Senaste inläggen

Av Maria - 24 maj 2019 07:45

       

         

 

 

Grupp 9C1/9C2:1







Vaniljkräm


1. Vispa ihop i en liten kastrull:

1 dl gräddmjölk

1/2 msk strösocker

3/4 msk potatismjöl

1 äggula


2. Sätt kastrullen på en spisplatta och sätt på värmen  (ej högsta!). Vispa hela tiden tills det kokar upp. När första kokbubblan syns så tar man kastrullen av från spisplatten.


3. Låt svalna - gärna i kallt vattenbad.


4. När krämen svalnat - tillsätt 1 tsk vaniljsocker.



Vaniljkräm. Tid: 0,46 min.




Tre olika metoder hur man separerar äggulan från äggvitan. Tid: 1,31 min.



Här visar jag hur man delar tårtbotten med hjälp av tandtråd. Metoden passar bäst för en tårtbotten som ska delas i två delar. Det är svårare att dela den i tre delar med denna metod. En press underlättar. Tid: 0,34 min.






Hur kan man sätta ihop en tårta?. Videon visar hur man delar på en tårtbotten, fyller den med vaniljkräm och sylt samt hur man brer på vispad grädde och spritstar den med spritspåse + tyll. Tid: 1,39 min. 









I denna video från 2.08 ser man lite spritsteknik.






Av Maria - 23 maj 2019 20:01




Frågor om jämställdhet https://www.regionvarmland.se/globalassets/global/utveckling-och-tillvaxt/jamstalldhet/diskussionsfragor_varfor_jamstalldhet.pdf

 


 Så jämställt är Sverige - i siffror - Nyhetsmorgon (TV4)

Av Maria - 21 maj 2019 21:23

      


 







 





Av Maria - 21 maj 2019 20:59

 



Recept på rån


INGREDIENSER:
ca 10 st

1 ägg
1/2 dl socker
60 gram smält smör
1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker


GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt smöret och mjölet.
3. Värm rånjärnet och smörj det första gången.
4. Bred ut smeten tunt i rånjärnet, pressa ihop och grädda.
5. Lägg rånen över ett glas eller mugg så att den får formen av en skål.  Det gäller att vara snabb. De stelnar fort.


Servera med glass/vispad grädde och med bär.


Från mitt inlägg 1 juli 2009: Idag gjorde jag ett fynd på torget. Jag hittade ett rånjärn från Skeppshult för 150:-

Jag har ett elektriskt järn men jag har alltid velat ha ett "riktigt" rånjärn.





Av Maria - 14 maj 2019 10:15

 

 

Eleverna har tidigare gjort köttfärssås som de har förbättrat efter näringsrekommendationer och specialkoster. Idag ska de göra lasagne. De ska  även här anpassa när de gör ostsås och väljer typ av lasagneplattor. Detta ska de redogöra för i Showbie. Till lasagnen gör de en sallad.

 


Först sätter ni på ugnen på 225°C.



 

1. Lägg 4 lasagneplattor en och en på en bricka och häll på vatten. Detta minskar tillagningstiden och gör det lättare att dela på dem till 1-portionsformarna.



2.. Hur gör man ostsås?

 

Mät upp 3 1/2 dl mjölk



 

Mät upp 2 msk vetemjöl



Vispa ihop hälften av mjölken med mjölet. När det är ihopvispat så häller man ner resterande mjölk.



 

Koka upp under ständig vispning. Ha ej högsta temperatur på plattan.



 


När det kokar drar man ner temperaturen till lägsta eller stänger av platta. Låt koka i ca 5 min.



   

Smula ner 1/2 buljongtärning och 1 krm svartpappar. Vispa samman.



Riv ost så att det blir ca 1 1/2 dl.



 

Dra av kastrullen från plattan. Tillsätt osten. Ost ska inte koka eftersom den blir grynig då.  Smaka av.





3.. Värm gärna köttfärssåsen i en kastrull eller i mikron: Ha lock på er skål.

 

 

 

   

4. Dela upp såsen i tre delar.

 

 

5. Så här sätter man ihop lasagnen:


 


Pizzasallad

 



    


  



    



Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards