Direktlänk till inlägg 10 oktober 2017

Mat, måltider och hälsa – lektion 6

Av Maria - 10 oktober 2017 06:30


Innehåll

Eleverna ska under denna lektion förstå varför vi mår bra av att äta mer fet fisk. Vilka viktiga näringsämnen finns i tex. lax. De ska även lära sig en energisnål tillagningsmetod. De ska genom processen reflektera över hälsovinster, miljöpåverkan och ekonomi genom att äta fet fisk och enligt tallriksmodellen.


Förmågor att utveckla

 

Planera och tillaga måltider

  • Eleverna ska tillaga lax genom att ångkoka den ovanpå potatiskastrullen som är en energisnål matlagningsmetod.

 

Hantera och lösa praktiska uppgifter

 


  • Redskap och metoder.
  • Energisnål matlagning.
  • Skapa recept.
  • Arbeta hygieniskt och resurssnålt.
  • Resultatet ska bli hälsosamt enligt tallriksmodellen.
  • Anpassning efter individuella behov enligt tallriksmodellen.

Värdera val och handlingar


  • Varför är det mycket hälsosamt att äta fet fisk som lax?
  • Hur ser min tallriksmodell ut och varför?
  • Utvärdering av lektionen i form av exitticket.




Lektionsupplägg

  • Presentera vilka förmågor som vi ska arbeta med och hur.
  • Par på tid – ”Varför är det hälsosamt att äta fet fisk som lax”?  Eleverna får 30 sek-1 min var för att redogöra för varandra varför de tror det. Avsluta med en gemensam kort redogörelse.
  • Kahoot! gällande näringsinnehåll i fet fisk.
  • Gruppindelning utifrån namnslumpning.
  • Presentera måltiden. Bilaga M20. Tillagningsmetoden är smart och energisnål.
  • Eleverna tillagar måltiden.
  • Eleverna tar en bild på sin ”tallriksmodell” och sparar. De ska få redogöra och motivera sin tallriksmodell.
  • Måltid.
  • Undanplock och disk.
  • Utvärdering i form av exitticket.

 

Ni ska få ångkoka lax i eget spad genom att ha laxen i ett slutet kärl som tillagas ovanpå potatisen som kokas i en kastrull. Till det får ni göra en kall sås av gräddfil och eventuellt hemgjord majonnäs. Dill och citron samt morötter och ärtor.


 

Ni ska lägga upp maten enligt tallriksmodellen.

    



.




     

    

    

  

                 

  

 

 

 

Redskap till att pressa potatisen - potatispress.

 

 



   

  

 

       



Förmågor att arbeta med


                

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se