Direktlänk till inlägg 16 oktober 2010

Chokladfestival på Nordiska museet

Av Maria - 16 oktober 2010 18:12

Idag har vi varit på Chokladfestivalen på Nordiska museet. Vi kom redan när de öpnnade kl.10:00 Mycket folk och mycket god choklad. Provsmakade en hel del. Köpte med chokladpraliner av elever som går på utbildning för Bagare och Konditorer skola i Kristianstad http://www.yrkesbagare.se/


Köpte också ett chokladprovningskit från Anthon Berg och riktig fin kakao.





Så här ser kakaofrukten ut. "Bönorna" som är frukternas fröer är vita och lite köttiga och smakar inte kakao. Bönorna bereds genom att de först får fermenteras i ett till sex dygn varefter de torkas och rostas. Efter avsvalning krossas bönorna och skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas till kakaomassa som varmpressas vid cirka 70°. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som stelnar vid 32° till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan chokladframställning. Kakaopulver är mald kakaomassa. (Fakta från Wikipedia).          


Kakaobönor.




Chokladfontäner fanns att köpa.





Skulpturer av choklad där minst 80% är choklad: 

 













 

  

 

Marsipanrosor.







Vi såg också den permananta utställningen "Dukade bord"".



  





Och utställningen av "Plast!"


   






Vi såg också utställningen "Traditioner".


Efter "Nordiska" gick vi till Östermalmshallen för att äta lunch på "Tysta Mari". Jag åt en god laxrätt med svamptäcke med kräftstjärtar och hemlagat potatismos. Vi köpte med oss hem färska Smögenräkor och en riktig fin majskyckling som vi tillagade till middagen. Mycket god men väldigt dyr.


   





En ful men god fisk är denna fisk som heter Marulk:

               

 
 
Ingen bild

Johan Engstrand

19 oktober 2010 20:58

Trevligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards