Direktlänk till inlägg 16 oktober 2010

Chokladfestival på Nordiska museet

Av Maria - 16 oktober 2010 18:12

Idag har vi varit på Chokladfestivalen på Nordiska museet. Vi kom redan när de öpnnade kl.10:00 Mycket folk och mycket god choklad. Provsmakade en hel del. Köpte med chokladpraliner av elever som går på utbildning för Bagare och Konditorer skola i Kristianstad http://www.yrkesbagare.se/


Köpte också ett chokladprovningskit från Anthon Berg och riktig fin kakao.





Så här ser kakaofrukten ut. "Bönorna" som är frukternas fröer är vita och lite köttiga och smakar inte kakao. Bönorna bereds genom att de först får fermenteras i ett till sex dygn varefter de torkas och rostas. Efter avsvalning krossas bönorna och skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas till kakaomassa som varmpressas vid cirka 70°. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som stelnar vid 32° till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan chokladframställning. Kakaopulver är mald kakaomassa. (Fakta från Wikipedia).          


Kakaobönor.




Chokladfontäner fanns att köpa.





Skulpturer av choklad där minst 80% är choklad: 

 













 

  

 

Marsipanrosor.







Vi såg också den permananta utställningen "Dukade bord"".



  





Och utställningen av "Plast!"


   






Vi såg också utställningen "Traditioner".


Efter "Nordiska" gick vi till Östermalmshallen för att äta lunch på "Tysta Mari". Jag åt en god laxrätt med svamptäcke med kräftstjärtar och hemlagat potatismos. Vi köpte med oss hem färska Smögenräkor och en riktig fin majskyckling som vi tillagade till middagen. Mycket god men väldigt dyr.


   





En ful men god fisk är denna fisk som heter Marulk:

               

 
ANNONS
 
Ingen bild

Johan Engstrand

19 oktober 2010 20:58

Trevligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 18 maj 11:27

                                                      ...

Av Maria - Måndag 4 maj 08:00

  1. Ni ska följa detta recept (från "Vår kokbok") men ni ska ta 2/3 av ingredienser.       Smörj er form noggrannt! Ni ser om ni har gjort det genom att se om ströbrödet fastnar. Om inte - gör om och gör rätt!   Vispa ägg och s...

Av Maria - Torsdag 16 april 11:55


  Rårakor     Serveras med bacon och lingonsylt alternativt med lite gräddfilssås. ...

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se