Direktlänk till inlägg 2 juni 2019

Maränger med äggvita och kikärtsspad

Av Maria - Söndag 2 juni 21:15

 

Vi arbetar med specialkoster och anpassningar. Eleverna bakar maränger antingen med äggvita eller med kikärtsspad. Kikärtsspad är ett alternativ till ägg för de som är allergiska mot ägg eller som är veganer. Det vara bra att känna till att man kan använda denna "restprodukt" som annars bara skulle slängas.


Om man vill koka kikärts/bönspad själv så finner man metoden här: http://www.vegoparadiset.se/gor-din-egen-aquafaba-kikartor-och-kikartsspad/ 


Vätskan kallas också aquafaba. Att använda aquafaba är en relativt nytt. Så sent som 2014 sägs det att en fransk kock experimenterade med spad från konserverade grönsaker i jakten på ett äggsubstitut. Nyheten spred sig sedan via bloggar och YouTube och veganer världen över hurrade.


Man kan också använda aquafaba exempelvis till mousse, kakor, majonäs .



Till de vanliga marängerna använder vi äggvitan som blev över från förra lektionen. 


_________________________________________________________________________________________________


Hälften av köken bakar med äggvita och de andra köken med kikärtsspad. Marängerna delas upp så att alla får smaka av båda sorter.


Resten av lektionen så städar vi. 


_______________________________________________________________________________

 

 

Lite fakta om fytinsyra: https://www.landleyskok.se/tips-trix/bonor 

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Maränger 20 st (recept hämtat från ICA men lite omgjort https://www.ica.se/recept/maranger-grundrecept-722154/ med hjälp av klippet nedan).

 


Gör så här:


1. Sätt ugnen på 100°C Varmluft (eller 100°C på över/undervärme).


2. Vispa 50g äggvita/kikärtsspad med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med ½ krm ättikssprit, ca    2 minuter på hög hastighet.


Använd en bunke i glas eller rostfritt stål – det är viktigt att det inte kommer något fett i marängen. Då kommer den inte bli fast. I bunkar som är gjorda av plast är risken stor att det sitter kvar fett även efter man diskat den.


Starta timer


3. Tillsätt väldigt lite i taget 45g strösocker och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter.


Starta timer


4. Sikta ner 30g florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott.


5. Spritsa eller klicka ca 20 små maränger på bakpappersklädd plåt.


6. Vid varmluft: Obs! Här går det att grädda flera plåtar i ugnen samtidigt. Grädda ca 1 timme.


Starta timer


7. Vid över/undervärme: Obs! Grädda en plåt i taget i 1 timme.


Starta timer




 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Måndag 10 juni 21:15


  Spartips från Gotland.seSå här kan du hjälpa till att spara vatten En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden.  Installera snålspo...

Av Maria - Fredag 24 maj 07:45

                   Grupp 9C1/9C2:1   Vaniljkräm   1. Vispa ihop i en liten kastrull: 1 dl gräddmjölk 1/2 msk strösocker 3/4 msk potatismjöl 1 äggula   2. Sätt kastrullen på en spisplatta o...

Av Maria - Torsdag 23 maj 20:01


      Frågor om jämställdhet https://www.regionvarmland.se/globalassets/global/utveckling-och-tillvaxt/jamstalldhet/diskussionsfragor_varfor_jamstalldhet.pdf      Så jämställt är Sverige - i siffror - Nyhetsmorgon (TV4) ...

Av Maria - Tisdag 21 maj 21:49


  https://create.kahoot.it/details/0d7630b2-8739-40d0-8370-b2479b3335c3       ...

Av Maria - Tisdag 21 maj 21:23

                                 ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se