Direktlänk till inlägg 7 mars 2016

Sockerfilmen - That Sugar Film

Av Maria - 7 mars 2016 09:30

Under sportlovet låg jag i sjuk i influensan och första arbetsveckan efter var jag väldigt matt. Vi har ont om vikarier så jag beslöt att gå till arbetet och bara visa film för alla mina elever. Det är en film som är ganska aktuell nu, nämligen "Sockerfilmen" (That Sugar Film"). Hur mycket socker äter du egentligen? Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader. Resultatet blir en chock - för både hjärta, hjärna och mage.

http://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1

that_sugar_filmFilmvisningarna  har varit ganska lyckad. Syftet var att väcka ett intresse och kunnande kring socker. Under tiden och efter filmen får eleverna besvara påståenden som "Jag är inte säker på...", "Jag blev särskilt intresserad av...", "Jag blev förvånad över...", "En sak jag lärde mig av filmen var...", "Jag vill veta mer om...", "Jag är inte säker på..." och "Vad jag tyckte bäst om filmen...".


På detta vis får jag veta vad eleverna är intresserade av och vad de vill veta mer om. Uppgiften skulle passa bra som en vikarieinstruktion, vilket också var min första tanke. Vår rektor vill att vi lämnar in mycket enkla uppgifter som eleverna kan arbeta med om ifall vi skulle vara sjuka. Alla lärare vet att det är ganska vanligt att man "måste"  instruera vikarier från sjuksängen. För att undvika detta så kan man lämna in några enkla uppgifter "om ifall att" man blir sjuk.


Till nästkommande gång kommer jag sammanställa för varje klass om deras önskemål om vad de vill veta mer om och anpassa undervisningen efter det. En tanke är att de själva ska besvara sin fråga och redovisa detta för klassen. Eller att jag planerar och anpassar föreläsning samt uppgifter efter klassens önskemål.


Det finns en hel del aktuellt om detta att ta upp. Programmet plus och nyhetsprogram tar upp det dolda sockret i vår kost så där finns en del klipp att visa.


http://www.svt.se/plus/dolda-sockerfallor-i-allt


http://www.svt.se/plus/hjarnforskare-om-socker-ta-kommando-over-din-hjarna


http://www.svtplay.se/klipp/7030777/det-blir-ett-socialt-stigma-att-inte-fa-ata-godis


Dolt socker i grönt te

http://www.svt.se/plus/senaste-sockerskandalen-gront-te

te
 


 


 
Sockerutställning som jag gjorde 2006 med mina femmor:


 

Andra listor:

http://www.mabra.com/lista-sockerfallor/


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se