Den 19 mars ska jag på en World Home Economics Day i Uppsala. Temat under kompetensutvecklingsdagen är "HK - hållbar livsstil". Programmet:
"Närproducerad och lokalt producerad mat är det en väg mot uthållighet?" -glimtar från Svenskt Sigills verksamhet.
"Mat i ur och skur", Susanne Johansson och Johanna Björklund, Sveriges Lantbruksuniversitet, författarna till boken "Mat och klimat""Kan själv!
När ungdomar får makt över kylen. Vad händer då?" Ann Parinder, doktorand vid Institutionen för Mat Hälsa Miljö, Göteborg.
Helena Elmquist, Svenskt sigill "Mening, mat och lärande i Hem- och konsumentkunskap. Reflektioner från ett doktorandprojekt." Karin Höijer, doktorand vid Institutionen för Kostvetenskap,
Jag har beställt boken Mat & klimat som förberedelse inför dagen.
KRAV
Vad betyder KRAV?
KRAV-märket är den mest kända miljö-märkningen i Sverige. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.
KRAV-ekol...
Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm
Recept s.215
Riset är färdigkokt.
Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".
Dagens skrivuppgift:
...
Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...
Gör så här:
1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund.
2. Riv lök så det blir ca 1 msk.
3. Krama ur vätskan.
4. Lägg den rivna squashen i en bunke.
5. Blanda i den r...
Innehåll
Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...
Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.