Direktlänk till inlägg 23 augusti 2019

Fakta om squash

Av Maria - 23 augusti 2019 05:46

Lättodlad

Squash är en lättodlad grönsak som tillhör gurksläktet. Den trivs bäst i näringsrik jord, med tillgång till mycket vatten och en varm skyddad växtplats. Den går att odla i trädgårdslandet, i pallkrage, i stora krukor eller till och med direkt på komposthögen. Genom att odla själv blir squashen både närproducerad och ekologisk.

 

Bra för hälsan

Squash innehåller kalium, vitamin A, folsyra och massor av karoten och vitamin C.. Ger få kalorier.

Squash innehåller 8 procent av det rekommenderade dagliga värdet av kalium.  Kalium hjälper till att kontrollera blodtrycket, eftersom det minskar de skadliga effekterna av salt. Vitamin C kan bidra till att dina blodkroppar fungerar bättre, sänka blodtrycket och skydda mot tilltäppta artärer. Därmed kan squash sänka risken för stroke och hjärtsjukdomar.


Perfekt i mat, bröd och kakor. 

Squash är en given ingrediens i den franska röran ratatouille.. Man kan även göra köttfärsgratäng med squash eller fylla squash med ris och tomat. Eller varför inte paj, omelett, sallad och soppa? Eller så skivar man den helt enkelt som den är, och steker i olivolja med salt, tills den blir lite knaprig. Gott tillbehör, eller som snacks!

Använd squash i stället för pasta Det görs enkelt med hjälp av en mandolin eller en så kallad spagettiskärare. Se squashen komma ut som pasta.

Med squash som ingrediens så blir matbröd och kakor smakrikare.


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards