Direktlänk till inlägg 23 november 2018

Näringslära och förberedelse av matlagningsprov

Av Maria - 23 november 2018 07:00

 


Näringsämnen

 


Näringslära presentation

https://www.youtube.com/watch?v=uq0_IyeVxcI&t=28s      6,41


Sara Sundbergs presentation gällande näringslära

  1. https://www.youtube.com/watch?v=WPoYbJgBRS4.   10,04



2. https://www.youtube.com/watch?v=laXEKiyfaB4.   13,04

Kostråd

https://www.youtube.com/watch?v=EBy8CmaAmVM.   8,36



Kahoot! Om tallriksmodellen

https://play.kahoot.it/#/?quizId=269733ab-e323-4226-a85d-0f6b98d069b8


Kahoot! Mat och hälsa (näringslära)

https://play.kahoot.it/#/?quizId=c8a47d04-18f5-4504-9eca-9fb45f2b4e26



https://create.kahoot.it/details/mat-halsa-naringslara/c8a47d04-18f5-4504-9eca-9fb45f2b4e26




Matlagningsprov


Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.


Matlagningsprovet arbetar eleverna med individuellt. Hälften av eleverna lagar mat ena gången och den andra hälften kamratbedömer och sedan tvärtom. De som inte lagar mat blir bjudna av de som lagar.


Eleverna ska planera,  motivera sina val och tillaga utifrån följande. 

  


Länk till elevernas dokument:

https://drive.google.com/file/d/1Ulz2plZB5KuE4EJzYQH7JnkIy4pM111S/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/19mOZcCWVM-GeWkY43tN_p7nCUPXMkx7R/view?usp=sharing



Elevernas uppgift utifrån Hälsa, ekonomi och miljö är att välja och motivera varför ex. baljväxter har en lägre klimatpåverkan än kött. Finns det kött som har lägre klimatutsläpp än andra och varför etc. Här är deras uppgift att ta reda på fakta som stöder deras resonemang och att få med detta i sin text. Samma gäller hälsa och ekonomi. Påstår man något ska man motivera hur det kommer sig samt konsekvenser av våra val.

  

  


Köttbullar



Vegetariskt alternativ till köttbullar



Köttbullar med mindra mängd köttfärs



  


Koka potatis och grönsaker





Koka pasta




Koka ris med tillägget att man ska skölj riset noga. 




Vår goda sås



  





Kamratbedömning


Eleverna får ett undersökningsområde. Det kan vara tex. resurshushållning, kontaminering, källsortering.



Frågeformulär att följa vid undersökning/ kamratbedömning 

Skriv på ipad och skicka till Maria när du är klar 

  1. Vilket var ordet/undersökningsområdet du blev tilldelad? 

  2. Vad betyder ordet/undersökningsområdet? Var hittade du den förklaringen? 

  3. Hur kan man arbeta praktiskt i köket med ditt undersökningsområde? 

  4. När du var inne i köket och tittade när dina klasskamrater arbetade, tyckte du då att de tänkte på det område du undersökte när de arbetade? 

  5. Vad tyckte du att dina klasskamrater gjorde som tydde på att de var medvetna om ditt undersökningsområde under deras arbete? 

  6. Vad tyckte du att dina klasskamrater gjorde som tydde på att de var omedvetna om ditt undersökningsområde under deras arbete? Vad var det som de gjorde som du skulle vilja ändra på och varför? 

  7. Varför tycker du att det är viktigt att tänka på ditt undersökningsområde? 




    Kunskapskrav som eleverna arbetar med under matlagningsprov och kamratbedömning.



                      


Sex enkla tips för att undvika matförgiftning

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Torsdag 14 feb 09:12

  Degen till piroger         Hur man bakar ut piroger         Lägg in på Showbie under "Utvärdera arbetsprocess och resultat"    Länk till dokumentet: https://drive.google.com/file/d/1leG3jXXm0KsOdYUrKwGgHIB_-digi...

Av Maria - Söndag 3 feb 12:45

  Innehåll   Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen gällande arbetsområdet ”Konsumtion och ekonomi”. En introduktion i form av genomgång av pedagogisk planering, kunskapskrav och lektionsplanering. Tillsammans tittar...

Av Maria - Söndag 3 feb 12:45

      Denna vecka ska ni göra:Pizza s.281 med Italiensk tomatsås s.273 (1/2 sats)Pizzasallad s.266 med salladsås s.274   Du ska också ge omdömen om arbetsprocessen och resultatet, se färdighet och betygs...

Av Maria - Fredag 1 feb 09:25

    1. Saftiga bakverk - med en hemlig ingrediens - Nyhetsmorgon (TV4). Visa början av klippet.     2. Varför är det bra att äta kikärtor och bönor? De är mycket näringsrika och rika på långsamma kolhydrater, vilket ger dig mycket ...

Av Maria - Onsdag 23 jan 09:15


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se