Direktlänk till inlägg 27 november 2015

Reflektionsfrågor

Av Maria - 27 november 2015 09:26

Reflektion

  • Hur gick arbetet för dig? Gick allt som du tänkte eller hade du kunnat göra något annorlunda?
  • Är du nöjd med resultatet av ditt arbete? Varför?
  • Hade du kunnat ändra något i planering eller genomförande för att reslutatet skulle bli bättre? Beskriv vad och varför det hade blivit bättre. 
  • Varför är de val du gjorde av maträtt och sätt att arbeta bra för miljön?
  • Hade du kunnat göra något annat val för att bli mer miljövänlig? Vilka i sånt fall och varför valde du bort det?
  • Varför är de val du gjorde av maträtt och sätt att arbeta bra för hälsan?
  • Hade du kunnat göra något annat val för att bli mer hälsosam? Vilka i sånt fall och varför valde du bort det?
  • Varför är de val du gjorde av maträtt och sätt att arbeta bra för ekonomin?
  • Hade du kunnat göra något annat val för att bli mer ekonomisk? Vilka i sånt fall och varför valde du bort det?
  • Om du utgår från tallriksmodellen, tycker du att din rätt matchar den och kan ses som hälsosam och balanserad?
  • Om du utgår från din maträtt du skapade på matkoll.se tycker du att din maträtt är balanserad då om du tittat på diagrammet? Vad hade du kunnat göra annorlunda?
  • Utgick du ifrån något individuellt behov och vilka förändringar fick du lov att göra i planeringen eller matlagningen för att anpassa rätten till dessa?
  • Hur gjorde du så att rätten fortfarande blev balanserad trots de förändringar du fick göra för att rätten skulle passa de individuella behoven?
  • Hur gick det att hålla sig till budgeten 10kr/portion? Var det svårt/lätt?
  • Hade du kunnat ändra något val du gjorde av livsmedel för att rätten skulle bli billigare? 
  • Hur kan man tänka om man bara har en liten summa pengar med ändå vill äta balanserat? 
  • Hur kan ditt val av måltid och metod i köket påverka miljön vi lever i? 
  • Vad hade varit ett bra val av måltid och metod för att på sikt minska påverkan på miljön negativt? 
  • Hur kan ditt val av måltid och metod i köket påverka ekonomin i samhället vi lever i? 
  • Kunde du ha gjort några andra val av livsmedel eller metod för att värna mer om ekonomin lokalt eller i Sverige?
  • Hur kan ditt val av måltid och metod i köket påverka den sociala utvecklingen omkring dig?
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards