Direktlänk till inlägg 16 oktober 2010
Idag har vi varit på Chokladfestivalen på Nordiska museet. Vi kom redan när de öpnnade kl.10:00 Mycket folk och mycket god choklad. Provsmakade en hel del. Köpte med chokladpraliner av elever som går på utbildning för Bagare och Konditorer skola i Kristianstad http://www.yrkesbagare.se/
Köpte också ett chokladprovningskit från Anthon Berg och riktig fin kakao.
Så här ser kakaofrukten ut. "Bönorna" som är frukternas fröer är vita och lite köttiga och smakar inte kakao. Bönorna bereds genom att de först får fermenteras i ett till sex dygn varefter de torkas och rostas. Efter avsvalning krossas bönorna och skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas till kakaomassa som varmpressas vid cirka 70°. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som stelnar vid 32° till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan chokladframställning. Kakaopulver är mald kakaomassa. (Fakta från Wikipedia).
Kakaobönor.
Chokladfontäner fanns att köpa.
Skulpturer av choklad där minst 80% är choklad:
Marsipanrosor.
Vi såg också den permananta utställningen "Dukade bord"".
Och utställningen av "Plast!"
Vi såg också utställningen "Traditioner".
Efter "Nordiska" gick vi till Östermalmshallen för att äta lunch på "Tysta Mari". Jag åt en god laxrätt med svamptäcke med kräftstjärtar och hemlagat potatismos. Vi köpte med oss hem färska Smögenräkor och en riktig fin majskyckling som vi tillagade till middagen. Mycket god men väldigt dyr.
En ful men god fisk är denna fisk som heter Marulk: