Direktlänk till inlägg 21 juli 2011
Idag har jag varit på kurs hos Kus Kari Nissniss i Tällberg för att lära mig baka tunnbröd från Dalarna. http://www.kuskari.se/Kuskari/Bagarstugan.html
Det som är typiskt med tunnbröd från Tällberg är att man har pressad kokt potatis i degen.
Vi bakade ett tunnbröd med surdeg som jäsmedel. Det var både vetesurdegsstart och rågsurdegsstart som ingick i degen.
Recept
Surdegstunnbröd 18 st
3 dl vetesurdegsstart
1 dl rågsurdegsstart
5 dl vatten
1 dl olja
2 msk honung
½ msk salt
Brödkrydda
1 l pressad potatis
4 dl rågsikt
12 dl vetemjöl
Jäses över natten.
Vi var fyra deltagare på kursen och Kus Kari visade instruktivt hur vi skulle göra och så fick vi prova på att utföra hantverket.
Hon visade hur man skulle hantera degämnena så att de skulle bli så runda och
jämna som möjligt.
Vi kavlade med en randkavel och sedan försiktigt med en kruskavel.
Viktigt var att inte passera kanten på brödkakan för då skulle den bli för tunn och lätt bli bränd.
Gräddningen var också lite ”fixig” att få till. Man behövda använda en spilu till att flytta runtbrödkakan med.
Vi gräddade över öppen eld.
Vi gjorde också Öspa eller Ölsupa. Det är en form att välling med svagdricka i. Kus Kari smaksatte med kardemumma vilket gjorde
Öspan välsmakande. Mycket godare än den jag smakat tidigare.
Recept
1 liter mjölk
2,5 msk vetemjöl
2,5 dl svagdricka
1,5 msk sirap
1 knivsudd kardemumma
Lite salt
Gör så här:
Gör en redning på 3 dl mjölk och mjölet. Mjölken kokas upp,
redningen hälles i och koka sedan sakta i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser. Ölsupanserveras fradgande.
Till tunnbrödet serverades messmör blandat med smör (lika delar). Också detta mycket gott fast jag egentligen inte tycker om messsnmör.
Resultatet
Jag är väldigt nöjd med kursen och kan rekommendera den till andra.