Direktlänk till inlägg 7 november 2017

Artikel

Av Maria - 7 november 2017 05:30

Länk till dokumentet finns här

 

Uppgift till eleverna:


1. Läs de artikeln nedan (alla tre bilderna)


2. Skriv och berätta vad artikeln handlar om (fakta)


3. Vilka Hem- och konsumentkunskapsperspektiv tas upp i artikeln? (Hälsa, Ekonomi och Miljö)


4. Vad drar du för slutsats efter att ha läst artikeln?


5.  När kan du ha nytta av det som står i artikeln? Tänk utifrån The Big 5, se nedan.



The Big 5 i HK 


Processförmågan

- planera och tillaga måltider

- använda metoder, livsmedel och utrustning.



Kommunikativa förmågan

- motivera sina val

- föra resonemang



Analysförmågan

- motivera sina val utifrån hälsa, ekonomi och miljö.

- samband mellan måltider och individuella behov

- jämföra olika konsumtionsalternativ och koppla till konsekvenser för privatekonomi.

- samband mellan konsumenternas rättigheter och skyldigheter i olika konsumtions alternativ.

- konsekvenser av olika konsumtionsval, handlingar i hemmet utifrån en hållbar social- ekonomisk-ekologisk -utveckling.




Metakognitiv förmågan

- ge omdömen om planering, processen och produkten.



Begreppsförmågan

- livsmedel, näringsämnen och mineralämnen.

- hälsa, ekonomi och miljö.

- konsument, rättigheter och skyldigheter.

- hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling

- mattraditioner.


     


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards