Direktlänk till inlägg 14 maj 2019
Eleverna har tidigare gjort köttfärssås som de har förbättrat efter näringsrekommendationer och specialkoster. Idag ska de göra lasagne. De ska även här anpassa när de gör ostsås och väljer typ av lasagneplattor. Detta ska de redogöra för i Showbie. Till lasagnen gör de en sallad.
Först sätter ni på ugnen på 225°C.
1. Lägg 4 lasagneplattor en och en på en bricka och häll på vatten. Detta minskar tillagningstiden och gör det lättare att dela på dem till 1-portionsformarna.
2.. Hur gör man ostsås?
Mät upp 3 1/2 dl mjölk
Mät upp 2 msk vetemjöl
Vispa ihop hälften av mjölken med mjölet. När det är ihopvispat så häller man ner resterande mjölk.
Koka upp under ständig vispning. Ha ej högsta temperatur på plattan.
När det kokar drar man ner temperaturen till lägsta eller stänger av platta. Låt koka i ca 5 min.
Smula ner 1/2 buljongtärning och 1 krm svartpappar. Vispa samman.
Riv ost så att det blir ca 1 1/2 dl.
Dra av kastrullen från plattan. Tillsätt osten. Ost ska inte koka eftersom den blir grynig då. Smaka av.
3.. Värm gärna köttfärssåsen i en kastrull eller i mikron: Ha lock på er skål.
4. Dela upp såsen i tre delar.
5. Så här sätter man ihop lasagnen:
Pizzasallad