Direktlänk till inlägg 23 april 2015

Världsbokdagen 2015

Av Maria - 23 april 2015 07:44

Mitt tips på intressant bok att läsa är "Konstruktivt ledarskap i klassrummet och i skolan".

 

http://www.stefanhertz.se


https://www.adlibris.com/se/bok/konstruktivt-ledarskap-i-klassrummet-och-pa-skolan-9789198047509



Förra veckan var jag på Stefan Hertz föreläsning i Västerås som facket bekostade. Det var en av de bästa föreläsningar jag varit på. Man fick många handfasta råd hur man får lärandet att fungera bättre.


Boken speglar mycket från hans föreläsning. Man får hjälp att skapa innehållsrik verktygslåda samt förstå vem man är och hur man kan använda sig av sina styrkor i sitt ledarskap. Man lär sig att se under ytan i klassrummet och skolan för att aktivt arbeta med det för att förstå vad som skapar konlikter och hur man kan lösa dem. Mycket handlar om att känna sig själv. Våra barndoms roller följer med oss i vuxenlivet och påverkar våra ledaregenskaper.

 

Stefan tar också upp med- och motkulturer i skolan och hur vi kan hantera dessa elever. Han gillar strukturer för att stödja sin undervisning. Arbetar mycket med stöd i form av bilder och symboler. Grupperar eleverna i klassrummet efter hur självständigt de kan arbeta. Det fungerar som en draghjälp för att få ett positivt grupptryck i klassrummet.

 

Man får också typer av samtalverktyg som är effektiva att användakonfliktlösning. Man får också inblick i hur olika sätt att kommunicera påverkar kommunikationen mellan pedagog, elev, vårdnadshavare och kollegor.

 

Jag rekommenderar boken till alla som är pedagoger i skolan. Bra att använda i lärarutbildning. Perfekt att ha som fortbildninglslitteratur för att sedan självreflektera, diskutera och arbeta gemensamt med i arbetslagen.

 
 
Ingen bild

Taina

25 maj 2015 11:36

Önskar att vi får struktur på de pedagogiska kollegiala samtalen. Menar att vi borde ha dem varje vecka. Alltför stor del av våra arbetslagsmöten handlar om sådant som man kan läsa i infon och som inte borde behöva avhandlas timtals varje vecka.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards