Direktlänk till inlägg 23 mars 2017

Lektion med förberedelseklassen

Av Maria - 23 mars 2017 21:07

 

 

Vi börjar med att fortsätta med frågorna om matkultur.

 

 

 

 

Mat efter säsong

 

I Sverige äter vi mycket rotfrukter, lök och olika kålsorter. Det beror på att denna mat passar att odla i vårt klimat och att de kan lagras under hela vintern och våren

 

 

Odla

 

 

 

    

 Klimat

 

 

 

 

 

Lagra

 

 

 

   

Vinter

 

 


   

Vår

 

 

 


 

 

Förr i tiden så åt man den man odlade själv. Det var ovanligt med import och export.

 

 

 

Rotfrukter = ätbara rotdelar



 

Kålrot

 

 

 

  

Morötter

 

 

 

 

Palsternacka

 

 

 

Ingefära

 

 

 

 

Potatis

 

 

 

 

Olika löksorter

 

 

Silverlök

 

 

 

 

Gul lök

 

 

 

 

Rödlök

 

 

 

 

Purjolök

 

 

 

 

Vitlök

 

 

 

Olika kålsorter

 

 

Vitkål

 

 

 

 

Broccoli

 

 

 

 

Blomkål

 

 

 

 

Vi äter också mycket bär som exempelvis blåbär och lingon samt svamp av olika sorter.


 

Blåbär, lingon och gula kantareller.





 

Blåbär




 

Lingon



Lingon




     

Lingonsylt


_________________________________________________________________________________________________




Innan  ni börjar laga kroppkakor vill jag att ni ska tänka på detta gällande skärbrädor för att undvika korskontaminering.

 

Vad menas med korskontaminering?



 

Hur används skärbräderna?



_________________________________________________________________________________________________



Idag ska ni få tillaga kroppkakor som är en typisk traditionell svensk maträtt från förr.

 



 

Stekta kroppkakor




 

Riven kokt potatis, ägg, salt och potatismjöl blandas i en bunke.





 

Fyllningen består av stekt  lök, bacon och peppar.






Man kan ersätta bacon med svamp.

 

 

 

 

   

 Eller med köttfärs.






   

Fyll kroppkakorna med fyllningen.





  

Nyp ihop till bollar.





 

Koka först i saltat vatten.





 

Stek sedan i smör eller olja.





 

  Servera med lingonsylt!

 

 

_______________________________________________________________________________

 


 




Små kroppkakor 2 port


 


Ingredienser till potatisdegen


  • 200 g kokt, kall och skalad potatis 
  • 2 msk potatismjöl 
  • 1 äggula (äggvitan ska sparas och frysas in) kan ersättas med ½ msk extra potatismjöl. 
  • 2 krm salt (kan minskas eller uteslutas om potatisen kokas i saltat vatten)

 


Gör så här:


1. Riv potatisen fint. 


2. Blanda potatis med potatismjöl, äggula och salt. 


3. Arbeta degen så att den håller ihop. 


4. Dela degen i 8 bitar.


5. Rulla dem till runda bollar. 


6. Platta ut till platta kakor. 


 


 


Ingredienser till fyllningen


 


Två alternativ finns nedan. Välj en eller testa båda eller ta både lök, svamp och bacon eller skapa eget recept. 


 


 


Fyllning 1:


  • 1 gul lök 
  • 75 g färsk svamp 
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

 


Fyllning 2:


  • 1 gul lök 
  • 70 g bacon 
  • 2 krm kryddpeppar

 


Gör så här:


1. Skala och finhacka löken. 


2. Bryn (= steka i smör eller olja tills en ljusbrun färg uppstår) den tillsammans svamp/bacon. 


3. Smaka av med krydda och eventuellt salt. 


 


 


Fyll och tillaga så här:


1. Koka upp 1 ½ liter vatten i en stor kastrull med lock. 


2. Tillsätt 1 tsk salt. 


3. Fördela fyllningen på potatiskakorna. 


4. Nyp ihop noga och forma dem runda. 


5. Koka kroppkakorna till de flyter upp. 


6. Lyft upp dem och låt de rinna av i ett durkslag. 


7. Stek dem hastigt i smör eller olja så att kroppkakorna får fin färg. 


 


Servera med lingonsylt!


 ______________________________________________________________________________

 

Film från Studi som handlar om att vara rädd om vår natur där man bland annat tar upp allemansrätten, återanvända, återvinna och biogas.

https://www.studi.se/l/var-radd-om-naturen


_________________________________________________________________________________________________

 

Film från Studi som handlar om svamp.

https://www.studi.se/l/var-radd-om-naturen

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se