Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Anna-Lena

26 maj 2015 15:09

Hej!

Går ofta in på din inspirerande blogg och läser med stort nöje! Du gör ett jättebra arbete! Hoppas och antar att det är ok att "låna" av dina idéer? Jag jobbar också på Vallaskolan men på Frösön! Tack för att du orkar! Med vänlig hälsning Anna-Lena.

Maria

28 maj 2015 06:56

Självklart får man "låna" mina idéer. Tack för dina fina ord!

 
Ingen bild

malin.thuneharaldsson@katrineholm.se

15 maj 2015 09:34

Hej. Vill ha tips på bra lektions material för år 6 och 7-9.. Tack för en bra sida.. mvh Malin

Maria

24 maj 2015 10:42

På bloggen lägger jag ut det jag gör. Du får kika runt på sidan för att se om du hittar något. Mina filmer kan alltid vara till en hjälp.

 
Ingen bild

Cecilia

12 maj 2015 15:58

Hej!
Fantastiskt bra blogg! Nu till min fråga: När det gäller uppgiften "Konsumentekonomi" undrar jag vilka av kunskapskraven som vägs in i denna uppgift?

Maria

24 maj 2015 10:39

Kunskapskrav 6 och 8.

 
nabiil2014@hotmail.it

nabiil2014@hotmail.it

2 maj 2015 21:54

Förklarahur du i ditt arbete idag visade hänsyn till hälsa ,ekonomi och miljö (Rotsaksplättar)

http://timrå

Maria

5 maj 2015 19:03

Som jag skrev i inledningen "Vi kommer att arbeta med hur varierande och balanserade måltider sätts samman och anpassas till individuella behov" som är en färdighet som eleverna ska utveckla i hem- och konsumentkunskap. Lektionen startar med en gemensam genomgång om olika typer av specialkost. När de tillagar plättarna ska de resonera hur recepten kan anpassas till olika typer av specialkost. Perspektiven hälsa, ekonomi och miljö finns alltid med som en röd tråd. Nästkommande lektion ska de göra om ett lasagnerecept efter olika typer av kost såsom glutenintolerans, laktoskänslighet, vegetarian etc. Detta redovisas och dessutom tar de reda på mer om hur ser kosten ut och varför. De redovisar muntligt och skriftligt. Hälsoperspektiven är självklart = de äter så för att må bra. Ekonomiska aspekten likaså = vad kostar det med de olika produkterna och miljöaspekten blir väldigt tydlig speciellt gällande valet att äta vegetarisk kost. Man kan alltid tänka på flera sätt. Så här har vi tänkt. Man kan också tänka om man bara ser till plättarna. Hälsa - vilka ingredienser har man i och vilka anpassningar kan man göra för att gynna hälsan. Vad kostar plättarna att göra? Billigt eller dyrt? Vad jämför man med? Miljö - hur påverkar valen av ingredienserna miljön. Ett enkelt sätt att äta vegetariskt även om jag själv inte går igång på plättar...

 
Ingen bild

olivia

20 mars 2015 17:48

Hej! Jag går i 7an och gillar hemkunskap väldigt mycket. Det som jag tycker är svårt är att skriva utverderingar. I våran skola lagar man en maträtt och skriver sedan en utvärdering med hälsa,miljö och ekonomi i.
Har du några tips på hur man får bättre betyg genom utverdering. Tack för svar

Maria

21 mars 2015 18:47

Hej Olivia!

Vad roligt att du aktivt vill ha ett högre betyg! Tack för att du frågar mig om råd!

Du ska ska helst skriva om sådant som ingår i kursen, ange samband i flera led, använda begrepp (ord) med förklaring, problematisera genom att skriva för- och nackdelar, ge alltid exempel och att dina slutsatser bygger alltid på fakta och logik.

Du kan också be din lärare om vilka begrepp hen önskar att du tar med i din utvärdering.

Perspektiven Hälsa, Ekonomi och Miljö kan du bygga din utvärdering utifrån, som en struktur.

Skriv om hur de olika tillagningsmetoderna påverkar Hälsa, Ekonomi och Miljö. Samt val av metod av disk och annat. Sorterar du soporna och påtalar varför?

Skriv hur du tänker genom att inte laga för mycket eller slänga spill från matlagningen.

Var inte rädd för att skriva vad som skulle kunna gått bättre. Om du skulle göra om rätten - vad skulle du ändra på gällande ingredienser och tillagningsmmetod? Alltid utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.


Lycka till!

Mvh
Maria Hagblad

 
Ingen bild

gun.garpebring@leksand.se

27 januari 2015 14:45

Hej Maria! Vilken trevlig blogg du har. Var ute på nätet och letade efter "tema mat från andra länder" och hamnade på din blogg. Blev intresserad av World Home Economicsday i Uppsala. Kan vem som helst anmälla sig? Undrar Gun Garpebring HK-lärare från Leksand

Maria

5 februari 2015 06:09

Tack för berömmet! Vem som helst kan anmäla sig till HK-dagen i Uppsala. Iallafall vad jag tror. Maila anmälan till kbjorkling@gmail.com

 
Ingen bild

Anwin

21 januari 2015 10:57

Hej, jag har inte jobbat som HK lärare på 4 år. Och ska nu börja ha det igen, känner mig väldigt ringrostig :(
Ska ha en 8-9:a och en 5-6:a. Har du tips på en bra grovplanering jag kan ha under terminen. Jag ska ha 140 min lektion varannan vecka. Du har en fantastisk bra blogg. Men det skulle vara ha skönt att ha någonting att utgå ifrån. Vore jätteglad om du kunde hjälpa mig. Och det ganska snabbt ;) om du kan...

Maria

22 januari 2015 08:30

Hej!

Här är mina pedagogiska planeringar. Varje planering gäller 1 termin och vi har totalt 4 terminer.

År 5
https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5dnhlMHJPTWg0NjQ/view?usp=sharing

Mat, måltider och hälsa
https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5bGZsUFpvS0dmMmc/view?usp=sharing


Miljö och livsstil
https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5QjRYdFdSLVBUV1k/view?usp=sharing

Konsumtion och ekonomi
https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5YjJ4T1Z2blVjejg/view?usp=sharing


Om du vill kan jag skicka skärmdumpar till dig om vad vi gör på respektive lektion. Kontakta mig: maria.hagblad@skola.sala.se

Du kan prenumera på min kanal på youtube: https://www.youtube.com/channel/UCvAJEdVs9LrkRjCrxn1eYdw/videos
Mvh
Maria Hagblad

 
Ingen bild

Jeanette

28 november 2014 19:24

Hej!
Mitt namn är Jeanette Polat och arbetar på en skola med HKK! Vilken imponerande blogg. Jag är för tillfället väldigt trött på att undervisa. Har 21 klocktimmar i veckan och ca 20 elever i varje grupp. Ont i hela kroppen efter allt spring hela dagarna. Har du något tips så jag kan bli lika engagerad som du ?
Med vänlig hälsning Jeanette

Maria

17 december 2014 08:25

Hej Jeanette!
Ursäkta att mitt svar dröjt. Trodde att jag jag hade svarat. Tråkigt att du upplever att du är trött på att undervisa. För mig är det inte så men ofantligt trött är jag ändå. För mig är det viktigt med inspiration utifrån. Ork har jag inte egentligen men "tvingar" mig iväg ändå. Försöker alltid ta med mig något användbart från olika föreläsningar och kurser. Läsa inspirerande böcker är också bra. Ser möjligheter utifrån den situation jag befinner mig i. Önskar aldrig något som ej är möjlig att uppnå. Accepterar det jag inte kan förändra och förändrar det jag kan. Man har de elever och gruppstorlekar som som vi har. Fastna inte i något gnäll utan förändra det du kan. Tänk på tre positiva saker du uppnått varje dag. Fokusera på det och inte på det andra. Kan vara lättare sagt än gjort. Se allt utifrån ett större perspektiv. Se eleverna för de som är. Jag tänker ibland "De går bara i årskurs 8". Hur klok var du själv i den åldern? Vad tänkte du på? etc.

 
Ingen bild

c

26 augusti 2014 19:30

Hej! Jag blev intresserad av att titta på din planering men kan inte öppna länken. Kan man bli inbjuden eller hur gör man då? Mvh C

 
Ingen bild

Carina Börjesdotter

2 april 2014 09:10

Fantastiskt roligt att du fixar detta varje år. Vilken fantasi ungdomarna har./Carina Börjesdotter

Maria

3 april 2014 19:12

Tack Carina! Eleverna är verkligen duktiga. De planerar och lägger mycket energi på tårtorna. En aktivitet som de ser fram mot.

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards