Direktlänk till inlägg 11 september 2011
Igår var jag hos en kollega och plockade två stora korgar med äpplen. Tack Lise-Lotte!
Idag gick allt i äpplets tecken...
För ett par sommrar sedan köpte jag en äppelskalare på loppisen i Grisslehamn. Den skalar, kärnar ur och skivar äpplen. Modellen heter Star och är gjord i USA. Företaget fick patent på sin produkt 9 juni 1885. Jag har sett moderna varianter. http://www.google.com/imgres?imgurl=http://sandberghusochhem.se/images/%C3%A4ppelskalare%2520vit%2520r%C3%B6tt%2520%C3%A4pple.jpg&imgrefurl=http://sandberghusochhem.se/visa_produkt.asp%3Ft%3D%25C4ppelskalare%2Bvit%26id%3D61%26lang%3Dsv&usg=__r4xi3cweJZ7RZBqO-eCUHkYZyeQ=&h=400&w=400&sz=13&hl=sv&start=0&zoom=1&tbnid=pbKahUCooT_foM:&tbnh=142&tbnw=181&ei=L85sTr2BM5DwsgaQ56T6BA&itbs=1&iact=hc&vpx=1098&vpy=236&dur=1743&hovh=225&hovw=225&tx=115&ty=123&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:11,s:0&biw=1366&bih=599
Jag använde den när jag gjorde mitt äppelmos. När maskinen gjort sitt så kokade jag äpplena i lite vatten och därefter mixade jag dem . Något socker tillsätter jag inte eftersom jag tycker moset är gott som det är.
Det blev en hel del burkar att frysa in. Här är en del av dem:
Jag gjorde också några äppelpajer. En blev till eftermiddagsfikat och fyra till frysen.
Jag gjorde också en surdegsstart med rivna äpplen efter Saltå kvarns recept: http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/SurdegsstartavRag.htm
Jag skapade också ett äppel- och havrebröd. Kokade en
gröt på nakenhavre http://www.green-n-lean.se/nakenhavre.html och
vatten. Gjorde en fördeg på mitt osötade äppelmos, lite jäst och rågsikt.
Fördegen fick stå i 8 timmar. Tillsatte gröt, mjöl, salt och lite rapsolja.
Arbetade degen smidig. Jäsning ca 2 timmar. Bakade ut den ganska lösa degen och
la dem i smorda formar. Jäsning till dubbel storlek. Gräddade först i 10 min 250˚C och sedan i 175˚C tills innertemperaturen är 98˚C. Efter 1 minuters gräddning tillsätts ånga och släpptes ut efter 10 min.
När min man gjorde marinad till revbensspällen tog han i ett par matskedar äppelmos.