Spartips från Gotland.se Så här kan du hjälpa till att spara vatten
En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden.
Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.
Duscha kort istället för att bada.
Laga onödiga läckor, exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. Står kranen och droppar ett helt år slösar du nästan 9 000 liter vatten. Det motsvarar 270 kronor i vatten- och avloppskostnad, plus 440 kronor för uppvärmningen om det är varmvatten som droppar.
Installera snålspolande toaletter.
Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.
Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem. Använd kortprogram.
Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller balja. Skölj i kallt vatten.
Stäng av kranen när du borstar tänderna. Använd gärna en tandborstmugg.
Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
Samla regnvatten i tunnor eller damm. Det vattnet är dessutom syrerikare än kranvatten.
Du som använder vatten på jobbet: diskutera hur ni kan använda vattnet smart på arbetsplatsen.
Det går åt en del vatten till att skölja förpackningar som ska återvinnas, till exempel yoghurtpaket. Om du diskar för hand; använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningar. Du kan också klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur med ett torkpapper/hushållspapper i stället för att skölja med vatten.
Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm
Recept s.215
Riset är färdigkokt.
Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".
Dagens skrivuppgift:
...
Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...
Gör så här:
1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund.
2. Riv lök så det blir ca 1 msk.
3. Krama ur vätskan.
4. Lägg den rivna squashen i en bunke.
5. Blanda i den r...
Innehåll
Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...
Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.