Direktlänk till inlägg 18 juni 2012

Recept på rätter från mitt kalas

Av Maria - 18 juni 2012 19:30

Sparris med smörstekta hasselnötter. Jag tillagade dem i stekpannan och hyvlade över lite parmesan:

http://www.recept.nu/sanna_toringe/smaratter_och_tillbehor/gronsaker__potatis_och_andra_rotfrukter/ugnsbakad_sparris_med_smorfrasta_hasselnotter/


Varmrökt lax

Lägg en laxsida i en saltlake; 1 liter vatten, 1 dl salt och några matskedar krossad rosepeppar. Låt ligga i ca 2 timmar. Låt rinna av. Rök laxen i en rök/röklåda med lite alspån i botten ca 30 min. Låt laxen uppnå en temperatur på 55°.


 Sås verte

http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/s/sauce-verte/

Jag hade ingen körvel eller vitlök i min sås.


Tunt knäckebröd 24 st Ugn 250˚

25 g jäst

2 dl vatten

1 msk hel anis, fänkål, kummin eller rosmarin

½ dl olja

1 ½ tsk salt

3 dl grovt rågmjöl (165g)

3 dl vetemjöl (180g)

Till utbakning

Grovt rågmjöl


Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en bunke eller
köksmaskin. Stöt kryddan i en mortel. Tillsätt krydda, olja, salt och mjöl.
Arbeta degen tills den blir smidig. Jäs under bakduk ca 15 min.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Forma den till en längd
och dela den i ca 24 bitar. Strö rikligt med mjöl på bakbordet. Forma en degbit
i taget till en rund bulle. Vänd den i mjöl och kavla den med en kavel och som
slutet med en kruskavel till en mycket tunn kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg dem
efter hand på plåtar. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Passa brödet så att
det inte bränns. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk.



Citron- och pepparrotssmör

http://www.bing.com/search?q=citron-+och+pepparrotssm%C3%B6r+%2Bbr%C3%B6d&src=ie9tr

Mycket gott på brödet!


Denna kladdkaka med daimgrädde blev uppskattad:

http://www.alltommat.se/recept/Kladdkaka-med-daimgradde-15723



 
 
solin

solin

1 juni 2013 00:28

Hej

http://hsu

Maria

2 juni 2013 08:40

Hej!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 januari 2024 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards