Direktlänk till inlägg 21 september 2009

Elevens val - baka hällbröd

Av Maria - 21 september 2009 17:53

Idag startade elevens val att baka hällbröd. Kursens beskrivning:

Vi bakar svenska varianter av tunnbröd/hällbröd och olika utländska sorter.  Att baka på häll är den äldsta formen av att baka bröd, vilket finns i alla kulturer. Vi på skolan har köpt in en stekhäll som lämpar sig för att baka tunnbröd på. När vi bakar så kommer vi att använda mjöl från ”Stora Hällsta”. Kvarnen ligger strax utanför Sala och de levererar mjöl direkt från kvarnen. De producerar kravmärkt mjöl. Recepten kommer att sammanställas av er eleverna till en samling som kan publiceras både digitalt och i pappersform, med recept och bilder. Kursen kommer att vara på måndagar och riktar sig framförallt till elever i år 9. Ni ska vara beredda att arbeta över för att på så vis få ett längre pass som passar ämnets karaktär. Det innebär att ni blir lediga ett par lektionstillfällen.


Lektionen fungerade bra. Eleverna var ca 4-5 peroner i varje grupp som gjorde ett sats tunnbröd med hjälp av assistent. Brödet gräddades både på häll och i torr stekpanna.


Eleverna kommer att arbeta 100 min varannan vecka så nästa vecka så blir de lediga.


                    


Antal bröd: 15

Tillagningstid: 2 timmar

Ingredienser:

  • 50 gram Margarin
  • 5 dl Mjölk
  • 12 gram Jäst
  • 1/2 tsk Salt
  • 1/2 dl Socker
  • 2 msk Sirap
  • 1/2 tsk Hjorthornssalt
  • 1 1/2 dl Grahamsmjöl
  • 2 dl Rågsikt
  • 7 dl Vetemjöl

Beskrivning:

Ett gott och snabbakat tunnbröd som är en god ersättning för det tunnbröd som så få har möjlighet att baka i murad ugn.

Tillagning:

Smält matfettet. Häll på mjölken. Värm alltsammans till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Dela den lösa degen på arbetsbänken i 15 delar. Rulla dem till släta bullar. Kavla ut dem på väl mjölad arbetsbänk till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Använd gärna kruskavel. Rulla upp dem på kaveln. Borsta noga av överflödigt mjöl.

Lägg försiktigt ner kakorna en i taget i varm, torr stekpanna på spisen. Grädda cirka 2 minuter på var sida på medelstark värme.

Kakorna kan också gräddas på het plåt i 275 grader varm ugn cirka 3 minuter på var sida. Låt kakorna svalna på galler, väl täckta med bakduk.

Servera helst tunnbrödet nygräddat med smör. Nytinat från frysen är det också gott.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards