Direktlänk till inlägg 1 februari 2018
Måltidsplanering och anpassning
Struktur
Måltiden
Vad ska ni laga? Tänk på att allt måltiden innehåller ska med här; själva maträtten, potatis, ris, pasta, grönsaker osv.
Tallriksmodellen
Rita upp eller beskriv hur er måltid stämmer överens med tallriksmodellen. Den ska stämma. Vilka anpassningar kan man göra inom tallriksmodellen?
Ingredienser med prisuträkning
Skriv upp alla livsmedel och i rätt mängd. Här gör ni också en prisuträkning av er måltid.
Näringsberäkning
Ni ska näringsberäkna och korrigera er måltid på www.matkoll.se
H.E.M
Här ska ni utvecklat motivera valen gällande er måltid utifrån hälsa, ekonomi och miljö. På matkoll får man en del tips.
Tillagning
Ni tillagar en av de planerade rätterna
Utmaning
Räckte era måltider för tre personer att räcka även till en matlåda? Motivera ert svar.
Utvärdering av måltiden
Här klistrar ni in er bild på den färdiga måltiden och utvärderar efter denna mall
Anpassning
Hur kan era tre måltider anpassas efter individuella behov och energi och näring? Ge ex. på hur er måltid behöver anpassas till en idrottande person samt en stillasittande person.
Hur kan era måltider anpassas efter olika behov? På vilka sätt behöver er måltid anpassas så att den passar för följande personer: en troende muslim, en vegetarian, en laktosintolerant person samt en person som inte tål gluten.