1. Eleverna svarar på en enkät om mat och hälsa. https://forms.gle/dYWwyoMB5b5noBHn9
2. Gå igenom resultatet.
3. Livsmedelsverkets kostrekommendationer
- Ät grönare.
- Ät lagom mycket.
- Rör på dig minst 30 min varje dag.
Öka: - Grönsaker och baljväxter, minst 500 gram/dag.
- Frukt och bär.
- Fisk och skaldjur, 2-3 gånger/vecka.
- Nötter och frön.
Byt ut - Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot spannmålsprodukter av fullkorn.
- Smör, smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter.
- Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter.
Begränsa - Charkprodukter och rött kött, högst 500 gram/vecka.
- Drycker och livsmedel med tillsatt socker.
- Salt.
- Alkohol.
4. Två bra genvägar:
Nyckelhålet.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/nyckelhalet_broschyr_webb.pdf
Tallriksmodellen.
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/tallriksmodellen
5. Fysisk aktivitet för barn och unga – rekommendationer från Folkhälsomyndigheten:
- vara fysiskt aktiva i mer än 60 minuter om dagen.
- ägna sig åt pulshöjande aktiviteter minst tre gånger i veckan.
- minst tre gånger i veckan ägna sig åt aktiviteter som belastar skelett och muskulatur.
6. Film om matvanor: https://app.binogi.se/l/matvanor
Det här inlägget går inte att kommentera.