Direktlänk till inlägg 5 september 2019

Energisnål matlagning - Pad Thai

Av Maria - 5 september 2019 14:45

     


Även denna gång ska vi laga mat energisnålt. Vi ska laga en enkel rätt som heter Pad Thai som serveras till frukost, lunch och middag. Jag har skapat ett vegetariskt recept med enkla råvaror men med smak av kyckling/fläskkrydda..


Pad Thai 2 port

 

Börja med att blötlägga ett ark med nudlar i kokande vatten. Koka gärna upp vattnet med vattenkokaren och häll det över nudlarna.

 

 

 

Därefter behöver ni följande ingredienser. Här är allt mice en place.

 

 

Broccoli som ni skär i mindre bitar.

 

 

 

En morot som ni skär i slantar.

 

 

 

En lök som ni skär i mindre bitar

 

 

 

En vitlöksklyfta som ni pressar med vitlökspressen.

 

 

   

Vitkål som ni skär i mindre bitar. Ca 1dl

 

 

Mät upp 1 msk thailändsk soya.

 

 

 


Mät upp 1 tsk oystersås/ostronsås.

 

 


Mät upp 1 tsk röd chilipasta.



 

Mät upp 1 tsk av denna krydda med kyckling eller fläsksmak.

 

 

 

Mät upp 1 tsk socker.

 

 

 

Mät upp 1 msk limesaft.

 

Allt ska vara uppmätt innan ni sätter igång med själva tillagningen.

 

 

 

 

Häll ca 1 msk olja i en stekpanna och sätt plattan på näst högsta värme. Lägg ner en liten bit grönsak för att se när oljan blir het.

 

 

 

Lägg ner alla grönsaker i den heta stekpannan. 

 

 

 


Tillsätt den röda currypastan och woka grönsakerna några minuter. Rör om ett par gånger.

 

 

 


Tillsätt de blötlagda nudlarna (utan vatten). Rör så att de blnadar sig med grönsakerna.

 

 

 

Tillsätt oyster/ostronsås och soyasås. Rör om.

 

 

 


Tillsätt socker och kryddan med kyckling eller fläsksmak.

 

 

 

Klipp eventuellt sönder nudlarna så de blandar sig bättre med grönsakerna. 

 

 

 

Tillsätt limesaften som helst inte ska koka (kan få en bitter smak då). 

 

 

Smaka av pad thai med eventuellt mer krydda. 

 

    

 

 

 


 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - 9 januari 2024 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards