Direktlänk till inlägg 4 april 2016

Ost- och skinkgifflar

Av Maria - 4 april 2016 11:30

Syftet med denna lektion är att ni ska laga mat av rester (=av det som finns i kylen.



Kunskapskraven ni tränar idag:

                  

  


Börja med att göra samma deg som till småfranska. Följ receptet till och med första jäsningen, HK-boken s.293


 

Därefter gör ni dettra:

 

Kavla ut degen till en stor cirkel. Skär eller sporra ut 8 trekanter.



 


 

Lägg en skiva skinka och ost på varje trekant. Rulla ihop till gifflar från den breda sidan till spetsen.Spetsen ska ligga under giffeln. Böj giffeln som på bilden.




 

Lägg dem glest på plåt med bakplåtspapper.




 

Låt jäsa under en handduk i ca 30 min.




 

Innan gräddning så penslas gifflarna med uppvispat ägg.





  

Grädda i ugn i ca 8-10 min.




  

Så här ser de färdiga gifflarna ut. De är mycket goda när de fortfarande är varma.



Utvärdera er arbetsprocess:

  1. Vad har du lärt dig idag?
  2. Varför?
  3. Beskriv hur din arbetsinsats var idag.

 
 
Nicole

Nicole

31 januari 2016 17:53

ser supergott ut! besök min blogg för mer mat-inspiration :)

http://shine.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Angelica Ols

2 februari 2016 16:29

Hej Maria!
Hoppas allt är bra med dig!

Tänkte tipsa om enkonferens som ska hållas i Stockholm om HKK:
Gå in på skolporten.se och titta under kompetensutveckling/ arrangemang så kommer du se en konferens som ska hållas 5-6 april.
Jag har frågat min rektor om det finns möjlighet att få gå den men har inte fått något svar än men håller tummarna för den verkar väldigt givande. ( Dock är den rät dyr... )

Har du hört något om det blir någon HKK-dag iår i Uppsala? Kan inte hitta någon information om det!

Ta hand om dej,
Kram Angelica

 
Filippa

Filippa

4 februari 2016 16:49

Exakt såna gjorde vi på hemkunskapen igår :)

http://filippasbakverk.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards