Direktlänk till inlägg 16 november 2011

Matlagningsprov i år 8

Av Maria - 16 november 2011 21:09

Nu under ett par veckor har eleverna år 8 matlagningsprov. Det de ska göra är att enskilt laga en näringsriktig måltid till två personer.


Livsmedel att utgå ifrån vid planeringen:

• Köttfärs
• Potatis
• Spaghetti
• Lasagneplattor
• Ris
• Bulgur
• Couscous
• Mjölk
• Matgrädde
• Mezeyoghurt
• Ost
• Margarin
• Olja
• Jäst
• Ägg
• Lök
• Morötter
• Vitkål
• Purjolök
• Vitlök
• Rotselleri
• Palsternacka
• Krossade tomater
• Tomatpuré
• Majs
• Konserverade champinjoner
• Fryst dill och persilja
• Kryddor
• Buljong
• Vinäger
• Ströbröd
• Mjöl


Matlagningsprovet utvärderas utifrån: ”Arbetsordning” ”Ordningoch reda under arbetet” ”Val av recept” ”Hälsosam” ”Metod” ”Redskap” ”Tillagning””Resurstänk” ”Disk” ”Kompost” ”Kreativitet” ”Skicklighet” ”Tidspassning” ”Upplägg”
”Tallriksmodell” ”Smak” ”Ordning i köket efter arbetet”


Utvärdering sker i slutet av lektionen. En elev som har lagatmaten utvärderar genom att besvara frågorna nedan. Jag som lärare och den somblir bjuden på mat utvärderar genom att skriva tre saker som gick bra och tre saker som kan gå bättre.


Egen utvärdering

Namn:__________________________________Klass:_____


Jag har lagat:______________________________________________


Tre saker som gått bra

1.___________________________________________

2.___________________________________________

3.___________________________________________


Tre saker som kan gå bättre

1.___________________________________________

2.___________________________________________

3.___________________________________________


Tre saker som du lärt dig

1.___________________________________________

2.___________________________________________

3:___________________________________________












 


 










 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards