Direktlänk till inlägg 1 oktober 2018

Tacopaj

Av Maria - Måndag 1 okt 10:00

KRAV

Vad betyder KRAV?

KRAV-märket är den mest kända miljö-märkningen i Sverige. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.



KRAV-ekologisk mat odlas på ett sätt som är bra för miljön, utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället använder sig bonden av naturlig gödsel och hittar miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar. Det betyder till exempel att vattnet blir renare, att energiåtgången kan bli lägre och att fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna.


Hälsa

 Det har visat sig att det är högre halter av det hälsosamma fleromättade fettet omega-3 i mjölk och kött från ekologiskt uppfödda djur. Detta beror på att ekologiska djur äter mindre kraftfoder och mer gräs.

När du äter KRAV-märkt mat så vet du att det är mat, fri från onödiga tillsatser som onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare. Har du hört talas om e-nummer? Det är tillsatser som är godkända av EU-kommisionen. Av 300 E-nummer tillåter KRAV drygt 40 stycken.


Eftersom KRAV inte tillåter användning av bekämpningsmedel i odlingen innebär det att bonden slipper handskas med gifter i sin vardag. Det mår alla bönder bättre av, men kanske har detta störst betydelse för bönder i många utvecklingsländer där man fortfarande använder vissa sorters bekämpningsmedel som är så pass hälsofarliga att de är förbjudna i Sverige.


Ekonomi


Ofta är KRAV-märkta produkter dyrare.

Exempel: Vetemjöl från Stora Hällsta 19kr för 2 kg

Kungsörnens vetemjöl köpt på Coop 14 kr för 2 kg


Att reflektera över: Har alla råd att köpa KRAV-märkta produkter?


Miljö


När du handlar KRAV-märkt slipper människor, djur och växter att utsättas för kemiska bekämpningsmedel. Idag vet forskarna att bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera. Forskarna vet också att bekämp­nings­­medlen läcker från åkern till sjöar och vattendrag. Naturvårdsverkets prover visar att det finns bekämpningsmedelsrester i våra vattendrag och att de även kan spridas till regnvatten och grundvatten.

Det är bra för den biologiska mångfalden. Fler djur och växter kan leva i och omkring ett hållbart lantbruk. Det är bättre för djuren eftersom de får bejaka sitt naturliga beteende.


Närproducerat

Vad betyder det? Det finns inga regler ikring detta. Man får helt enkelt vara kritisk till det begreppet och läsa varifrån produkten kommer.


Stora Hällsta ligger 4,1 km från Vallaskolan


Årsta kött  ligger 60,0 km från Vallaskolan


Vegetariskt

Pajen går att göra med vegetarisk färs som kostar 60 kr /kg. Köttfärsen kostar 69 kr/kg och då var det extrapris.

   

  


     


Tacopaj


Eleverna tillagar Tacopaj med närproducerat och krav-märkt mjöl från Stora Hällsta, närproducerad köttfärs från Årsta slkteri i Uppsala och mjölk från Grådö mejeri.


Tacopaj 2-3 portioner


Eleverna brukar tycka att denna tacopaj är riktigt god.



Tacopaj 2 portioner


Pajdeg


1,5 dl vetemjöl 

20 g smör eller olja  = kaffemått

0,5 dl mjölk

3/4 tsk bakpulver


Fyllning


150g köttfärs

1/2 liten lök, finhackad

1 tsk smör

2 msk tacokrydda


Topping


1 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt

1 dl riven ost


1. Värm ugnen till 175 grader.


2. Blanda samman alla ingredienser till pajdegen i en bunke. Kavla ut, lägg i form och ställ åt sidan. I skolan använder vi två portionsformar eller en form på 15 cm i diameter.


3. Fyllning: Fräs lök i smör. Tillsätt kryddor och fräs ett par minuter. Smula ner färsen och stek tills den är färdig. Lägg upp i pajskalet.


4. Toppning: Blanda crème fraiche/matlagningsyoghurt och nästan all riven ost. Bred blandingen över färsen. Strö över resten av osten och grädda i ugn ca 35 min.


 

Hacka lök

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Måndag 15 okt 09:45

           Innehåll Denna lektion ska eleverna sätta ihop en måltid enligt tallriksmodellen. De lär sig steka kött, ugnssteka klyftpotatis/rotfrukter, reda en sås och komplettera med grönsaker. Detta gör de efter mina matlagningsfilmer.De s...

Av Maria - Måndag 8 okt 08:00

Skuldkollen lektion 1   _________________________________________________________________________________________________ Lyxfällan     Ni kommer att få se ett avsnitt av "Lyxfällan". Under tiden som ni tittar på programmet så vill...

Av Maria - Måndag 8 okt 07:15


Idag arbetar vi med följande kunskapskrav:     Vi börjar med att eleverna får spela en Kahoot! om matlagningsmetoden att koka pasta. https://play.kahoot.it/#/?quizId=c853c5d2-95f4-40da-824f-ed09e3039908   Därefter visar jag hur man ...

Av Maria - Fredag 5 okt 05:22

Veckas uppift - "Sluta slösa"  Eleverna ska skriva utvecklande varför man inte ska slösa. De ska använda denna struktur:     Vad är ett utvecklande resonemang?   Dessa videoklipp har vi sett tillsammans och de kan se dem åter för att fakt...

Av Maria - Fredag 28 sept 10:31


Rulltårta   Varför baka rulltårta själv?   Val Hälsa Ekonomi Miljö Baka rulltårta                                                                                        Köpa rulltårta           ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se