Senaste inläggen

Av Maria - Söndag 3 feb 12:45

 

   

Denna vecka ska ni göra:
Pizza s.281 med Italiensk tomatsås s.273 (1/2 sats)
Pizzasallad s.266 med salladsås s.274





Du ska också ge omdömen om arbetsprocessen och resultatet, se färdighet och betygsmatris nedan. Jag vill att du gör din utvärdering och skickar den till mig genom att besvara detta mail. Efter att ha läst din utvärdering för jag in på betygsmatrisen på SchoolSoft.

Betyg E= enkla omdömen.

Ex. Man ska lägga ner grönsaker och potatis i kokande vatten för då bevaras C-vitamin bäst.


Betyg C = du motiverar ditt omdöme i två steg.

Ex. Man ska lägga ner grönsaker och potatis i kokande vatten för då bevaras C-vitamin bäst. Det beror på att i kokt vatten finns inget syre som förstör C-vitamin.


Betyg A = du motiverar ditt omdöme i flera steg.

Ex. Man ska lägga ner grönsaker och potatis i kokande vatten för då bevaras C-vitamin bäst. Det beror på att i kokt vatten finns inget syre som förstör C-vitamin. Det är smart att tänka på detta eftersom vi behöver C-vitamin för att bilda kroppsvävnader, göra blodkärlen hållbara, ökar motståndskraften mot infektionssjukdomar och för att kunna tillgodogöra oss järnet i maten vi äter.




Frågor att utgå ifrån när du gör denna uppgift:



Anses något av de livsmedel du använder till pizzan ?onyttig? i för stor mängd? Motivera varför!



Vad kostar det att göra en pizza själv? Billigt eller dyrt? Vad jämför du med? Andra hemlagade rätter/färdigköpta i livsmedelsaffär/köpta på pizzerian? Motivera ditt svar!



Vilka andra fördelar finns med att göra sin pizza själv? Tänk utifrån Hälsa och Miljö. Motivera ditt svar!



Att använda ugnen kostar mer i el än att använda plattorna till matlagning. Vad kan man tänka på när man använder ugnen för att minska elkostnaderna? Hur påverkas miljön av en hög elkostnad? Motivera ditt svar!



Arbetade du hygieniskt? Ge exempel. Om du arbetade/inte arbetade hygieniskt: På vilket kan hälsan påverkas? Motivera ditt svar!



Om du arbetade resurssnålt Ge exempel. Om du arbetade resurssnålt/inte resurssnålt: På vilket sätt påverkas ekonomi och miljö av detta? Motivera ditt svar!

Av Maria - Fredag 1 feb 09:25

 

 

1. Saftiga bakverk - med en hemlig ingrediens - Nyhetsmorgon (TV4). Visa början av klippet.



2. Varför är det bra att äta kikärtor och bönor?

  • De är mycket näringsrika och rika på långsamma kolhydrater, vilket ger dig mycket energi.
  •  De innehåller stora mängder fibrer, vilket är nödvändigt för att motverka förstoppning och reglera socker– och kolesterolnivåer i blodet.
  • De är rika på mineraler som järn, kalcium, fosfor, magnesium, jod och kalium.
  • De innehåller vitaminer, bland annat de från grupp B, vilka hjälper till att reglera det centrala nervsystemet och förebygga perioder av stress, ångest och depression.
  • De eliminerar överflödig vätska från kroppen.
  • De minskar risken att drabbas av hjärtsjukdomar.



500g torkade kikärtor blir 16 dl kokta.

 


3. Eleverna bakar bröd efter detta recept. 


Kikärtsbröd


2 ½ dl ljummet vatten (37°C)

25g jäst

25g rumsvarmt smör eller margarin 

eller 2 msk matolja

2 dl kokta kikärtor (kan bytas ut mot vita bönor)

1 tsk salt

1 dl rågmjöl

Vetemjöl


 



1. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

 



2. Dela ett jästpaket och ta den ena halvan.

 



3. Smula ner jästen i en bunke.

 



4. Tillsätt 2 1/2 dl fingervarmt vatten (37°C).





5. Tillsätt 1 tsk salt.

    

  



6. Tillsätt 25g rumsvarmt fett.

  



7. Tillsätt 2 dl kikärtor (eller vita bönor).

 




8. Tillsätt 1 dl rågmjöl.

 




9. Mixa sönder kikärtorna i bunken med en mixerstav.



10. Tillsätt 2 dl vetemjöl. Rör om.

 



11. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunken.

 



12. Mjöla bakbordet.

 




13. Skrapa upp degen på ett mjölat bakbord.

 




14. Knåda degen i fem minuter tills den är blank och smidig.

 




15. Kavla sedan ut den till en rektangel ca 30x20 cm.

 




16. Skär eller sporra sedan 12 trekanter av rektangeln.

 




17. Pudra eventuellt lite mjöl på degen.

 




18. Lägg trekanterna på plåten.

 



19.  Sätt på ugnen på 250°C. Detta räcker om man sätter på ugnen 10 min före gräddning.

 



20. Jäs under bakduk i 40 min. 

 



21. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

 



22. Bröden är färdiga när de fått lite färg och känns lätta.

   




23.. Låt bröden svalna på ett galler med bakduk. 

 





4. Eleverna viker en brödpåse.


5.  Eleverna spelar Kahoot! "Baka bröd". De gör detta individuellt "Challenge". Länk: https://create.kahoot.it/details/baka-brod/8ad13223-6633-4f5d-95bc-df639dd75e37

 

 

6. Eleverna utvärderar dagens arbete. 

 

 

7. Utvärdera arbetsprocess och resultat.


Av Maria - Onsdag 23 jan 08:05

Se de nominerade på här: https://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=263250


Se de nominerade via detta klipp från Nyhetsmorgon


Årets matbluff 2018

https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=191068


Se klipp från Nyhetsmorgon där vinnaren/förloraren presenteras här: 

Av Maria - Söndag 6 jan 10:15

    
 
Under lektionen ska eleverna efterhand göra dessa uppgifter
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________________ 
 
1.Föreläsning om tvättmaskinens betydelse med Hans Rosling.
 Här kan det vara viktigt att presentera vem Hans Rosling var
 
 
 _________________________________________________________________________________________________
 
 
2. Film/bildvisning om hur tvättade man förr. http://youtu.be/WjAGyJMc3js
 
    Här under kategori tvätt finns bilder och annat från förr: http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/kategori/66614-tvatt/
 
 
Tvättstuga i gamla Stockholm
 
 
 
 
 
Tvättstuga från förr
 
 
 
 
 
 Hänga tvätt
 
 
 
_________________________________________________________________________________________________ 
 
 
3.Tvätt i tvättstuga samt tvättinrättningar .
 
 
 
 
Magdalena Ribbings etikettskola gällande tvättstuga
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 _________________________________________________________________________________________________
 
 
4.Bildspel om tvätt  
 
 
Länk till bildspelet
 
Bilspelet är gammalt men fungerar som stöd vid föreläsningen. Detta märks gällande mängden tvättmedel som ska doseras. Här ser man hur produktutvecklingen gått framåt genom att koncentrera tvättmedel. Bra för att det tar mindre plats vid transporter och vi slipper bära hem onödigt många kilo.
 
 
_________________________________________________________________________________________________
 
 
5. Doseringstabell
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________________
 
 
 
6.Test av tvättmedel:
   
 
 
 _________________________________________________________________________________________________
 
 
 
 
 
 
 _________________________________________________________________________________________________
 
 
 

8. Tvättskolan - Nyhetsmorgon TV4


https://www.youtube.com/watch?v=vY6s-z7zjhQ  7,51 min




https://www.youtube.com/watch?v=bD3pC_ELQcI. 7,29 min




_________________________________________________________________________________________________
 
 
 
 
9.  Film från Vattenfall hur man tvättar energisnålt. 1,30 min.
 
 
 
 _________________________________________________________________________________________________
 
 
 
 
10. Jämförpriser. 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________________
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________________
 
 
 
12. Elevspel - Tvättsymboler
 
 
_________________________________________________________________________________________________
 
 

Av Maria - 17 december 2018 08:15

Idag ska ni baka saffransbröd.


Följ receptet på sid 297 (eller filmen) till första jäsning men tillsätt även 1 paket saffran (mortla först med lite socker) i degspadet.


 


Baka ut som fyllda bullar (socker och smör) eller som lussekatter. Se film nedan


 


Man kan också göra släta bullar som man gräddar openslade. Efter gräddning så penslar man med smält smör och doppar i strösocker.

Av Maria - 15 december 2018 08:52

Jag har skrvit en lärarhandledning på uppdrag för förlaget Natur & Kultur. Boken kom ut 2017. 

      

     




Boken finns att köpa från:

Natur & Kultur

samt

 



Boken ingår i PREST-serien.

   

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se