Direktlänk till inlägg 19 mars 2019

Vegetarisk mat - vegankebab

Av Maria - 19 mars 2019 18:30

   


Idag ska eleverna tillaga vegankebab efter ett recept som jag hittade i en hem- och konsumentkunskapsgrupp på facebook. Jag sätter en deg och visar eleverna hur man får de mest perfekta pitabröden. Därefter bakar eleverna ut sina bröd som vegankebaben serveras i. 


Pitabröd och vegankebab serveras med två kalla såser, grönsaker och picklad rödlök.


Eleverna börjar med att spela en Kahoot! https://play.kahoot.it/#/?quizId=d00cf2c4-10a4-4da6-b8c9-d553bd541955

 



Eleverna ska också skriva en argumenterande text om fördelarna (eller nackdelarna) med att att vegetarisk mat. De ska få med:


- Hur och varför kan vegetarisk mat vara klimatsmart?

- Vilka är fördelarna och nackdelarna med vegetarisk mat?

- Vad är det för skillnad på en vegetarisk tallriksmodell och en "allätares" tallriksmodell?


 





Film om hur man skriver en argumenterande text

 https://www.youtube.com/watch?v=FMdnN13APgU



Info på Skolverket om hur man skriver insändare https://www.skolverket.se/download/18.45c3a0221623365b28e1174/1523523581207/insandare-naturvetenskap-teknik-grundskola.pdf


Exempel Från Skolverket om hur en insändare kan se ut

https://www.skolverket.se/download/18.45c3a0221623365b28e1176/1523523607536/insandare-exempeltext-1-9-naturvetenskap-teknik.pdf

   




Detta bildspel gick jag igenom förra gången och som kan vara till hjälp för eleverna att skriva. Även bilderna nedanför kan vara till hjälp.






        


  



Förmågor vi arbetar med

                

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards