Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Mia

23 maj 2012 16:23

Hej Maria!
Jag skulle vilja ha ett par bilder för att sätta på recepten inför nästa år, kan du skicka till mig?

Maria

23 maj 2012 17:21

Det går bra. Kanske bättre på usb eftersom bilderna tar mycket plats.

 
Ingen bild

Anneli

3 mars 2012 23:13

Hej
Såg vad du skrev om skolverkets formuleringar, undrar om ni kom fram till några bra ord för att kunna förklara lättare för eleverna? Kan vi få ta del av dem?:) Tack för en härlig blogg

Maria

5 mars 2012 19:10

Vi är inte färdiga med vårt arbete. Det är svårt att hitta tid då vi kan arbeta tillsammans eftersom vi inte arbetar på samma skola. När arbetet är färdigt lägger jag ut en länk på bloggen. Tack för din uppskattning!

 
Ingen bild

Johanna

23 januari 2012 21:50

Hej, jobbar också som hemkunskapslärare och har precis fått en kanon uppmonterad i salen! Är intresserad och nyfiken på dina receptgenomgångar i powerpoint/film som jag läst om. Behöver få lite tips på hur man kan använda det i undervisningen. Får man ta del av ditt material någonstans? Tack för din inspirerande blogg!!!

Maria

24 januari 2012 13:43

Bildspelen har jag inte kunnat lägga ut på bloggen i form av powerpoint. Ett par stycken finns under filmer. Som ex koka pasta och göra skinksås. Jag gjorde dessa förr ganska länge sedan. Det krävs en liten arbetsinsats att göra dessa men det har verkligen lönat sig. Jag och eleverna har haft en bra hjälp av dessa under många år.
Naturligtvis börjar jag inte alltid lektionerna med att använda mig av powerpoint men ganska ofta. Däremot använder jag mig av bloggen för att visa vad vi ska göra under lektionen. Den inspirerar eleverna så att de får sig någon form av bild av vad vi ska göra. Vissa lektionerna demonstrerar jag matlagningsmetoden. Men powerpointreceptet har jag i pappersformat till de som önskar och framförallt behöver.

 
Föräldrafitness

Föräldrafitness

15 januari 2012 14:02

vilken fanstastisk blogg! Hur hinner du blogga? Hur har reaktionerna från elever, föräldrar och kollegor varit?

Hoppas du fortsätter under våren, nu har jag börjat jobba som HK lärare igen efter föräldraledighet

http://www.foraldrafitness.com

Maria

16 januari 2012 16:27

Tack för berömmet! Det är roligt att veta att HK-bloggen uppskattas.

Som du ser skriver jag inte så mycket utan jag har mest bilder. Det känns bra att ha allt dokumenterat/ ha allt samlat på ett ställe. Bilder kan jag lägga in under lektionstid eller straxt efter. När jag varit på fortbildning eller sett något annat inmtressant lägger jag in det på HK-bloggen.

Reaktionerna från eleverna har varit positiv. Eftersom jag lägger in bilderna snabbt kan dessa inspirera andra elever i starten av efterföljande lektion. De får en bild av vad vi ska göra. Jag arbetar ganska mycket visuellt i form av bildspel och liknande. Mina receptgenomgångar fungerar ofta så och dessa har jag sedan i papperformat till de elever som behöver det.

Jag har fått en hel del positiva reaktioner från föräldrar men inte så många från kollegor. Många kollegor vill nog själva men orkar inte med det eftersom vår arbetsbelastning är så hög.

För mig fungerar det bra eftersom det sparar tid för mig. Starten på lektionen blir tydligare och jag slipper leta efter/söka efter dokument och vad jag gjort.

Jag lägger kanske 60 min i veckan på detta, det är lite olika.

Jag fortsätter med HK-bloggen men jag har varit lite seg vid starten på denna termin.

 
Ingen bild

Daniel

18 oktober 2011 14:08

Är det okej att använda bild- och filmmaterialet i undervisningssyfte?

Maria

18 oktober 2011 17:56

Om du syftar på mitt bild- och filmmaterial är det ok.

 
Ingen bild

sigrid

4 maj 2011 12:04

Ser att ni haft tårtbakningstävling, hur gjorde ni då? Hur var upplägget/uppgiften? Fick eleverna helt själva bestäma tårta och fyllning? Tid? Kostnad?

Maria

7 maj 2011 11:58

Vi har en likabehandlingsdag i februari. Under den dagen deltar alla nior i tävlingen. Vi har ca 20 elever per klass och varje klass gör 5 tårtor = 5 grupper. Varje grupp får en tårtbotten, 3 dl grädde, vaniljkräm och sylt. Ingredienser att dekorera med köper de själva. Grupperna planerar vad de ska köpa och hur deras tårtor ska se ut under mentorstiden. Ingen är tvingad att köpa något men oftast köper de lite godis eller får lite som är över från någon annan. Naturligtvis får de ha helt andra ingredienser än de som finns till förfogande men det får de köpa själva.
Klasserna får ca 60 min på sig att göra tårtan vilket är för kort tid, 75-90 min är bättre så att de inte känner stress. När tårtorna är färdiga fotograferar jag dem med nummer samt skriver upp på en lista vilka som gjort tårtan. Vi la ut bilderna på bloggen under helgen och röstade sedan på mentorstiden. Alla våra elever har dator och vi har kanoner. Tidigare sparade jag bilderna på en minne som jag sedan visade som bildspel på i centralkapprummet och röstningen skedde samma dag.
Alla tårtor serverades i cafeterian till alla högstadieelever och personal under hela dagen. Om alla ska serveras tårta vid en tidpunkt blir det lätt kaos. Tårtbiljetter fick de av sina mentorer. När eleverna bär ut "sin" tårta får de smaka på sin egen. Bus kan förekomma med ex. kaviar eller annat och då är det bra att de ska smaka på sin egen.
Eleverna röstar fram den finaste tårtan inte den godaste eftersom vi inte hitttat något bra sätt att genomföra detta på.
Kostnad ca 30 kr per tårta. Våra 30 tårtor gick på 1000:- inräknat även tårtan med marängbotten och grädde till laktos- och glutenfri tårta.
Tillkommer även kostnad för pappersassietter och småskedar. Dryck serverades ej gratis.
Tårtbakningstävlingen är en aktivitet bland många under likabehandlingsdagen.

 
Ingen bild

Rebecca

7 december 2010 22:57

Hej Maria! Mitt namn är Rebecca och jag är en nitton årig tjej som älskar matlagning och bakning. Jag funderar på att utbilda mig till Hemkunskapslärare och tänkte bara fråga hur du gick till väga. Var du läste och om du har några tips. MVH Rebecca

Maria

10 december 2010 10:51

Hej Rebecca!

Jag läste i Uppsala och blev färdig 1988. På den tiden läste man bara till ettämneslärare vilket inte går nu.

Se denna länk till lärosäten: https://www.studera.nu/aw/courseSearchResult.do?freeText=hem-+och+konsumentkunskap&period=VT+2011&type=1&type=2&type=3&type=4&type=5&type=6&intensity=2&intensity=3&searchType=freeText&showAdvanced=false&page=1&sortColumn=0&subject=&publisher=&location=&lang=sv

 
Ingen bild

fabian fasth

10 september 2010 13:38

varför ska vi gå på hk

Maria

10 september 2010 15:22

HK är ett viktigt ämne i skolan som tar upp sånt som är bra att klara i sin vardag som t.ex att hantera sin ekonomi. En av tre ungdomar mellan 18-25 år har en betalningsanmärkning vilket innebär att man inte betalat sina skulder i tid. Har man en betalningsanmärkning så kan man bli nekad ett arbete, svårt att hyra lägenhet och teckna olika avtal etc. Det ni får lära er är att göra en budget som är en planering över kommande inkomster och utgifter, föra kassabok, lära er om jämförpriser och olika konsumentlagar etc. Ökade kunskaper kan göra att du inte blir en av de tre som får en betalningsanmärkning! Ämnet ska "bädda" för ett bra, fungerande vuxenliv.
Dessutom lagar vi mat och bakar vilket många också tycker är roligt och gott! Att vara lite händig i köket gör livet lite godare och förhoppningsvis lite nyttigare eftersom man styr själv över ingredienser och tillagningsmetod.

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se