Direktlänk till inlägg 5 september 2009
I torsdags var jag och ett par kollegor på en föreläsning om grönt te från Japan. Vi fick smaka på Sencha och ett annat grönt te som var blandat med puffat ris.
Den största delen av det te som produceras i Japan är Sencha. Det är förmodligen Japans mest välkända te och något som japanerna själva ofta dricker.
Grönt te innehåller :
· Flavonoider som är kraftiga antioxidanter som skyddar kroppen mot angrepp mot fria radikaler.
· Garvämnen fördröjer upptagningen av koffeinet i kroppen och lugnar mage och tarmar. Bra att dricka direkt efter måltid. Sänker värden för CDL-kolesterolerna.
· Koffein en kopp (150ml) grönt te innehåller 60mg koffein.
· Flour två koppar te ger dagsbehovet av flour. Mineralet förstärker skelett och tänder.
· Theamin en aminosyra som visat sig fungera avslappnade och balanserande mot koffeinets effekter.
· Vitaminer B-vitaminet tiamin, skärper vår tankeverksamhet och ser till att våra hjärnceller inte tappar energi. C-vitamin som stärker vårt immunförsvar och förebygger och botar åderförkalkning. Vanligtvis är C-vitamin mycket känsligt för värme, men i grönt te är det bundet till substanser som skyddar det. Det är 6 gånger mer C-vitamin i grönt te än i en citron.
· Zink som stärker immunförsvaret. Gravida som behöver mycket zink mår därför bättre av att dricka grönt te än kaffe.
Fakta är hämtad från Carins hemsida.
Det är viktigt att te av denna sort är färskt. Jag köpte en vacuumförpackad påse med grönt te.
Så här tillreds japanskt grönt te enligt Carin Ebata: