Direktlänk till inlägg 1 mars 2015
Nu har jag bakat efter ännu fler recept ur "Nytt bröd - baka gott utan gluten" av Jessica Fej och Maria Blohm. Bakboken finns till mycket bra pris på bokrean ex. på Bokus http://www.bokus.com/bok/9789187785993/nytt-brod-baka-gott-utan-gluten/
Det som överaskat mig är att alla bröd som jag bakat ur boken smakar riktigt bra. Jag som utbildade mig till dietkokerska i mitten av 80-talet och har märkt hur sortimentet av olika mjölsorter ökat och tiden för "svampiga bröd" är långt borta. Det man behöver när man bakar glutenfritt bröd är att köpa hem olika sorters mjöl. Naturligtvis kan man använda bakmixer men jag föredrar att baka av det andra breda mjölsortimentet som finns. Anledningen till att man blandar olika mjölsorter är att man inte vill ha bröd som smakar övervägande potatis, majs, ris etc. Det blir helt enkelt godare om man blandar.
Det är lätt att baka glutenfritt. Det som behövs är en våg, bunke och gärna en elvisp. Tjejerna (Jessica och Maria). utgår från kall degvätska och ganska liten mängd jäst. Jästiden är ganska lång. Ska man baka under en HK-lektion föreslår jag att ha fingervarm degvätska och dubbblera mängden jäst.
Helgens bakning av glutenfria bröd:
Baguetter: http://haargaard.se/?p=3065
Fiberfrallor: http://www.mytaste.se/click/index/52376847/?site=matforallarecept.wordpress.com
Tunnbröd. Detta recept ändrade jag lite på för att det ska likna de Hönökakor som vi ska baka på lektionerna i hem- och konsumentkunskap kommande vecka. Mycket lyckade! Jag la till 1 msk smör, använde fingervarm degvätska, delade degen i två delar, kavlade dem till ca 3-4 mm tjocka kakor, jäste bara i 30 min och gräddade sedan i ca 15 min.
Jag har också bakat ur. "Nytt fika bröd - baka gott utan gluten av samma författare:
Dessa goda mandelbiscotti. I degen är det mandelmjöl, bovetemjöl och majsmjöl. Hackade mandlar hade jag i också + något annat gott med mandelsmak.
Sedan bakade jag också deras kladdkaka. Gjorde dubbel sats och gräddade den i en liten långpanna. När jag tog ut kakan ur ugnen så la jag på After Eight som smälter samman med kakan. Kakan blev ganska hög så man kan halvera mängden.
Ett tip:
Om man inte har havremjöl så kan man mixa havregryn till mjöl. Jag använder vanliga havregryn eftersom jag inte är glutenintolerant utan bara vill unvika gluten på grund av IBS.