Senaste inläggen

Av Maria - 19 september 2019 06:57

Sex enkla tips för att undvika matförgiftningar



Så tar du kål på bakteriena i maten - Nyhetsmorgon


Förvaring av mat - Nyhetsmorgon



Bildspel om livsmedelshygien 



Kahoot! om livsmedelshygien

https://create.kahoot.it/details/livsmedelshygien/1defac19-c692-4b39-9454-ca5d57e21515


Av Maria - 16 september 2019 20:23

Spara energi i hemmet




Använd spis och ugn energisnålt

 

Kahoot! om energiförbrukning i köket

https://create.kahoot.it/details/energiforbrukning-i-koket/51bcb48c-2375-4d75-b364-12b8b95da5b5

 

 


 

Brandsäkerhet i köket


Släck aldrig med vatten i brinnande olja




Hur du släcker en brand med brandfilt och brandsläckare



Kahoot! om brandsäkerhet

https://create.kahoot.it/details/brandsakerhet/ba9d85bd-7505-4e33-b579-45fedaa0ad42

Av Maria - 16 september 2019 20:01

 

 

   

Ni ska göra en bottenredning med fett genom att göra en svampstuvning. En stuvning är en tjock sås. Att reda är att ge en stuvning lagom konsistens genom tillsats av ex. mjöl. Ni ska bre denna stuvning på en smörgås och gratinera (=färgsätta i ugn) med lite ost på toppen. 


Stuvningen räcker till 2 smörgåsar. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Bre på stuvningen på smörgåsarna. Lägg på ett par skivor ost. Gratinera i ugn 225°C till osten fått färg. Dela gärna ugn med någon annan grupp.



       

Av Maria - 10 september 2019 05:56





Vad händer om man inte betalar sina räkningar i tid? https://www.kronofogden.se/skuldkollenlektionett.html

 


   

Lyxfällan

Ni kommer att få se ett avsnitt av "Lyxfällan". Under tiden/efter som ni tittar på programmet så vill jag att ni besvarar följande frågor. 


  1. Vad får vi veta om huvudpersonen/personerna?
  2. Vad är huvudpersonens/personernas problem?
  3. Hur har hen/de hanteras sina ekonomiska problemen hittills?
  4. Varför har ekonomiska problemen uppstått? Finns det flera orsaker?
  5. På vilket sätt försöker coacherna Patrick och Magnus synliggöra det ekonomiska problemet?
  6. Vilka åtgärder måste, enligt coacherna, göras för att minska de ekonomiska problemen?
  7. Tycker du att det var rimliga åtgärder?
  8. Lyckades åtgärderna?
  9. Vad skulle ha hänt om hen/de inte tagit tag i sina ekonomiska svårigheter?
  10. Tror du att vem som helst kan hamna i ekonomiska svårigheter? Varför tror du det?
  11. Tror du att du skulle kunna hamna i ekonomiska svårigheter? Varför tror du det?
  12. Hur kommer dina framtida val påverka din privatekonomi? Beskriv hur både de positiva och negativa valen påverkar utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.
  13. Vad är viktigt att tänka på gällande privatekonomi?



Lektionsmål:

Att få insikter om vad som kan orsaka ekonomiska svårigheter i privatekonomin och vad man kan göra för att undvika dem.



Språkmål:

Kunna redogöra för samt diskutera och reflektera kring orsakerna till ekonomiska svårigheter i privatekonomin.



Färdigheter vi arbetar med:

     





Metod och arbetssätt:

Se ett avsnitt av "Lyxfällan" och samtidigt ska ni skriva frågorna ovan. Använd gärna stödstrukturen nedan för att formulera era meningar.


Stödstruktur

Lyxfällan handlar om...

De har problem med...

…för att...

vilket har gett följande konsekvenser...

Det jag tror har störst betydelse för att få ihop ekonomin är först och främst...

Därefter...

Sedan att...

Dessutom anser jag...

Det är också viktigt...

Slutligen är det viktigt att sköta sin ekonomi för att...

annars kan det bli svårt att....


 

Av Maria - 8 september 2019 19:27

 

 

Kall gurksoppa 2 port


1 grönsaksbuljongtäning
2 dl vatten
450g gurka
1 selleristjälk och ev. några späda stjälkar till garnering
1 kvist basilika
1 tsk pressad citron
ev. salt


1. Lös upp buljongtärningen i cirka en deciliter kokande vatten. Häll på resten av vattnet så att buljongen svalnar.

 

2. Skala gurkan och skrapa ur kärnorna. Skär gurkan i bitar liksom selleristjälken. Mixa alla ingredienser utom citronsaft och salt i matberedare eller med mixerstav. Smaka av med citronsaft och eventuellt salt.


3. Kyl soppan en stund om du vill ha den riktigt svalkande. Servera i glas, eventuellt dekorerade med späda selleristjälkar som har bladen kvar. Soppan kan bli en lätt lunch tillsammans med bröd och färskost eller serveras som en fräsch förrätt.

Av Maria - 5 september 2019 14:45

     


Även denna gång ska vi laga mat energisnålt. Vi ska laga en enkel rätt som heter Pad Thai som serveras till frukost, lunch och middag. Jag har skapat ett vegetariskt recept med enkla råvaror men med smak av kyckling/fläskkrydda..


Pad Thai 2 port

 

Börja med att blötlägga ett ark med nudlar i kokande vatten. Koka gärna upp vattnet med vattenkokaren och häll det över nudlarna.

 

 

 

Därefter behöver ni följande ingredienser. Här är allt mice en place.

 

 

Broccoli som ni skär i mindre bitar.

 

 

 

En morot som ni skär i slantar.

 

 

 

En lök som ni skär i mindre bitar

 

 

 

En vitlöksklyfta som ni pressar med vitlökspressen.

 

 

   

Vitkål som ni skär i mindre bitar. Ca 1dl

 

 

Mät upp 1 msk thailändsk soya.

 

 

 


Mät upp 1 tsk oystersås/ostronsås.

 

 


Mät upp 1 tsk röd chilipasta.



 

Mät upp 1 tsk av denna krydda med kyckling eller fläsksmak.

 

 

 

Mät upp 1 tsk socker.

 

 

 

Mät upp 1 msk limesaft.

 

Allt ska vara uppmätt innan ni sätter igång med själva tillagningen.

 

 

 

 

Häll ca 1 msk olja i en stekpanna och sätt plattan på näst högsta värme. Lägg ner en liten bit grönsak för att se när oljan blir het.

 

 

 

Lägg ner alla grönsaker i den heta stekpannan. 

 

 

 


Tillsätt den röda currypastan och woka grönsakerna några minuter. Rör om ett par gånger.

 

 

 


Tillsätt de blötlagda nudlarna (utan vatten). Rör så att de blnadar sig med grönsakerna.

 

 

 

Tillsätt oyster/ostronsås och soyasås. Rör om.

 

 

 


Tillsätt socker och kryddan med kyckling eller fläsksmak.

 

 

 

Klipp eventuellt sönder nudlarna så de blandar sig bättre med grönsakerna. 

 

 

 

Tillsätt limesaften som helst inte ska koka (kan få en bitter smak då). 

 

 

Smaka av pad thai med eventuellt mer krydda. 

 

    

 

 

 


Av Maria - 5 september 2019 13:00

    

 

    


       

     

Innehåll

Denna lektion ska eleverna sätta ihop en måltid enligt tallriksmodellen. De lär sig steka kött, ugnssteka klyftpotatis/rotfrukter, reda en sås och komplettera med grönsaker. Detta gör de efter mina matlagningsfilmer.De ska också reflektera över vad dras måltid kostar. Eleverna kommer också få göra en Kahoot! gällande redskap och metoder.



Förmågor att utveckla

 

Planera och tillaga måltider

  • Eleverna ska tillaga kött, klyftpotatis/rotfrukter, sås och grönsaker. 

 

 

Hantera och lösa praktiska uppgifter

 

  • Redskap och metoder.
  • Matlagningsmetoder steka, ugnssteka och reda.
  • Arbeta hygieniskt och resurssnålt.
  • Resultatet ska bli hälsosamt. 



Värdera val och handlingar


  • Vad kostar din måltid?
  • Är det billigt/dyrt i förhållande till....?
  • Redskap och metoder




Lektionsupplägg

  • Presentera vilka förmågor som vi ska arbeta med och hur.
  • Visa matlagningsklipp.
  • Måltid
  • Disk och undanplock
  • Vad kostar er måltid? Billigt/dyrt? I förhållande till..?
  • Kahoot! 

https://play.kahoot.it/#/lobby?quizId=a30a21df-7e55-411f-accb-a61e6672d43e


 

   

 

 

Priser


Kött 2 skivor 100g kostar 8 kr. Extrapris


Morötter, lök, vitkål och rödbetor 1 kg (=1000g) kostar 4 kr. Extrapris.


Potatis 1 kg (=1000g) kostar 12kr.


Grädde 1 dl kostar 5kr.


Buljongtärning 1st kostar 0,60kr

 

 

 

Klyftpotatis

 



Steka kött

 



Vår goda sås 2 port

 

1. Vispa ihop i en liten kastrull:

  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 buljongtärning
  • 1/2 tsk soya
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 krm peppar

2. Koka upp under ständig vispning. Ej på högsta värme.


3. När det kokar kan du stänga av värmen och låta såsen småkoka på eftervärme i ca 5 min.


4. Smaka av såsen och smaksätt den mer vid behov.


Länk till filmrecept:

 


Vegetariskt alternativ:


Vegetariska biffar med svarta bönor 1 port

1 tsk chiafrö

1 msk vatten


2 dl svarta bönor

1-2 kvistar med persilja

½ msk riven gul lök

2 msk vetemjöl

1-2 krm salt

¼ krm peppar




  1. Blötlägg chiafrön i 1 msk vatten i en bunke och låt stå.
  2. Mixa bönorna + persiljan grovt, det ska vara lite bitar kvar. 
  3. Tillsätt de mixade bönorna, vetemjöl, riven gul lök, salt, peppar och kryddor i bunken med chiafröna. Blanda väl.
  4. Forma smeten till 2 stycken biffar. Vänd dem i ströbröd.
  5. Hetta upp olja eller margarin i en stekpanna på näst högsta värme.
  6. Lägg biffarna i den heta stekpannan och låt biffarna få en yta. Sänk sedan värmen till lägsta i värme och stek i ca 3-5 min.

    



Förmågor vi arbetar med

      


       





Av Maria - 29 augusti 2019 21:12

 

 

 

 

Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. Mise en place är en del av professionella kockars förberedelse.

 

 

 

Squashmuffins


Det här behöver man:

  • 2 ägg
  • 3/4 dl farinsocker
  • 2 dl finriven squash (skala och kärna ur först)
  • 1 dl fil
  • 1/2 tsk malen anis
  • 1/2-1 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50g margarin = 1/2 dl flytande margarin. (Flytande margarin behöver inte smältas).
  • 1/2 dl solrosfrö

Se nedan hur man gör squashmuffins


 

Utvärdera arbetsprocess och resultat på Showbie


Ord och begrepp som är bra att få med i sin utvärdering:
Mise en place, mat - och bakmetoder, samarbete, arbetsfördelning, disk, hygien, resurshushållning, sopsortering, avtorkning av alla arbetsytor och spis, vask, resultat, smak, utveckla.




Nästa vecka ska ni göra squashsoppa och stekpannebröd. Titta på dessa bildrecept samt film för att planera i Showbie ert upplägg.




Squashsoppa 2 port

 

Börja med att ta fram och mät upp/väg alla ingredienser.

  


200 g skalad och urkärnad squash (gäller stora squash)

1 skalad gul lök

1 msk vetemjöl

1/2 msk curry

1/2 tsk salt

4 dl vatten

1 dl valfri grädde

1 grönsaksbuljongtärning

1/2 krm peppar




1. Skölj, skala och strimla squashen. Skala löken. Grovriv både squash och lök. . Detta kan göras i matberedaren. Använd den grova rivsidan.


  

   





2. Fräs squash och lök i olja i en liten kastrull.  Oljan ska bli het innan squash och lök lägges ner. (Man kan lägga en liten strimla squash i oljan för att se när den blir het. Ha ej högsta värme). Låt det fräsa (=småkoka i fettet) i några minuter.

  




3. Strö över curry och vetemjöl. Rör om.

      

  




4. Späd med vatten, grönsaksbuljong och grädde. Tillsätt salt och peppar.Låt soppan koka under lock ca 10 minuter.   

  



5. Servera soppan med nybakat bröd.

 



Stekpannebröd 4 st

 

Det här behöver man:

  •  1 1/2 dl vetemjöl eller rågsikt
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olja eller flytande margarin
  • + lite mer vetemjöl

 



Planeringen på Showbie


Var hittar ni recepten? Skriv in länken.


Läs/titta på recepten så ni vet vad som ska göras.


Beskriv hur ni förbereder er idag.


Beskriv hur ni förbereder nästa gång då ni ska laga squashsoppan och stekpannebrödet – alltså vad ni gör innan ni sätter igång.


Vilken arbetsordning har ni? Vad börjar ni med och vad gör ni därefter? Hur är er tanke med denna planering?


När dukar ni? När plockar ni undan? Vem diskar? Vem torkar disken? Vem rengörarbetsytor? Vem rengör spisen? Fördelar ni arbetet rättvist?


Hur kan man planera och genomföra sitt arbete så att ni hinner så pass bra som möjligt under de 100 min som ni har? Har ni några smarta tankar kring detta?


Alla grupper ska också göra en syssla som ex. plocka ur diskmaskinen, sopa golvet etc.


Ni kommer också göra en utvärdering av ert arbete på Showbie.

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se