Direktlänk till inlägg 1 februari 2019

Baka bröd med kikärtor/bönor

Av Maria - Fredag 1 feb 09:25

 

 

1. Saftiga bakverk - med en hemlig ingrediens - Nyhetsmorgon (TV4). Visa början av klippet.



2. Varför är det bra att äta kikärtor och bönor?

  • De är mycket näringsrika och rika på långsamma kolhydrater, vilket ger dig mycket energi.
  •  De innehåller stora mängder fibrer, vilket är nödvändigt för att motverka förstoppning och reglera socker– och kolesterolnivåer i blodet.
  • De är rika på mineraler som järn, kalcium, fosfor, magnesium, jod och kalium.
  • De innehåller vitaminer, bland annat de från grupp B, vilka hjälper till att reglera det centrala nervsystemet och förebygga perioder av stress, ångest och depression.
  • De eliminerar överflödig vätska från kroppen.
  • De minskar risken att drabbas av hjärtsjukdomar.



500g torkade kikärtor blir 16 dl kokta.

 


3. Eleverna bakar bröd efter detta recept. 


Kikärtsbröd


2 ½ dl ljummet vatten (37°C)

25g jäst

25g rumsvarmt smör eller margarin 

eller 2 msk matolja

2 dl kokta kikärtor (kan bytas ut mot vita bönor)

1 tsk salt

1 dl rågmjöl

Vetemjöl


 



1. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

 



2. Dela ett jästpaket och ta den ena halvan.

 



3. Smula ner jästen i en bunke.

 



4. Tillsätt 2 1/2 dl fingervarmt vatten (37°C).





5. Tillsätt 1 tsk salt.

    

  



6. Tillsätt 25g rumsvarmt fett.

  



7. Tillsätt 2 dl kikärtor (eller vita bönor).

 




8. Tillsätt 1 dl rågmjöl.

 




9. Mixa sönder kikärtorna i bunken med en mixerstav.



10. Tillsätt 2 dl vetemjöl. Rör om.

 



11. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunken.

 



12. Mjöla bakbordet.

 




13. Skrapa upp degen på ett mjölat bakbord.

 




14. Knåda degen i fem minuter tills den är blank och smidig.

 




15. Kavla sedan ut den till en rektangel ca 30x20 cm.

 




16. Skär eller sporra sedan 12 trekanter av rektangeln.

 




17. Pudra eventuellt lite mjöl på degen.

 




18. Lägg trekanterna på plåten.

 



19.  Sätt på ugnen på 250°C. Detta räcker om man sätter på ugnen 10 min före gräddning.

 



20. Jäs under bakduk i 40 min. 

 



21. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

 



22. Bröden är färdiga när de fått lite färg och känns lätta.

   




23.. Låt bröden svalna på ett galler med bakduk. 

 





4. Eleverna viker en brödpåse.


5.  Eleverna spelar Kahoot! "Baka bröd". De gör detta individuellt "Challenge". Länk: https://create.kahoot.it/details/baka-brod/8ad13223-6633-4f5d-95bc-df639dd75e37

 

 

6. Eleverna utvärderar dagens arbete. 

 

 

7. Utvärdera arbetsprocess och resultat.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med indi...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se