Direktlänk till inlägg 14 september 2016

Ångkokt lax och kokt potatis

Av Maria - 14 september 2016 10:15

1. Först går vi igenom livsmedelshygien. Vad är viktigt att tänka på? Keynote.

 







Nu är dessa lappar uppsatta i alla kök för att påminna er om hur ni ska diska.

   


3. Ni ska få ångkoka lax i eget spad genom att ha laxen i ett slutet kärl som tillagas ovanpå potatisen som kokas i en kastrull. Till det får ni göra en kall sås av gräddfil och eventuellt hemgjord majonnäs. Dill och citron samt morötter och ärtor.

 

4. Ni ska lägga upp maten enligt tallriksmodellen.

 




5. Ni ska också utvärdera arbetsprocess och måltid utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö. Detta som en kommentar på HK-bloggen. Skriv initialer och klass eller meddela mig er signatur. Fördelen att synliggöra alla utvärderingar är att ni på så vis ser hur olika utvecklade de kan vara och att ni ska lära er av varandra.


Skriv detta i din kommentar:


Fördelar och nackdelar med tillagningsmetod utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.


Fördelar och nackdelar med måltidens sammansättning utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.


Egen slutsats.




     

    

    

  

                 

  

Redskap till att göra potatismos

 

  

Potatisstöt

 

 

 


Potatispress



   

    

Elvisp

 

 

 


       


 


På SVT1 går det en serie med Michael Mosley som heter ”Sanningen om nyttigare mat”. Michael Mosley arbetar som medicinsk journalist och har hjälp av ett läkarteam. De ska undersöka förvirrande reklam, rubriker och hälsorön. Vi får en hel del motsägelsefull information så det är svårt att veta vem man ska lita på.



D-vitamin


Under lång tid så har vi varit medvetna om farorna med solsken. Men nu kanske vi står vid en vändpunkt. Solsken är bra i små doser för att det höjer halterna av D-vitamin, även kallat ”solskensvitaminet”. Det ultravioletta ljuset påverkar huden så att det bildas D-vitamin i huden.


D-vitaminbrist har kopplats till allt från hjärtsjukdom till cancer. Vi behöver D-vitamin för att undvika benskörhet. Mer än hälften av oss nordbor har för lite D-vitamin.


Michael Mosley och hans team testar olika metoder för att höja D-vitaminnivån hos en grupp människor som inte kommer ut i solen särskilt ofta. Gruppen arbetar inne hela dagarna på ett kontor.


Mer än hälften av försökspersonerna har tillräckligt med D-vitamin. Resten skulle må bra av att höja sina värden eftersom brist kan ge allvarliga problem med skelettet.


De blev slumpmässigt indelade i tre olika grupper för att testa olika råd:


Grupp 1 ska ut i solen 10 min varje dag. Att sitta vid ett fönster duger inte. Det krävs direkt solljus.


Grupp 2 får tillskott i tablettform.


Grupp 3 ska äta tre portioner fet fisk i veckan.  Totalt 300g.


Fet fisk är en erkänt bra D-vitaminkälla. Fisken är noggrant utvald eftersom bara fet fisk innehåller mycket D-vitamin. Det är exempelvis lax och makrill.


Alla försökspersoner bär en ljusmätare så att de kan ta hänsyn till det när de mäter deras D-vitaminhalter. Resultatet analyseras efter tre veckor av professor Helen Macdonald.


Efter tre veckor gav alla metoder resultat. Resultatet var anmärkningsvärt lika, vare sig det var sol, tillskott eller fet fisk. Nästan alla försökspersoner fick märkbart högre D-vitaminhalt men störst hos de som riskerade D-vitaminbrist.


Fördelarna med solsken är att det är gratis. Men för mycket kan ge hudcancer så man måste skydda sig. Det räcker med att rulla upp skjortärmarna.


Fisk är en bra källa för D-vitamin och andra näringsämnen. Men det finns oro för föroreningar i fisk. Man rekommenderar kvinnor i fertil ålder att begränsa sitt intag av fet fisk.


Tillskott i tablettform är bra för dem som riskerar brist och har en mörkare hud. Men man ska inte överdosera D-vitamin eftersom för mycket kan skada njurarna.



Omega 3

En sorts fett har verkligen stjärnstatus - Omega 3. Denna fettsyra bygger upp cellerna och är en viktig beståndsdel av vår grå hjärnsubstans. Det skyddar mot hjärtsjukdomar och troligen även mot stroke och demens. Fet fisk innehåller mycket Omega 3. Fet fisk som lax ger mer än 20 gånger mer Omega 3 än torsk. Strömming och makrill är också bra källa till Omega 3. Feta fiskar lagrar sitt fett i köttet medan magra fiskar lagrar sitt fett i levern. 

Minst en portion fet fisk i veckan ska vi äta men gärna tre. 



Pris

Laxen som var färsk kostar 109 kr per kilo (extrapris). En normalportion ligger på 140 gram och den kostar ca 15 kr.

Potatis ca 9 kr per kilo. En medelstor potatis kostar knappt en krona. Likaså en morot.

Gräddfil kostar 3-4 kr per dl. Frysta gröna ärtor ca 0:50 kr per dl.  Citron 3-4 kr per styck. 


 


 
 
Ingen bild

Maria H

10 september 2015 10:39

D-vitamin

Under lång tid så har vi varit medvetna om farorna med solsken. Men nu kanske vi står vid en vändpunkt. Solsken är bra i små doser för att det höjer halterna av D-vitamin, även kallat ”solskensvitaminet”. Det ultravioletta ljuset påverkar huden så att det bildas D-vitamin i huden.

D-vitaminbrist har kopplats till allt från hjärtsjukdom till cancer. Vi behöver D-vitamin för att undvika benskörhet. Mer än hälften av oss nordbor har för lite D-vitamin.

Michael Mosley och hans team testar olika metoder för att höja D-vitaminnivån hos en grupp människor som inte kommer ut i solen särskilt ofta. Gruppen arbetar inne hela dagarna på ett kontor.

Mer än hälften av försökspersonerna har tillräckligt med D-vitamin. Resten skulle må bra av att höja sina värden eftersom brist kan ge allvarliga problem med skelettet.

De blev slumpmässigt indelade i tre olika grupper för att testa olika råd:

Grupp 1 ska ut i solen 10 min varje dag. Att sitta vid ett fönster duger inte. Det krävs direkt solljus.

Grupp 2 får tillskott i tablettform.

Grupp 3 ska äta tre portioner fet fisk i veckan. Totalt 300g.

Fet fisk är en erkänt bra D-vitaminkälla. Fisken är noggrant utvald eftersom bara fet fisk innehåller mycket D-vitamin. Det är exempelvis lax och makrill.

Alla försökspersoner bär en ljusmätare så att de kan ta hänsyn till det när de mäter deras D-vitaminhalter. Resultatet analyseras efter tre veckor av professor Helen Macdonald.

Efter tre veckor gav alla metoder resultat. Resultatet var anmärkningsvärt lika, vare sig det var sol, tillskott eller fet fisk. Nästan alla försökspersoner fick märkbart högre D-vitaminhalt men störst hos de som riskerade D-vitaminbrist.

Fördelarna med solsken är att det är gratis. Men för mycket kan ge hudcancer så man måste skydda sig. Det räcker med att rulla upp skjortärmarna.

Fisk är en bra källa för D-vitamin och andra näringsämnen. Men det finns oro för föroreningar i fisk. Man

 
Ingen bild

Samuel lindqvist

10 september 2015 10:41

Hälsa
Det är c vitamin i potatisen vilket är bra för hälsan.
Det är D vitamin i laxen vilket är bra för huden och man blir mycket piggare.
Ekonomi
Man slösar mindre vatten av att koka på det här sättet vilket gör att man sparar pengar.
Miljö
Man spar energi på att koka på att på det här sättet.
Laxen är bättre än kött för att det bli mindre utsläpp.

 
Ingen bild

Martin Jansson 8b1

10 september 2015 10:46

Hälsa.
Fördelarna med att ångkoka laxen i ett kärl är att man behåller alla vitaminer som tex d vitamin. Om man inte får i sig tillräckligt med d vitamin så kan man riskera benbrott och cancer mm. Det finns inte så många nackdelar med just denna måltid vilket är ganska positivt.

Ekonomi.
Detta är en ganska billig måltid beroende på vad du köper för lax. Vi har ätit cirka 100 gram lax pp och blir ungefär 9 kronor pp.

Egen slutsats.
Detta är en bra vitaminrik måltid med d vitamin i laxen och kolhydrater i potatisen som smakar bra och det är även ganska billigt.

 
Ingen bild

HH 8b1

10 september 2015 10:54

Hälsa: fördelar med att ångkoka lax i ett slutet kärl
är att man behåller alla d vitaminer och om man inte
gör det så kommer alla d vitaminer att försvinna och
om man inte får i sig D vitaminer så kan immunförsvaret
försämras sen så kan man få canser och benskörhet. Nackdelarna är att man måste ha ett speciellt
kok kärl som man ångkokar fisken.

Ekonomi: fördelar med att koka potatis och ångkoka lax
Samtidigt är att man tar två flugor i samma smäll alltså
Man kokar potatisen och ångkokar laxen samtidigt det gör att man inte drar så mycket el och det kör så att man
kan lägga el pengarna som man sparar på andra roliga saker.Nackdelar med det här tillagnings sätt är att man måste ha koll på två saker samtidigt så man får ha koll om fisken blir klar tidigare än potatisen så får man ta bort
fisken från kastrullen och låta potatisen koka klart.

Miljö: fördelar med att tillaga maten på det här sättet
är att man drar inte lika mycket el och det gör att man inte drar lika mycket el som både är bra för plånboken
och miljön.Nackdelar finns tyvärr inte iallafall inte några som jag kan hitta.

 
Ingen bild

Calle 8b1

10 september 2015 10:59

Hälsa
Genom att man kockar laxen i ett kärl så alla vitaminer behålls i laxen
Ekonomi
Lax och potatis är väldigt mättande så man behöver inte så mycket så det blir billigt
Miljö
Potatisen är när odlad och laxen från Norge så det är inte jätte mycket färdnining

 
Ingen bild

Emmy 8B1

10 september 2015 10:59

Hälsa
Laxen vi gjort idag är bra för hälsan för att när man ångkokar laxen bevarar man vitamin D. D vitamin är bra att få i sig och om man Inte får i sig D vitamin får man sämre immunförsvar och man kan t.ex få benbrott och cancer.

Miljö
Det här tillagningssättet (att ångkoka) är bra för miljön för man sparar energi. Man använder bara en platta som måste värmas upp än om man skulle haft laxen i ugnen. Då skulle man behöva värma upp En platta och hela ugnen vilket skulle bli dyrare och slösa på energi. En till sak som också är ganska bra för miljön är att laxen kommer ifrån Norge vilket är ganska nära Sverige så laxen har ej fraktats så jätte långt vilket är Positivt.

Ekonomi
Den här maträtten är bra för Ekonomin för det kostar inte så mycket. Jag åt kanske för 20 kr idag vilket inte är dyrt. Sen beror det på vad man köper för lax, vi använde oss utav en ganska billig lax. Det är även billigare för man använder sig bara av en och samma platta så då sparar man energi och pengar.

 
Ingen bild

Isak d 8b1

10 september 2015 10:59

Hälsa fördelar med ångkoka lax i ett kärl är bra för man behåller alla vitaminer i potatis och Laxen och det bra fisk från Norge Man ska helst äta 300 g i veckan de är bra, ekonomi de är ganska billigt cirka 9 kr portion med fisk det är bra och billigt. De är också c vitamin är i potatis d i lax, man behöver de för att göra skydd mot cancer och benbrott.

 
Ingen bild

Moa Hanold 8B1

10 september 2015 11:00

Laxen vi tillagade idag gjorde vi i samma kastrull som potatisen, fast ovanför. Vi halverade alltså mängden energi som skulle gått åt ifall att vi lagade laxen på en separat spisplatta. På så sätt sparade vi både på miljön och elkostnader.

Lax är en fet fisk som innehåller mycket omega 3 och D-vitamin, dem näringsämnena motverkar olika cancerformer, benbrott och hjärtproblem. När man ångkokar lax så behåller man alla D-vitaminer, vi som bor i Norden har ofta ett underskott av denna vitamin eftersom solen lyser mindre här. Därför är detta ett mycket bra sätt att tillaga laxen på.

Laxen kommer från Norge vilket är relativt nära, vilket betyder att fisken inte transporteras så långt. Vilket i sin tur gör att koldioxidutsläppen är minskade. Laxen är odlad, det betyder att den är född och fiskad i fångenskap. Från dessa bassänger rymmer det en hel del laxar. Dem odlade laxarna hör egentligen inte hemma i dem norska haven, vilket skapar en ordning i ekosystemet och slår ut andra arter. Detta är en stor nackdel med den odlade fisken. Fast om man bara skulle äta vild lax skulle det knappast räcka till alla som äter lax kontinuerligt. Den vilda laxen skulle alltså bli utfiskad.

 
Ingen bild

Sayuu 8b1

10 september 2015 11:14

Hälsa: När man kokar laxen, potatisen och grönsakerna under lock elr kärl så behåller man alla vitaminer som t.ex D vitamin. Det är viktigt att äta fet fisk minst 1 gång i veckan -men helst 3 ggr- för att då får man i sig mycket D vitaminer som är nyttigt för hälsan och kroppen. Men om man inte äter fisk mycket elr snålar med att äta det så ökar risken för t.ex benbrott och cancer.

Ekonomi: Lax är rik på D vitaminer och kostar ca 9kr pp för 100 gram.

Miljö: Laxen kommer från vårt grannland Norge vilket betyder att den inte behöver transporteras så långt och slipper även att transporterna släpper ut mindre gaser till miljön. När man ångkokar laxen så använder man bara en platta istället för en ugn och flera olika plattor vilket är bättre för miljön och det drar mindre energi.

 
Ingen bild

N.J 8B1

13 september 2015 11:30

Ångkokt lax med potatis
Fördelar med ångkokning:

Hälsa:
Genom att ångkoka fisken bevaras alla vitaminer och näringsämnen i laxen. Lax innehåller mycket d- vitamin, vilket är bra för kalkbalansen i kroppen, immunförsvar och skelettbildningen. D- vitamin kan man också få från solens uv-strålning. När solens strålar möter huden bildar kroppen vitaminet.
Även potatisen behåller sitt naturliga C-vitamin genom att vi först kokar vattnet så att syret försvinner. C-vitaminet hjälper oss att hålla oss friska genom att stärka vårt immunförsvar.

Ekonomi:
Det är billigare att ångkoka laxen eftersom man bara använder en platta. När potatisen ändå ska kokas så kan man passar man på att tillaga laxen samtidigt. Elkostnaderna blir lägre och det blir billigare för oss. Då kan man istället lägga pengarna på roligare saker.

Miljö:
Det är även bättre för miljön eftersom inte lika mycket el behöver tillverkas. Oftast tillverkas el på naturens resurser, som solenergi, vind och vatten kraft. Det stör ofta miljön och djuren i naturen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
En sak som är negativt med ångkokning är att om T.ex potatisen blir klar före laxen måste man plocka upp potatisbitarna och lägga på kärlet igen.
Kan inte komma på några fler nackdelar med ångkokning.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Fördelar och nackdelar med måltidens sammansättning:

Hälsa:
Det är en hälsosam måltid eftersom laxen innehåller mycket d-vitamin. Vilket förebygger benbrott och cancer.
Vi tillagade maten efter tallriksmodellen. Med ärtor, morötter, dillsås, potatis och lax.
Maten är mättande och man står sig länge på den.

Ekonomi:
Måltiden är billig. Den är mättande så man behöver inte äta så stora mängder mat för att bli mätt.
Laxen behöver inte vara så dyr. Det beror på vad man köper för lax.
Vi åt ca 100g lax per person, vilket blir ca 9 kr per person.

Miljön:
Laxen kommer från vårt grannland Norge. Det är bra transporterna blir inte så långa vilket betyder att vi inte släpper ut så mycket koldioxid. Koldioxid är ett av våra största miljöproblem. Koldioxiden värmer tillsammans med andra växthusgaser upp jorden. Det innebär att klimatet över hela jorden blir mycket varmare.
Isarna vid Arktis och Antarktis smälter. Det kan betyda att inom en snar framtid kommer havsnivån stiga så mycket att delar av länder kommer att hamna under vatten.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Kan inte hitta några nackdelar med måltidens sammansättning.

 
Ingen bild

Glnl

15 september 2015 14:58

Laxen jag och Niklas tillagade idag gjorde vi i samma kastrull som potatisen, fast ovanför. Dem menas att vi halverade mängden energi som skulle gått åt ifall att vi lagade laxen på en annan spisplatta. På så sätt sparade vi både på elkostnaden och på miljön.

Lax är en stor fisk som innehåller mycket omega 3 och D-vitamin, dem näringsämnena motverkar olika cancerformer, benbrott och hjärtproblem. När man ångkokar lax så behåller man alla D-vitaminer, vi som bor i Norden har ofta ett underskott av denna vitamin eftersom solen lyser mindre här. Därför är detta ett mycket bra sätt att tillaga laxen på.

Laxen kommer från Norge vilket är ganska nära, vilket betyder att fisken inte transporteras så långt. Vilket gör att det blir mindre koldioxidutsläppen . Laxen är odlad, det betyder att den är född och fiskad i bassänger. Från dessa bassänger rymmer ganska så många laxar. Laxarna som är odlade hör egentligen inte hemma i dem norska haven, vilket skapar en ordning i ekosystemet och slår ut andra arter. Detta är en stor nackdel med den odlade fisken. Fast om man bara skulle äta vild lax skulle det knappast räcka till alla som äter lax. Den vilda laxen skulle alltså bli utfiskad.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards