Direktlänk till inlägg 29 november 2017

Konsumtion och ekonomi - planering för lektion 6

Av Maria - 29 november 2017 12:45

Under denna lektion så får vi besök av en bank. Alexander Puhls (tidigare elev på Vallaskolan) som kommer att föreläsa om sprande och lån. Föreläsningen kommer ta större delen av lektionen.


https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5MmkyWXpWTkx2cGc/view?usp=sharing



Tiden som är kvar arbetar ni med måltidsplaneringen.

Se denna struktur


Struktur

 

Måltidsplanering och anpassning

 

 

Måltiden

Vad ska ni laga? Tänk på att allt måltiden innehåller ska med här; själva maträtten, potatis, ris, pasta, grönsaker osv.

 

 

Tallriksmodellen

Rita upp eller beskriv hur er måltid stämmer överens med tallriksmodellen. Den ska stämma. Vilka anpassningar kan man göra inom tallriksmodellen?



 

Ingredienser med prisuträkning

Skriv upp alla livsmedel och i rätt mängd. Här gör ni också en prisuträkning av er måltid.



 

Näringsberäkning

Ni ska näringsberäkna och korrigera er måltid på www.matkoll.se

                      



H.E.M

Här ska ni utvecklat motivera valen gällande er måltid utifrån hälsa, ekonomi och miljö. På matkoll får man en del tips.


Tillagning

Ni tillagar en av de planerade rätterna



Utmaning

Räckte era måltider för tre personer att räcka även till en matlåda? Motivera ert svar.

 


Utvärdering av måltiden

Här klistrar ni in er bild på den färdiga måltiden och utvärderar efter denna mall

 


Anpassning

Hur kan era tre måltider anpassas efter individuella behov och energi och näring? Ge ex. på hur er måltid behöver anpassas till en idrottande person samt en stillasittande person.

Hur kan era måltider anpassas efter olika behov? På vilka sätt behöver er måltid anpassas  så att den passar för följande personer: en troende muslim, en vegetarian, en laktosintolerant person samt en person som inte tål gluten.



 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Måndag 8 jan 08:45


  Ny i Sverige (finns på flera språk) Dari   Arabiska   Somaliska         Nu arbetar med med att utveckla denna färdighet       Film om bytesrätt, öppet köp, kvitto och reklamation     ...

Av Maria - 5 december 2017 14:45


Denna vecka passar vi på att göra smulpaj med äpplen och egen hemgjord vaniljsås. Äpplen tar snälla kolllegor med sig. Eleverna ska också göra en skrivuppgift utifrån perspektiven Hälsa, Ekonomi och Miljö.        Receptfilm om hur man g...

Av Maria - 30 november 2017 13:15

Nästkommande lektioner är det matlagningsprov med kamratbedömning. Matlagningsprovet arbetar eleverna med individuellt. Hälften av eleverna lagar mat ena gången och den andra hälften kamratbedömer och sedan tvärtom. De som inte lagar mat blir bjudna ...

Av Maria - 29 november 2017 12:30


Innehåll   Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen gällande arbetsområdet ”Konsumtion och ekonomi”. En introduktion i form av genomgång av pedagogisk planering, kunskapskrav och lektionsplanering. Tillsammans tittar vi på...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Vädret i Sala

Lärarnas nyheter

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se