Direktlänk till inlägg 25 mars 2012

World Home Economic Day 2012

Av Maria - 25 mars 2012 11:45

Margareta Grönqvist och Karin Hjälmeskog pratade hitorik kring ämne under sex läroplaner från Lgr 62 till Lgr 11. Det var intressant och tänkvärt. På HK-rummmets webbplats kommer snart alla kursplaner publiceras

Det var kommit en ny HK-glob: http://www.did.uu.se/hkrummet/globen2011.htm

 

    


Det var också några forskarstuderande som berättade om deras forskning i HK-ämnet. Läs mer här:http://www.lararnasnyheter.se/hushallsvetaren/2011/05/20/har-skola-forskare-skolas


Konsumentverket informerade om ny gratis undervisningfilm i konsumentkunskap med tillhörande lärarhandledning som kommer inom kort  http://www.konsumentverket.se/skola

Filmen är ett samarbete med Kronofogden och finansinspektionen. De har delat upp filmen i tre avsnitt: Om privatekonomi, om konsumenträtt och om internethandel.


Mats Dafnäs stod för den mest intressanta föreläsningen "Mat, reklam och förpackningar". Han arbetar med reklam och det han pratade om var främst omvärldsanalys. Vilken tidsanda vi levt/lever/kom.mer att leva i och vilka värderingar som är viktiga i respektive tidsanda. Varje tidsanda sträcker sig i ca 20 år. Vi har levt i en socialistisk, en kapatalistisk och nu är vi i/på väg in i en ny tidsanda med nya värderingar. Den tidsandan kallar han för Rekoism.

Övergången är denna:

Kapatalism till rekoism

Image till trovärdighet

Prestation till engagemang

Konsumtion till ansvar

Stress till balans

Egoism till individuell gemenskap

Kommunicera till relatera


Man behöver lita och känna förtroende. Man är mer engagerade i politiska frågor än politiska partier. Man vill ha en samhällsvändning till något bättre.


Fem trender som blir starka:

1. Ursprung/äkthet. "Know your food, know your farmer"

2. Ekologiskt ansvar. För att överleva måste alla affärskedjor haka på att ta fram produkter som är bra för miljön.

3. Engagemang/Involvering- rurbanism. Man vill bo i stan men ändå kunna odla sina egna grönsaker själv. Stockholm ökar med en SL-buss per dag i befolkning.

4. Hälsa/välbefinnande. Quick fix or long life.

5. Ärlighet/transparans. När Delicato lanserade "Garanterat fri från fullkorn" ökade de sin försälljning med 40%.


Ett bra tips från: Mats var att låta eleverna leta fram filmer och material som man vill få fram.


Louise Ungerth från konsumentföreningen pratade om kampanjen "Släng inte maten!" se http://slangintematen.se/


Gjorde en powerpointpresentation av mina anteckningar:

https://docs.google.com/presentation/d/1S6akPujaPDrq7KGai8FqvHG_Os-QTiygYTvZZjlxOUw/edit

På gmail blir det en annan designe än vad jag har i orginalet därav det plottriga.



Ska tillägga att denna utbildningsdag är helt gratis eftersom medel erhålles från Uppsalas Hushållskolas fond. Vi blev även bjudna på fika, lunch med bakkelse och frukt på eftermiddagen. Allt var som vanligt mycket välordnat och gott!

Ett stort tack till er som ordnar denna dag!

 











 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards