Direktlänk till inlägg 1 februari 2018

Konsumtion och ekonomi - planering för lektion 3

Av Maria - 1 februari 2018 08:15

Måltidsplanering och anpassning


Struktur

 

 

 

Måltiden

Vad ska ni laga? Tänk på att allt måltiden innehåller ska med här; själva maträtten, potatis, ris, pasta, grönsaker osv.

 

 

Tallriksmodellen

Rita upp eller beskriv hur er måltid stämmer överens med tallriksmodellen. Den ska stämma. Vilka anpassningar kan man göra inom tallriksmodellen?



 

Ingredienser med prisuträkning

Skriv upp alla livsmedel och i rätt mängd. Här gör ni också en prisuträkning av er måltid.



 

Näringsberäkning

Ni ska näringsberäkna och korrigera er måltid på www.matkoll.se

                      



H.E.M

Här ska ni utvecklat motivera valen gällande er måltid utifrån hälsa, ekonomi och miljö. På matkoll får man en del tips.


Tillagning

Ni tillagar en av de planerade rätterna



Utmaning

Räckte era måltider för tre personer att räcka även till en matlåda? Motivera ert svar.

 


Utvärdering av måltiden

Här klistrar ni in er bild på den färdiga måltiden och utvärderar efter denna mall

 


Anpassning

Hur kan era tre måltider anpassas efter individuella behov och energi och näring? Ge ex. på hur er måltid behöver anpassas till en idrottande person samt en stillasittande person.

Hur kan era måltider anpassas efter olika behov? På vilka sätt behöver er måltid anpassas  så att den passar för följande personer: en troende muslim, en vegetarian, en laktosintolerant person samt en person som inte tål gluten.



 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards