Direktlänk till inlägg 23 augusti 2019

Fakta om squash

Av Maria - 23 augusti 2019 05:46

Lättodlad

Squash är en lättodlad grönsak som tillhör gurksläktet. Den trivs bäst i näringsrik jord, med tillgång till mycket vatten och en varm skyddad växtplats. Den går att odla i trädgårdslandet, i pallkrage, i stora krukor eller till och med direkt på komposthögen. Genom att odla själv blir squashen både närproducerad och ekologisk.

 

Bra för hälsan

Squash innehåller kalium, vitamin A, folsyra och massor av karoten och vitamin C.. Ger få kalorier.

Squash innehåller 8 procent av det rekommenderade dagliga värdet av kalium.  Kalium hjälper till att kontrollera blodtrycket, eftersom det minskar de skadliga effekterna av salt. Vitamin C kan bidra till att dina blodkroppar fungerar bättre, sänka blodtrycket och skydda mot tilltäppta artärer. Därmed kan squash sänka risken för stroke och hjärtsjukdomar.


Perfekt i mat, bröd och kakor. 

Squash är en given ingrediens i den franska röran ratatouille.. Man kan även göra köttfärsgratäng med squash eller fylla squash med ris och tomat. Eller varför inte paj, omelett, sallad och soppa? Eller så skivar man den helt enkelt som den är, och steker i olivolja med salt, tills den blir lite knaprig. Gott tillbehör, eller som snacks!

Använd squash i stället för pasta Det görs enkelt med hjälp av en mandolin eller en så kallad spagettiskärare. Se squashen komma ut som pasta.

Med squash som ingrediens så blir matbröd och kakor smakrikare.


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 17 jan 07:42


 

Av Maria - 8 november 2019 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - 3 oktober 2019 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - 3 oktober 2019 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - 1 oktober 2019 08:00


 

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se