Senaste inläggen
Fördelen när det gäller denna måltid är går att servera till flera olika typer av specialkoster då den inte innehåller mjölkprodukter, laktos, gluten och fläskkött. Samt att det är lätt att göra den helt vegetarisk om man utesluter kyckling och fisksås. Fisksås ger en del av sältan.
Detta ris köpte jag i en thaibutik i Västerås. Riset är min svärdotters favoritris. Hon är från Thailand.
Glöm inte att skölja riset noga innan kokning.
1 dl ris blir 3 dl kokt ris.
Är det farligt att äta ris? https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris
Tycker man inte om kokosmjölk kan den bytas ut till 1 dl vispgrädde och 1 ½ dl vatten. Grön curry kan bytas ut till vanlig curry (ca 1 tsk). Grönsakerna kan varieras men behåll samma mängd.
Länk till recept:https://drive.google.com/file/d/1a1etffLYcW9hDFbM1g5q2zEwbL8UKhwu/view?usp=sharing
Gul lök. Skäres i mindre bitar. Det ska bli ½ dl gul lök.
Vitkål Skäres i mindre bitar. Det ska bli 1 dl vitkål.
Svamp Skäres i mindre bitar. Det ska bli ½ -1 dl svamp.
Vitlök 1 st Skäres i små bitar eller pressas.
1 msk olja
1/2 tsk grön curry = krydda
1 krm chiliflingor. = krydda
1 tsk socker (gärna farin) = krydda
2 dl kokosmjölk
1 tsk fisksås
½ kycklingbuljongtärning eller 1 tsk Ros Dee chicken
Potatis. Skäres i mindre bitar. Det ska bli 1 dl potatis
Morot Skäres i mindre bitar. Det ska bli 1 dl morot.
125g kyckling – skäres i mindre bitar. Var noga med att skära kycklingen på en separat skärbräda samt med hygien som handtvätt och disk.
Gröna bönor – ca 10 st eller 1 dl
Eventuellt limejuice – 1 tsk
1. Förbered alla ingredienser ”Mise en place”.
2. Häll oljan i en liten kastrull eller liten wokpanna och lägg i en bit lök för att se när oljan blir het.
3. När det börjar puttra tillsätter man all lök, vitkål, vitlök samt kryddorna.
3. Låt allt småputtra i fettet en liten stund.
4. Tillsätt kokosmjölk, fisksås och buljongtärning. Låt det koka ca 5 min. Kokosmjölken ska minska i mängd samt ”skära sig”.
5. Tillsätt potatis och morot. Låt koka i ca 5 min.
6. Tillsätt kyckling och gröna bönor. Låt koka i ca 5 min eller tills kycklingen är genomkokt = vit i köttet.
7. Smaka eventuellt av med lime samt mer kryddor. Känn efter om potatis och morötter är lagom kokta.
8. Serveras tillsammans med kokt thairis.
Matlagningsprov
Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.
Matlagningsprovet arbetar eleverna med individuellt. Hälften av eleverna lagar mat ena gången och den andra hälften kamratbedömer och sedan tvärtom. De som inte lagar mat blir bjudna av de som lagar.
Eleverna ska planera, motivera sina val och tillaga utifrån följande.
Se hjälp till motiveringar för hälsa och miljö här: här: livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt
Sök på priser på ex. denna sida: https://www.mathem.se/sok?q=morot&page=1&pageSize=25&type=p
Hjälp till struktur för arbetsordning - se denna film: https://www.youtube.com/watch?v=s8of_TvYk5c
Länk till elevernas dokument:
https://drive.google.com/file/d/1Ulz2plZB5KuE4EJzYQH7JnkIy4pM111S/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/19mOZcCWVM-GeWkY43tN_p7nCUPXMkx7R/view?usp=sharing
Elevernas uppgift utifrån Hälsa, ekonomi och miljö är att välja och motivera varför ex. baljväxter har en lägre klimatpåverkan än kött. Finns det kött som har lägre klimatutsläpp än andra och varför etc. Här är deras uppgift att ta reda på fakta som stöder deras resonemang och att få med detta i sin text. Samma gäller hälsa och ekonomi. Påstår man något ska man motivera hur det kommer sig samt konsekvenser av våra val.
Köttbullar
Vegetariskt alternativ till köttbullar
Köttbullar med mindra mängd köttfärs
Koka potatis och grönsaker
Koka pasta
Koka ris med tillägget att man ska skölj riset noga.
Vår goda sås
Kamratbedömning
Länk till dokumentet: https://drive.google.com/file/d/1u1hRfRbL08RY0f3t4shaYIaCa9U-FmXd/view?usp=sharing
Kunskapskrav som eleverna arbetar med under matlagningsprov och kamratbedömning.
Sex enkla tips för att undvika matförgiftning
1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.
2. Vi ser detta filmklipp.
3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min bok "Lärarens guide till hem- och konsumentkunskap". Bilaga: M!1 och M13.
4. Sysslor och utvärdering.
Sex enkla tips för att undvika matförgiftningar
Så tar du kål på bakteriena i maten - Nyhetsmorgon
Förvaring av mat - Nyhetsmorgon
Bildspel om livsmedelshygien
Kahoot! om livsmedelshygien
https://create.kahoot.it/details/livsmedelshygien/1defac19-c692-4b39-9454-ca5d57e21515