Direktlänk till inlägg 1 februari 2019

Baka bröd med kikärtor/bönor

Av Maria - Fredag 1 feb 09:25

 

 

1. Saftiga bakverk - med en hemlig ingrediens - Nyhetsmorgon (TV4). Visa början av klippet.



2. Varför är det bra att äta kikärtor och bönor?

  • De är mycket näringsrika och rika på långsamma kolhydrater, vilket ger dig mycket energi.
  •  De innehåller stora mängder fibrer, vilket är nödvändigt för att motverka förstoppning och reglera socker– och kolesterolnivåer i blodet.
  • De är rika på mineraler som järn, kalcium, fosfor, magnesium, jod och kalium.
  • De innehåller vitaminer, bland annat de från grupp B, vilka hjälper till att reglera det centrala nervsystemet och förebygga perioder av stress, ångest och depression.
  • De eliminerar överflödig vätska från kroppen.
  • De minskar risken att drabbas av hjärtsjukdomar.



500g torkade kikärtor blir 16 dl kokta.

 


3. Eleverna bakar bröd efter detta recept. 


Kikärtsbröd


2 ½ dl ljummet vatten (37°C)

25g jäst

25g rumsvarmt smör eller margarin 

eller 2 msk matolja

2 dl kokta kikärtor (kan bytas ut mot vita bönor)

1 tsk salt

1 dl rågmjöl

Vetemjöl


 



1. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

 



2. Dela ett jästpaket och ta den ena halvan.

 



3. Smula ner jästen i en bunke.

 



4. Tillsätt 2 1/2 dl fingervarmt vatten (37°C).





5. Tillsätt 1 tsk salt.

    

  



6. Tillsätt 25g rumsvarmt fett.

  



7. Tillsätt 2 dl kikärtor (eller vita bönor).

 




8. Tillsätt 1 dl rågmjöl.

 




9. Mixa sönder kikärtorna i bunken med en mixerstav.



10. Tillsätt 2 dl vetemjöl. Rör om.

 



11. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunken.

 



12. Mjöla bakbordet.

 




13. Skrapa upp degen på ett mjölat bakbord.

 




14. Knåda degen i fem minuter tills den är blank och smidig.

 




15. Kavla sedan ut den till en rektangel ca 30x20 cm.

 




16. Skär eller sporra sedan 12 trekanter av rektangeln.

 




17. Pudra eventuellt lite mjöl på degen.

 




18. Lägg trekanterna på plåten.

 



19.  Sätt på ugnen på 250°C. Detta räcker om man sätter på ugnen 10 min före gräddning.

 



20. Jäs under bakduk i 40 min. 

 



21. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

 



22. Bröden är färdiga när de fått lite färg och känns lätta.

   




23.. Låt bröden svalna på ett galler med bakduk. 

 





4. Eleverna viker en brödpåse.


5.  Eleverna spelar Kahoot! "Baka bröd". De gör detta individuellt "Challenge". Länk: https://create.kahoot.it/details/baka-brod/8ad13223-6633-4f5d-95bc-df639dd75e37

 

 

6. Eleverna utvärderar dagens arbete. 

 

 

7. Utvärdera arbetsprocess och resultat.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Torsdag 16 maj 20:16

Vaniljkräm   1. Vispa ihop i en liten kastrull: 1 dl gräddmjölk 1/2 msk strösocker 3/4 msk potatismjöl 1 äggula   2. Sätt kastrullen på en spisplatta och sätt på värmen  (ej högsta!). Vispa hela tiden tills det kokar upp. När först...

Av Maria - Torsdag 16 maj 08:52


Recept: https://drive.google.com/file/d/1m-jqjGVyQLGHWj0XztYlHS0Lyx8PH0m9/view?usp=sharing     ...

Av Maria - Tisdag 14 maj 10:15


  Eleverna har tidigare gjort köttfärssås som de har förbättrat efter näringsrekommendationer och specialkoster. Idag ska de göra lasagne. De ska  även här anpassa när de gör ostsås och väljer typ av lasagneplattor. Detta ska de redogöra för i Sho...

Av Maria - Onsdag 8 maj 18:55

Lyssna på detta inslag: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2842&artikel=6159672   ...

Av Maria - Tisdag 7 maj 12:09

1. Ni ska följa detta recept (från "Vår kokbok") men ni ska ta 2/3 av ingredienser.       Smörj er form noggrannt! Ni ser om ni har gjort det genom att se om ströbrödet fastnar. Om inte - gör om och gör rätt!   Vispa ägg och socker...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se