Direktlänk till inlägg 1 februari 2019

Baka bröd med kikärtor/bönor

Av Maria - Fredag 1 feb 09:25

 

 

1. Saftiga bakverk - med en hemlig ingrediens - Nyhetsmorgon (TV4). Visa början av klippet.



2. Varför är det bra att äta kikärtor och bönor?

  • De är mycket näringsrika och rika på långsamma kolhydrater, vilket ger dig mycket energi.
  •  De innehåller stora mängder fibrer, vilket är nödvändigt för att motverka förstoppning och reglera socker– och kolesterolnivåer i blodet.
  • De är rika på mineraler som järn, kalcium, fosfor, magnesium, jod och kalium.
  • De innehåller vitaminer, bland annat de från grupp B, vilka hjälper till att reglera det centrala nervsystemet och förebygga perioder av stress, ångest och depression.
  • De eliminerar överflödig vätska från kroppen.
  • De minskar risken att drabbas av hjärtsjukdomar.



500g torkade kikärtor blir 16 dl kokta.

 


3. Eleverna bakar bröd efter detta recept. 


Kikärtsbröd


2 ½ dl ljummet vatten (37°C)

25g jäst

25g rumsvarmt smör eller margarin 

eller 2 msk matolja

2 dl kokta kikärtor (kan bytas ut mot vita bönor)

1 tsk salt

1 dl rågmjöl

Vetemjöl


 



1. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

 



2. Dela ett jästpaket och ta den ena halvan.

 



3. Smula ner jästen i en bunke.

 



4. Tillsätt 2 1/2 dl fingervarmt vatten (37°C).





5. Tillsätt 1 tsk salt.

    

  



6. Tillsätt 25g rumsvarmt fett.

  



7. Tillsätt 2 dl kikärtor (eller vita bönor).

 




8. Tillsätt 1 dl rågmjöl.

 




9. Mixa sönder kikärtorna i bunken med en mixerstav.



10. Tillsätt 2 dl vetemjöl. Rör om.

 



11. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunken.

 



12. Mjöla bakbordet.

 




13. Skrapa upp degen på ett mjölat bakbord.

 




14. Knåda degen i fem minuter tills den är blank och smidig.

 




15. Kavla sedan ut den till en rektangel ca 30x20 cm.

 




16. Skär eller sporra sedan 12 trekanter av rektangeln.

 




17. Pudra eventuellt lite mjöl på degen.

 




18. Lägg trekanterna på plåten.

 



19.  Sätt på ugnen på 250°C. Detta räcker om man sätter på ugnen 10 min före gräddning.

 



20. Jäs under bakduk i 40 min. 

 



21. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

 



22. Bröden är färdiga när de fått lite färg och känns lätta.

   




23.. Låt bröden svalna på ett galler med bakduk. 

 





4. Eleverna viker en brödpåse.


5.  Eleverna spelar Kahoot! "Baka bröd". De gör detta individuellt "Challenge". Länk: https://create.kahoot.it/details/baka-brod/8ad13223-6633-4f5d-95bc-df639dd75e37

 

 

6. Eleverna utvärderar dagens arbete. 

 

 

7. Utvärdera arbetsprocess och resultat.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 22 mars 05:39

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712&notif_id=1553109731051745&notif_t=group_highlights ...

Av Maria - Tisdag 19 mars 18:30

    Idag ska eleverna tillaga vegankebab efter ett recept som jag hittade i en hem- och konsumentkunskapsgrupp på facebook. Jag sätter en deg och visar eleverna hur man får de mest perfekta pitabröden. Därefter bakar eleverna ut sina bröd som vega...

Av Maria - Tisdag 19 mars 18:30

Spara energi i hemmet Använd spis och ugn energisnålt   Länk till elevernas skrivuppgift: https://drive.google.com/file/d/17rz0nM6TF2buyTTZ6jaYi321N6qe7tEz/view?usp=sharing                                Energisnål matlag...

Av Maria - Måndag 18 mars 07:15


Elevuppgift     Beskriv följande ord och begrepp:       Bytesrätt, öppet köp, tillgodokvitto, kvitto, reklamation, konsumentköplagen, sexmånaders regel, avtal, garanti, produktförsäkring, hemförsäkring, ångerrätt.       Följ gär...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se