Direktlänk till inlägg 18 mars 2015
Hönökakor 2 st
25 g jäst
1 msk smör
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
3 dl rågsikt
vetemjöl
Ugn 275°C
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. När smöret smält så häller man i mjölken i kastrullen = tillsammans ska vätskan vara fimgervarm (37°C).
4. Häll vätskan över jästen och blanda tills den lösts upp.
5. Tillsätt salt, sirap, bakpulver, rågsikt och vetemjöl. Tänk på att ha i så mycket vetemjöl så att degen släpper bunken precis.
6. Ta upp degen på mjölat bakbordet och knåda med mjöliga händer. Knåda degen tills den är blank och elastisk.
7. Dela degen i två delar. Forma till två bullar. Kavla ut dessa till en oval form så att båda får plats på en plåt.
8. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
9. Nagga dem eller använd kruskaveln.
10. Låt jäsa i 20-30 min.
11. Grädda i ugn i ca 3-5 min.