Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Gunilla J

21 september 2017 13:03

Hej Maria!

Jag har nu köpt din nya bok och börjat arbeta med den i åk 6, den ser jättebra ut, tack! Härligt med annat material är smarta val!

PÅ bloggen had du ett recept, kanske var det i våras, när man kokade pasta och något mer i en kastrull "one-pot.." någonting hetten den. Men nu kan jag inte hitta det inlägget? Var finns det?

Jag använder din bok i åk 6, men även lite har jag tagit av grunderna för åk 8. Undrar hur planerar du för åk 8 och 9. Första läsåret med egen sal och skall integrera teori och praktik på 120 min lektioner. Tidigare har vi haft praktik åk 8 i hyrd sal och teori åk 9 i klassrum. Har du planeringar som du skulle kunna tänka dig att dela?

Mvh Gunilla Johansson, Uppsala

Maria

21 september 2017 13:08

Tack! inlägget hittar du här: http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2017/03/24/11418500-one-pan-pasta/

Återkommer eventuellt gällande planeringarna. Ska fundera lite först.

Vänligen,
Maria

 
Ingen bild

Anneli

28 juni 2017 21:48

Hej! Har fått din bok nu👍
Planerar du att göra en för 7-9 med?
Mvh Anneli

Maria

31 augusti 2017 09:20

Mycket jobb är det att producera en lärarhandledning. Jag blev tillfrågad om jag ville skriva en boken av Natur & Kultur. Jag vet inte hur jag ställer mig om jag skulle få ytterligare en förfrågan.

 
Ingen bild

eli_rashedi@hotmail.com

15 juni 2017 10:20

Hej!
Fantastisk blogg. Tack Maria. Jag har några frågor och hoppas att du kan hjälpa mig med svaren.
Jag är hkk lärare åk 6.
1.Jag undrar hur långt en hkk lektion normalt ska vara?
2. 6:orna ska få betyg. Dvs att de bedöms utifrån kunskapskravet för år 6. Hur? Är betygsättningen (E,C, B, A)?
3.Lektionerna är långa. En del av eleverna är snabba och blir klar ed sitt jobb snabbt. Vad ska jag göra för att alla är sysselsätta hela lektionen. Jag brukar gå igenom dagens lektion, börjar med den praktiska delen, smaka på det de lagat, städa och diska, teoribiten. Men vi får tid alltid över. Hur kan jag fylla tiden med?
Tacksam för svaren/Elin

Maria

31 augusti 2017 09:18

Tack för berömmet!
1.Hur lång en lektion ska vara är svårt att svara på. Jag anser minst 100 min.
2. Ja.
3. Köp min lärarhandlening så kommer du inte ha några problem att fylla ut lektionerna. https://www.nok.se/Laromedel/F-9/Grundskola-4-6/Hemkunskap-4-6-Lm/Lararens-guide-till-Hem--och-konsumentkunskap---teori-praktik-bedomning/
Köp den snart för de planerar en prishöjning.

 
Ingen bild

Jessica Bergsten

5 februari 2017 21:12

Hej Maria! Jag tycker din blogg är fantastisk och brukar kika in ibland för att få lite inspiration. Har funderat flera gånger på att starta en egen blogg men i den kommun där jag arbetar har vi en lärplattform som är väldigt omfattande och bra. Mycket kan göras på plattformen och skulle jag ha en blogg också känns det som att göra dubbelt arbete. Jag undrar om ni också har någon lärplattform som ni använder eller om du bara kör bloggen för att lägga material till eleverna? Hälsningar Jessica Bergsten, lärare i hem- och konsumentkunskap på Rudenschöldskoan, Lidköpings kommun.

Maria

31 augusti 2017 09:15

Tack för berömmet! Vi har lårplattformen SchoolSoft. Fördelen med en blogg att det är lättare att inspirera eleverna samt inget inlogg behövs.

 
Ingen bild

Cecilia

14 augusti 2016 20:56

Hej, Jag har läst lite på din sida som jag tycker är bra jag ska börja som HKK-lärare men jag har inte jobbat med det tidigare. Jag undrar vad skillnaden i år 6, 8 och 9 är? alla läser väl om samma sak ex. miljö, vad är då skillnaden i miljöfrågan i de olika årskurserna? Har du något färdigt förslag på studieplan HT/VT åk 6,8 och 9
mvh
Cecilia

Maria

31 augusti 2017 09:12

För år 4-6 har jag skrivit en lärarhandledning https://www.nok.se/Laromedel/F-9/Grundskola-4-6/Hemkunskap-4-6-Lm/Lararens-guide-till-Hem--och-konsumentkunskap---teori-praktik-bedomning/
Om du ska köpa den så gör det snart för de planerar att höja priset inom kort.
Gällande planeringar kan du få del av de nya jag gjort för 8 och 9. Skicka mig din mailadress.

 
Ingen bild

Ronald

21 november 2016 22:31

Är du medveten om att din blogg är full med scam? Dvs att du gör reklam för skojare...
Jag har postat en kommentar om detta men ser att du inte verkar bry dig. Tycker att det är lite väl naivt att inte ha ordentlig koll på en blogg som riktar sig till skolungdomar....

Maria

1 december 2016 22:08

Tack för att du uppmärksammar mig om detta. Jag har nu rensa bort det jag hittar.
Vänligen, Maria

 
Ingen bild

Camilla

15 april 2016 09:49

Hej Maria,
Vi är två Hem- och konsumentkunskapslärare som arbetar i Sollentuna kommun. Vi har under en lång tid följt din blogg och beundrar ditt arbete. Vår fråga är nu; finns det någon möjlighet att få komma på studiebesök hos dig för att se hur du arbetar?

Maria

16 april 2016 10:42

Hej Camilla!

Ni är välkomna att besöka mig på Vallaskolan. Jag delar mig av mitt arbete men räkna inte med några fantastiska lektioner. Men det ger alltid något att besöka en kollega på en en annan skola. Hör av er när ni kan komma maria.hagblad@skola.sala.se . Jag kanske kan besöka er också!
Ska ni gå på lärarseminariet om privatekonomi i Sundbyberg på tisdag?Bland de medverkande finns bland andra Charlie Söderberg, känd från Lyxfällan, Micael Hermansson, läraren bakom succén "Grej of the day" samt Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom. Jag ska gå.
Jag kommer också vara med på SETT-mässan i Kista 26-28 april. Kommer att vara där som ämnesspanare för LR. Kommer att vid ett tillfälle, varje dag, berätta hur jag arbetar med it för ökad måluppfyllelse i HK-undervisningen. Jag kan skicka tider till er om vi etablerar en mailkontakt

Vänligen,
Maria

 
Ingen bild

Katarina

10 mars 2016 20:04

Hej Maria! Utifrån kycklingfilmen - vad har eleverna fått till sig innan betr. kyckling - och hur? Mvh Katarina Dausch

Maria

15 mars 2016 08:09

Hej Katarina! Menar du filmen om styckning eller den om reflektion? Med vänlig hälsning,Maria


 
Ingen bild

Susannah

9 december 2015 17:30

Hej Maria. Såg din video https://www.youtube.com/watch?v=Kgn7FV402t0. Har bara en fråga som kanske är lite fånig. Men vad är anledningen till att man ska sätta på sig förklädet innan man tvättar händerna? Inte att jag tycker det är konstigt eller så, jag gör alltid det hemma i köket.

PS: Skickade den här som ett mejl till dig tidigare, och lade den även som kommentar här på bloggen. När jag såg att du har en sådan där "Fråga mig"-flik, så kom jag på att jag lika gärna kunde göra det där istället.

Maria

14 december 2015 19:48

Förklädena hänger i ett utrymme innan man kommer in i hk-köket. Logiskt.

 
Ingen bild

Sofia Segergren

3 augusti 2015 20:51

Hej Maria, tack för allt du delar med dig av. Jag ska ha elevens val till hösten, både mellan och hög. Har du möjligen ngn bra grovplanering / förslag på upplägg för detta? Lektionerna är 80 min.
Med vänlig hälsning
Sofia Segergren hemkunskapslärare på Tråsättraskolan i Åkersberga

Maria

19 augusti 2015 07:06

Tyvärr!

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se