Senaste inläggen

Av Maria - 1 oktober 2019 08:00

 

Av Maria - 1 oktober 2019 06:51

     

 


Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing

 




                                

       


  

Av Maria - 19 september 2019 06:57

Sex enkla tips för att undvika matförgiftningar



Så tar du kål på bakteriena i maten - Nyhetsmorgon


Förvaring av mat - Nyhetsmorgon



Bildspel om livsmedelshygien 



Kahoot! om livsmedelshygien

https://create.kahoot.it/details/livsmedelshygien/1defac19-c692-4b39-9454-ca5d57e21515


Av Maria - 16 september 2019 20:23

Spara energi i hemmet




Använd spis och ugn energisnålt

 

Kahoot! om energiförbrukning i köket

https://create.kahoot.it/details/energiforbrukning-i-koket/51bcb48c-2375-4d75-b364-12b8b95da5b5

 

 


 

Brandsäkerhet i köket


Släck aldrig med vatten i brinnande olja




Hur du släcker en brand med brandfilt och brandsläckare



Kahoot! om brandsäkerhet

https://create.kahoot.it/details/brandsakerhet/ba9d85bd-7505-4e33-b579-45fedaa0ad42

Av Maria - 16 september 2019 20:01

 

 

   

Ni ska göra en bottenredning med fett genom att göra en svampstuvning. En stuvning är en tjock sås. Att reda är att ge en stuvning lagom konsistens genom tillsats av ex. mjöl. Ni ska bre denna stuvning på en smörgås och gratinera (=färgsätta i ugn) med lite ost på toppen. 


Stuvningen räcker till 2 smörgåsar. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Bre på stuvningen på smörgåsarna. Lägg på ett par skivor ost. Gratinera i ugn 225°C till osten fått färg. Dela gärna ugn med någon annan grupp.



       

Av Maria - 10 september 2019 05:56





Vad händer om man inte betalar sina räkningar i tid? https://www.kronofogden.se/skuldkollenlektionett.html

 


   

Lyxfällan

Ni kommer att få se ett avsnitt av "Lyxfällan". Under tiden/efter som ni tittar på programmet så vill jag att ni besvarar följande frågor. 


  1. Vad får vi veta om huvudpersonen/personerna?
  2. Vad är huvudpersonens/personernas problem?
  3. Hur har hen/de hanteras sina ekonomiska problemen hittills?
  4. Varför har ekonomiska problemen uppstått? Finns det flera orsaker?
  5. På vilket sätt försöker coacherna Patrick och Magnus synliggöra det ekonomiska problemet?
  6. Vilka åtgärder måste, enligt coacherna, göras för att minska de ekonomiska problemen?
  7. Tycker du att det var rimliga åtgärder?
  8. Lyckades åtgärderna?
  9. Vad skulle ha hänt om hen/de inte tagit tag i sina ekonomiska svårigheter?
  10. Tror du att vem som helst kan hamna i ekonomiska svårigheter? Varför tror du det?
  11. Tror du att du skulle kunna hamna i ekonomiska svårigheter? Varför tror du det?
  12. Hur kommer dina framtida val påverka din privatekonomi? Beskriv hur både de positiva och negativa valen påverkar utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.
  13. Vad är viktigt att tänka på gällande privatekonomi?



Lektionsmål:

Att få insikter om vad som kan orsaka ekonomiska svårigheter i privatekonomin och vad man kan göra för att undvika dem.



Språkmål:

Kunna redogöra för samt diskutera och reflektera kring orsakerna till ekonomiska svårigheter i privatekonomin.



Färdigheter vi arbetar med:

     





Metod och arbetssätt:

Se ett avsnitt av "Lyxfällan" och samtidigt ska ni skriva frågorna ovan. Använd gärna stödstrukturen nedan för att formulera era meningar.


Stödstruktur

Lyxfällan handlar om...

De har problem med...

…för att...

vilket har gett följande konsekvenser...

Det jag tror har störst betydelse för att få ihop ekonomin är först och främst...

Därefter...

Sedan att...

Dessutom anser jag...

Det är också viktigt...

Slutligen är det viktigt att sköta sin ekonomi för att...

annars kan det bli svårt att....


 

Av Maria - 8 september 2019 19:27

 

 

Kall gurksoppa 2 port


1 grönsaksbuljongtäning
2 dl vatten
450g gurka
1 selleristjälk och ev. några späda stjälkar till garnering
1 kvist basilika
1 tsk pressad citron
ev. salt


1. Lös upp buljongtärningen i cirka en deciliter kokande vatten. Häll på resten av vattnet så att buljongen svalnar.

 

2. Skala gurkan och skrapa ur kärnorna. Skär gurkan i bitar liksom selleristjälken. Mixa alla ingredienser utom citronsaft och salt i matberedare eller med mixerstav. Smaka av med citronsaft och eventuellt salt.


3. Kyl soppan en stund om du vill ha den riktigt svalkande. Servera i glas, eventuellt dekorerade med späda selleristjälkar som har bladen kvar. Soppan kan bli en lätt lunch tillsammans med bröd och färskost eller serveras som en fräsch förrätt.

Av Maria - 5 september 2019 14:45

 


Även denna gång ska vi laga mat energisnålt. Vi ska laga en enkel rätt som heter Pad Thai som serveras till frukost, lunch och middag. Jag har skapat ett vegetariskt recept med enkla råvaror men med smak av kyckling/fläskkrydda..


Pad Thai 2 port

 

Börja med att blötlägga ett ark med nudlar i kokande vatten. Koka gärna upp vattnet med vattenkokaren och häll det över nudlarna.

 

 

 

Därefter behöver ni följande ingredienser. Här är allt mice en place.

 

 

Broccoli som ni skär i mindre bitar.

 

 

 

En morot som ni skär i slantar.

 

 

 

En lök som ni skär i mindre bitar

 

 

 

En vitlöksklyfta som ni pressar med vitlökspressen.

 

 

   

Vitkål som ni skär i mindre bitar. Ca 1dl

 

 

Mät upp 1 msk thailändsk soya.

 

 

 


Mät upp 1 tsk oystersås/ostronsås.

 

 


Mät upp 1 tsk röd chilipasta.



 

Mät upp 1 tsk av denna krydda med kyckling eller fläsksmak.

 

 

 

Mät upp 1 tsk socker.

 

 

 

Mät upp 1 msk limesaft.

 

Allt ska vara uppmätt innan ni sätter igång med själva tillagningen.

 

 

 

 

Häll ca 1 msk olja i en stekpanna och sätt plattan på näst högsta värme. Lägg ner en liten bit grönsak för att se när oljan blir het.

 

 

 

Lägg ner alla grönsaker i den heta stekpannan. 

 

 

 


Tillsätt den röda currypastan och woka grönsakerna några minuter. Rör om ett par gånger.

 

 

 


Tillsätt de blötlagda nudlarna (utan vatten). Rör så att de blnadar sig med grönsakerna.

 

 

 

Tillsätt oyster/ostronsås och soyasås. Rör om.

 

 

 


Tillsätt socker och kryddan med kyckling eller fläsksmak.

 

 

 

Klipp eventuellt sönder nudlarna så de blandar sig bättre med grönsakerna. 

 

 

 

Tillsätt limesaften som helst inte ska koka (kan få en bitter smak då). 

 

 

Smaka av pad thai med eventuellt mer krydda. 

 

    

 

 

 


Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se