Direktlänk till inlägg 7 november 2017
Länk till dokumentet finns här
Uppgift till eleverna:
1. Läs de artikeln nedan (alla tre bilderna)
2. Skriv och berätta vad artikeln handlar om (fakta)
3. Vilka Hem- och konsumentkunskapsperspektiv tas upp i artikeln? (Hälsa, Ekonomi och Miljö)
4. Vad drar du för slutsats efter att ha läst artikeln?
5. När kan du ha nytta av det som står i artikeln? Tänk utifrån The Big 5, se nedan.
The Big 5 i HK
Processförmågan
- planera och tillaga måltider
- använda metoder, livsmedel och utrustning.
Kommunikativa förmågan
- motivera sina val
- föra resonemang
Analysförmågan
- motivera sina val utifrån hälsa, ekonomi och miljö.
- samband mellan måltider och individuella behov
- jämföra olika konsumtionsalternativ och koppla till konsekvenser för privatekonomi.
- samband mellan konsumenternas rättigheter och skyldigheter i olika konsumtions alternativ.
- konsekvenser av olika konsumtionsval, handlingar i hemmet utifrån en hållbar social- ekonomisk-ekologisk -utveckling.
Metakognitiv förmågan
- ge omdömen om planering, processen och produkten.
Begreppsförmågan
- livsmedel, näringsämnen och mineralämnen.
- hälsa, ekonomi och miljö.
- konsument, rättigheter och skyldigheter.
- hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling
- mattraditioner.