Direktlänk till inlägg 11 september 2011

Äppeltider

Av Maria - 11 september 2011 16:21

Igår var jag hos en kollega och plockade två stora korgar med äpplen. Tack Lise-Lotte!

Idag gick allt i äpplets tecken...

 

För ett par sommrar sedan köpte jag en äppelskalare på loppisen i Grisslehamn. Den skalar, kärnar ur och skivar äpplen. Modellen heter Star och är gjord i USA. Företaget fick patent på sin produkt 9 juni 1885. Jag har sett moderna varianter. http://www.google.com/imgres?imgurl=http://sandberghusochhem.se/images/%C3%A4ppelskalare%2520vit%2520r%C3%B6tt%2520%C3%A4pple.jpg&imgrefurl=http://sandberghusochhem.se/visa_produkt.asp%3Ft%3D%25C4ppelskalare%2Bvit%26id%3D61%26lang%3Dsv&usg=__r4xi3cweJZ7RZBqO-eCUHkYZyeQ=&h=400&w=400&sz=13&hl=sv&start=0&zoom=1&tbnid=pbKahUCooT_foM:&tbnh=142&tbnw=181&ei=L85sTr2BM5DwsgaQ56T6BA&itbs=1&iact=hc&vpx=1098&vpy=236&dur=1743&hovh=225&hovw=225&tx=115&ty=123&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:11,s:0&biw=1366&bih=599


 

Jag använde den när jag gjorde mitt äppelmos. När maskinen gjort sitt så kokade jag äpplena i lite vatten och därefter mixade jag dem . Något socker tillsätter jag inte eftersom jag tycker moset är gott som det är.

   


Det blev en hel del burkar att frysa in. Här är en del av dem:

 


Jag gjorde också några äppelpajer. En blev till eftermiddagsfikat och fyra till frysen.

 

Jag gjorde också en surdegsstart med rivna äpplen efter Saltå kvarns recept: http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/SurdegsstartavRag.htm


Jag skapade också ett äppel- och havrebröd. Kokade en
gröt på nakenhavre http://www.green-n-lean.se/nakenhavre.html och
vatten. Gjorde en fördeg på mitt osötade äppelmos, lite jäst och rågsikt.
Fördegen fick stå i 8 timmar. Tillsatte gröt, mjöl, salt och lite rapsolja.
Arbetade degen smidig. Jäsning ca 2 timmar. Bakade ut den ganska lösa degen och
la dem i smorda formar. Jäsning till dubbel storlek. Gräddade först i 10 min 250˚C och sedan i 175˚C tills innertemperaturen är 98˚C. Efter 1 minuters gräddning tillsätts ånga och släpptes ut efter 10 min.

 


 

När min man gjorde marinad till revbensspällen tog han i ett par matskedar äppelmos.

   

 
 
Louise

Louise

12 september 2011 15:42

Oj,Vad mycket äpplen..
Smart med äppelmoset i marinaden.
Var det gott?

http://lollolisenblogg.bloggplatsen.se

Maria

12 september 2011 20:48

Japp! Det blev kanongott.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards