Direktlänk till inlägg 23 augusti 2019
Lättodlad
Squash är en lättodlad grönsak som tillhör gurksläktet. Den trivs bäst i näringsrik jord, med tillgång till mycket vatten och en varm skyddad växtplats. Den går att odla i trädgårdslandet, i pallkrage, i stora krukor eller till och med direkt på komposthögen. Genom att odla själv blir squashen både närproducerad och ekologisk.
Bra för hälsan
Squash innehåller kalium, vitamin A, folsyra och massor av karoten och vitamin C.. Ger få kalorier.
Squash innehåller 8 procent av det rekommenderade dagliga värdet av kalium. Kalium hjälper till att kontrollera blodtrycket, eftersom det minskar de skadliga effekterna av salt. Vitamin C kan bidra till att dina blodkroppar fungerar bättre, sänka blodtrycket och skydda mot tilltäppta artärer. Därmed kan squash sänka risken för stroke och hjärtsjukdomar.
Squash är en given ingrediens i den franska röran ratatouille.. Man kan även göra köttfärsgratäng med squash eller fylla squash med ris och tomat. Eller varför inte paj, omelett, sallad och soppa? Eller så skivar man den helt enkelt som den är, och steker i olivolja med salt, tills den blir lite knaprig. Gott tillbehör, eller som snacks!
Använd squash i stället för pasta Det görs enkelt med hjälp av en mandolin eller en så kallad spagettiskärare. Se squashen komma ut som pasta.
Med squash som ingrediens så blir matbröd och kakor smakrikare.