Direktlänk till inlägg 1 mars 2015

Baka glutenfritt

Av Maria - 1 mars 2015 16:23

Nu har jag bakat efter ännu fler recept ur "Nytt bröd - baka gott utan gluten" av Jessica Fej och Maria Blohm. Bakboken finns till mycket bra pris på bokrean ex. på Bokus http://www.bokus.com/bok/9789187785993/nytt-brod-baka-gott-utan-gluten/

Det som överaskat mig är att alla bröd som jag bakat ur boken smakar riktigt bra. Jag som utbildade mig till dietkokerska i mitten av 80-talet och har märkt hur sortimentet av olika mjölsorter ökat och tiden för "svampiga bröd" är långt borta. Det man behöver när man bakar glutenfritt bröd är att köpa hem olika sorters mjöl. Naturligtvis kan man använda bakmixer men jag föredrar att baka av det andra breda mjölsortimentet som finns. Anledningen till att man blandar olika mjölsorter är att man inte vill ha bröd som smakar övervägande potatis, majs, ris etc. Det blir helt enkelt godare om man blandar.

Det är lätt att baka glutenfritt. Det som behövs är en våg, bunke och gärna en elvisp. Tjejerna (Jessica och Maria). utgår från kall degvätska och ganska liten mängd jäst. Jästiden är ganska lång. Ska man baka under en HK-lektion föreslår jag att ha fingervarm degvätska och dubbblera mängden jäst.

Helgens bakning av glutenfria bröd:

Baguetter: http://haargaard.se/?p=3065



Fiberfrallor: http://www.mytaste.se/click/index/52376847/?site=matforallarecept.wordpress.com



Tunnbröd. Detta recept ändrade jag lite på för att det ska likna de Hönökakor som vi ska baka på lektionerna i hem- och konsumentkunskap kommande vecka. Mycket lyckade! Jag la till 1 msk smör, använde fingervarm degvätska, delade degen i två delar, kavlade dem till ca 3-4 mm tjocka kakor, jäste bara i 30 min och gräddade sedan i ca 15 min.








Jag har också bakat ur. "Nytt fika bröd - baka gott utan gluten av samma författare:





Dessa goda mandelbiscotti. I degen är det mandelmjöl, bovetemjöl och majsmjöl. Hackade mandlar hade jag i också + något annat gott med mandelsmak.



 

 

Sedan bakade jag också deras kladdkaka. Gjorde dubbel sats och gräddade den i en liten långpanna. När jag tog ut kakan ur ugnen så la jag på After Eight som smälter samman med kakan. Kakan blev ganska hög så man kan halvera mängden.

 

Ett tip:

Om man inte har havremjöl så kan man mixa havregryn till mjöl. Jag använder vanliga havregryn eftersom jag inte är glutenintolerant utan bara vill unvika gluten på grund av IBS.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 januari 2024 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards