Direktlänk till inlägg 3 februari 2019

Pizza

Av Maria - Söndag 3 feb 12:45

 

   

Denna vecka ska ni göra:
Pizza s.281 med Italiensk tomatsås s.273 (1/2 sats)
Pizzasallad s.266 med salladsås s.274





Du ska också ge omdömen om arbetsprocessen och resultatet, se färdighet och betygsmatris nedan. Jag vill att du gör din utvärdering och skickar den till mig genom att besvara detta mail. Efter att ha läst din utvärdering för jag in på betygsmatrisen på SchoolSoft.

Betyg E= enkla omdömen.

Ex. Man ska lägga ner grönsaker och potatis i kokande vatten för då bevaras C-vitamin bäst.


Betyg C = du motiverar ditt omdöme i två steg.

Ex. Man ska lägga ner grönsaker och potatis i kokande vatten för då bevaras C-vitamin bäst. Det beror på att i kokt vatten finns inget syre som förstör C-vitamin.


Betyg A = du motiverar ditt omdöme i flera steg.

Ex. Man ska lägga ner grönsaker och potatis i kokande vatten för då bevaras C-vitamin bäst. Det beror på att i kokt vatten finns inget syre som förstör C-vitamin. Det är smart att tänka på detta eftersom vi behöver C-vitamin för att bilda kroppsvävnader, göra blodkärlen hållbara, ökar motståndskraften mot infektionssjukdomar och för att kunna tillgodogöra oss järnet i maten vi äter.




Frågor att utgå ifrån när du gör denna uppgift:



Anses något av de livsmedel du använder till pizzan ?onyttig? i för stor mängd? Motivera varför!



Vad kostar det att göra en pizza själv? Billigt eller dyrt? Vad jämför du med? Andra hemlagade rätter/färdigköpta i livsmedelsaffär/köpta på pizzerian? Motivera ditt svar!



Vilka andra fördelar finns med att göra sin pizza själv? Tänk utifrån Hälsa och Miljö. Motivera ditt svar!



Att använda ugnen kostar mer i el än att använda plattorna till matlagning. Vad kan man tänka på när man använder ugnen för att minska elkostnaderna? Hur påverkas miljön av en hög elkostnad? Motivera ditt svar!



Arbetade du hygieniskt? Ge exempel. Om du arbetade/inte arbetade hygieniskt: På vilket kan hälsan påverkas? Motivera ditt svar!



Om du arbetade resurssnålt Ge exempel. Om du arbetade resurssnålt/inte resurssnålt: På vilket sätt påverkas ekonomi och miljö av detta? Motivera ditt svar!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Torsdag 16 maj 20:16

Vaniljkräm   1. Vispa ihop i en liten kastrull: 1 dl gräddmjölk 1/2 msk strösocker 3/4 msk potatismjöl 1 äggula   2. Sätt kastrullen på en spisplatta och sätt på värmen  (ej högsta!). Vispa hela tiden tills det kokar upp. När först...

Av Maria - Torsdag 16 maj 08:52


Recept: https://drive.google.com/file/d/1m-jqjGVyQLGHWj0XztYlHS0Lyx8PH0m9/view?usp=sharing     ...

Av Maria - Tisdag 14 maj 10:15


  Eleverna har tidigare gjort köttfärssås som de har förbättrat efter näringsrekommendationer och specialkoster. Idag ska de göra lasagne. De ska  även här anpassa när de gör ostsås och väljer typ av lasagneplattor. Detta ska de redogöra för i Sho...

Av Maria - Onsdag 8 maj 18:55

Lyssna på detta inslag: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2842&artikel=6159672   ...

Av Maria - Tisdag 7 maj 12:09

1. Ni ska följa detta recept (från "Vår kokbok") men ni ska ta 2/3 av ingredienser.       Smörj er form noggrannt! Ni ser om ni har gjort det genom att se om ströbrödet fastnar. Om inte - gör om och gör rätt!   Vispa ägg och socker...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se