Direktlänk till inlägg 22 december 2011

Upplandskubb

Av Maria - 22 december 2011 19:04

Idag har jag följt receptet på Upplandskubb från Per Morbergs "Den stora matresan". Efter 4 timmar har brödets innertemperatur endast 96˚C, efter nästan 6 timmar fortfarande samma temperatur. Enligt receptet skulle brödet vara färdigt efter ca 3 timmar.  Jag uppmätte temperaturen i den kastrull som kärlet placerades i och det blev endast 96˚C.  Man undrar vilket provkök/personer som testar de publicerade recepten. Kan det vara Morberg själv? Själv har jag arbetat på Jordbrukets provkök och vet vikten av att andra testlagar/bakar receptet ett flertal gånger. Man undrar om det skett i detta fall. Dessutom kan jag påtala att ett kärl på 3 liter inte räcker till detta bröd.


 

Kastrullen rymmer 3 liter.

Brödet gräddade jag färdigt i vattenbad i ugnen. Jag inväntade att innertemperaturen blev 99˚C. Det som var annorlunda med detta speciella bröd är att det ”kokar” i ett kärl med lock i vattenbad i en kastrull. Jag hade dubbla bakplåtspapper som jag förslöt väl. Som ni ser jäste brödet långt över kanten på kastrullen.


I min ungdom bakade jag detta bröd i en kaffeplåtburk med lock. En del kanske minns att malet kaffe såldes i plåtburkar på ½ kg respektive 1 kg. Jag använde då den större varianten.


 

Brödet blev till sist lyckat!

I övrigt kan jag säga att jag uppskattar Per Morberg och hans matlagningsprogram. Det som tilltalar är att han inte är så puttinuttig utan det är rejäl matlagning med bra råvaror. Programmen ”Den stora matresan” uppskattade jag mycket samt även kokboken med samma namn. Övriga recept har jag inte provat med det är en trevlig litterär läsning.


Från "Allt om mat":

"Upplandskubben är ett bröd från 1920-talet som kokades på spisen – praktiskt när inte alla hushåll hade egen ugn. Brödet blir saftigt och hållbart. Då använde man den så vanliga raka mjölkkannan med lock, som rymde ca 3 liter. Först jäste brödet i kannan minst 2timmar. Mjölkkannan placerades sedan i en ännu större gryta, också den med lock. Brödet kokades sedan i vattenbad under 3-4 timmar."

 
 
Ingen bild

Fredrik.Fogelberg@jti.se

25 november 2014 10:35

Upplandskubb skall alltid tillagas genom kokning i vattenbad på spisen. Brödet görs ej i ugn. har man 4 dl vatten, 60 gram jäst, 350 gram sirap, ca 500 gram grovt rågmjöl och ca 450-475 gram vetemjöl samt 1 tsk salt, räcker en form om 3 liter.

Brödet jäses kallt, gärna över natten samt kokas i 4 timmar. Mätning av temperatur behövs inte.

Vänliga hälsningar
Upplandskubbens Vänner

Maria

25 november 2014 18:47

Tack! Ska följa ert recept. Alltid värt att pröva!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards