Direktlänk till inlägg 1 februari 2019
1. Saftiga bakverk - med en hemlig ingrediens - Nyhetsmorgon (TV4). Visa början av klippet.
2. Varför är det bra att äta kikärtor och bönor?
500g torkade kikärtor blir 16 dl kokta.
3. Eleverna bakar bröd efter detta recept.
Kikärtsbröd
2 ½ dl ljummet vatten (37°C)
25g jäst
25g rumsvarmt smör eller margarin
eller 2 msk matolja
2 dl kokta kikärtor (kan bytas ut mot vita bönor)
1 tsk salt
1 dl rågmjöl
Vetemjöl
1. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela ett jästpaket och ta den ena halvan.
3. Smula ner jästen i en bunke.
4. Tillsätt 2 1/2 dl fingervarmt vatten (37°C).
5. Tillsätt 1 tsk salt.
6. Tillsätt 25g rumsvarmt fett.
7. Tillsätt 2 dl kikärtor (eller vita bönor).
8. Tillsätt 1 dl rågmjöl.
9. Mixa sönder kikärtorna i bunken med en mixerstav.
10. Tillsätt 2 dl vetemjöl. Rör om.
11. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunken.
12. Mjöla bakbordet.
13. Skrapa upp degen på ett mjölat bakbord.
14. Knåda degen i fem minuter tills den är blank och smidig.
15. Kavla sedan ut den till en rektangel ca 30x20 cm.
16. Skär eller sporra sedan 12 trekanter av rektangeln.
17. Pudra eventuellt lite mjöl på degen.
18. Lägg trekanterna på plåten.
19. Sätt på ugnen på 250°C. Detta räcker om man sätter på ugnen 10 min före gräddning.
20. Jäs under bakduk i 40 min.
21. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
22. Bröden är färdiga när de fått lite färg och känns lätta.
23.. Låt bröden svalna på ett galler med bakduk.
4. Eleverna viker en brödpåse.
5. Eleverna spelar Kahoot! "Baka bröd". De gör detta individuellt "Challenge". Länk: https://create.kahoot.it/details/baka-brod/8ad13223-6633-4f5d-95bc-df639dd75e37
6. Eleverna utvärderar dagens arbete.
7. Utvärdera arbetsprocess och resultat.