Direktlänk till inlägg 21 maj 2012

Utländsk mat med 8A1 vecka 21

Av Maria - 21 maj 2012 19:34

Idag lagar eleverna i 8A1 mat från olika kulturer. Vi utgår från de elever med utländsk bakgrund och tillagar olika rätter från deras föräldrars ursprungsland.


Vi lagar den polska rätten Bigos


Bigos

500g surkål

500g vitkål

1 gul lök

500g fläskkött

2 paket bacon

3 msk margarin

3 msk tomatpuré

2 buljongtärningar

1 tsk kummin

2 lagerblad

2 krm svartpeppar

1 msk vegeta

15g torkad svamp

250g polsk korv typ bratwurst


Gör så här:

  1. Skiva kål och lök. Om de blir långa så korta av dem.
  2. Skär köttet i tärningar och bacon i mindre bitar.
  3. Fräs kål och lök mjuka i margarin i en stor gryta.
  4. Bryn kött och bacon i en stekpanna, lite i taget och häll ner detta sedan i grytan.
  5. Tillsätt tomatspuré, vatten så att det nästan täcker, 2 buljongtärningar, kummin, lagerblad, svartpeppar, vegeta och eventuellt torkad svamp.
  6. Låt koka i ca 50 min.
  7. Skär korven  i skivor och stek den i en stekpanna. Tillsätt den i gryta. Låt koka ytterligare i 10 min.
  8. Servera med kokt potatis och/eller bröd.

 


Karelska piroger
Deg:

2 1/2 dl rågmjöl

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör


Låt riset koka i vattnet tills allt vatten kokat in, tillsätt det mesta av mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Späd ev med mer mjölk. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.


Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25-30 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter, se denna länk:

http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

Grädda pirogerna i 225˚C i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat. Servera pirogerna med äggsmör.

Äggsmör
3 kokta ägg
5-6 msk smör
Finhacka kokta ägg, blanda med rumsvarmt och smör. Äggsmör är godast kallt till varma piroger.


   

     

Fish and chips

   


 

Kurdiska piroger

 

Hittar inget recept som jag vill ha. Se denna länk på olika förslag:

http://matkultur.bloggplatsen.se/2012/01/


 
 
tina

tina

4 juni 2012 19:43

Det var de sötaste pirogerna jag sett! :-D

http://www.pickipicki.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11


 

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Av Maria - Måndag 16 mars 06:15


Lektionen startar med att jag visar ett bildspel som jag  gjort om vegetarisk mat och vilka vinster man får av att äta vegetariskt.     De får också se filmen från naturskyddsföreningen "Handla klimatsmart"   Eleverna lagar falafel. Fa...

Av Maria - Lördag 7 mars 10:15

Energisnål matlagning med billiga baslivsmedel ONE-PAN PASTA Denna rätt är skapad av matlagningsikonen Marta Stewart http://www.marthastewart.com/978784/one-pan-pasta  och i USA kallas den One-Pan Pasta. Fördelen med denna rätt är att allt lagas...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se