Direktlänk till inlägg 5 september 2009

Föreläsning om grönt te

Av Maria - 5 september 2009 10:42


I torsdags var jag och ett par kollegor på en föreläsning om grönt te från Japan. Vi fick smaka på Sencha och ett annat grönt te som var blandat med puffat ris.

Den största delen av det te som produceras i Japan är Sencha. Det är förmodligen Japans mest välkända te och något som japanerna själva ofta dricker.


Grönt te innehåller :

· Flavonoider som är kraftiga antioxidanter som skyddar kroppen mot angrepp mot fria radikaler.

· Garvämnen fördröjer upptagningen av koffeinet i kroppen och lugnar mage och tarmar. Bra att dricka direkt efter måltid. Sänker värden för CDL-kolesterolerna.

· Koffein en kopp (150ml) grönt te innehåller 60mg koffein.

· Flour två koppar te ger dagsbehovet av flour. Mineralet förstärker skelett och tänder.

· Theamin en aminosyra som visat sig fungera avslappnade och balanserande mot koffeinets effekter.

· Vitaminer B-vitaminet tiamin, skärper vår tankeverksamhet och ser till att våra hjärnceller inte tappar energi. C-vitamin som stärker vårt immunförsvar och förebygger och botar åderförkalkning. Vanligtvis är C-vitamin mycket känsligt för värme, men i grönt te är det bundet till substanser som skyddar det. Det är 6 gånger mer C-vitamin i grönt te än i en citron.

· Zink som stärker immunförsvaret. Gravida som behöver mycket zink mår därför bättre av att dricka grönt te än kaffe.

Fakta är hämtad från Carins hemsida.


Det är viktigt att te av denna sort är färskt. Jag köpte en vacuumförpackad påse med grönt te.


Så här tillreds japanskt grönt te enligt Carin Ebata:

  • Koka upp vatten.
  • Vänta några minuter tills vattnets temperatur sjunkit till ca 90 grader.
  • Använd 2 tsk grönt te till 3-4 dl vatten.
  • Häll vattnet över tebladen i en tekanna med fin sil (gärna japansk) och låt tebladen dra i ca 30 sekunder.
  • Töm ur hela kannans innehåll i omgångar med lite te i varje kopp för att det ska få lagom styrka (låt inte tevattnet stå kvar i kannan).
  • Tebladen kan användas ytterligare en gång och proceduren upprepas, men teet behöver då endast dra ca 15 sekunder.
 
 
Ingen bild

Victoria

5 september 2009 19:10

Jag hade också tänkt att gå på den där föreläsningen men orkade helt enkelt inte stanna kvar så länge efter jobbet. Men grönt te är riktigt gott och nyttigt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 januari 2024 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards