Direktlänk till inlägg 14 maj 2019

Lasagne - anpassa

Av Maria - 14 maj 2019 10:15

 

 

Eleverna har tidigare gjort köttfärssås som de har förbättrat efter näringsrekommendationer och specialkoster. Idag ska de göra lasagne. De ska  även här anpassa när de gör ostsås och väljer typ av lasagneplattor. Detta ska de redogöra för i Showbie. Till lasagnen gör de en sallad.

 


Först sätter ni på ugnen på 225°C.



 

1. Lägg 4 lasagneplattor en och en på en bricka och häll på vatten. Detta minskar tillagningstiden och gör det lättare att dela på dem till 1-portionsformarna.



2.. Hur gör man ostsås?

 

Mät upp 3 1/2 dl mjölk



 

Mät upp 2 msk vetemjöl



Vispa ihop hälften av mjölken med mjölet. När det är ihopvispat så häller man ner resterande mjölk.



 

Koka upp under ständig vispning. Ha ej högsta temperatur på plattan.



 


När det kokar drar man ner temperaturen till lägsta eller stänger av platta. Låt koka i ca 5 min.



   

Smula ner 1/2 buljongtärning och 1 krm svartpappar. Vispa samman.



Riv ost så att det blir ca 1 1/2 dl.



 

Dra av kastrullen från plattan. Tillsätt osten. Ost ska inte koka eftersom den blir grynig då.  Smaka av.





3.. Värm gärna köttfärssåsen i en kastrull eller i mikron: Ha lock på er skål.

 

 

 

   

4. Dela upp såsen i tre delar.

 

 

5. Så här sätter man ihop lasagnen:


 


Pizzasallad

 



    


  



    



 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards