Direktlänk till inlägg 21 juli 2011

Tunnbrödsbakning hos Kus Kari Nissniss

Av Maria - 21 juli 2011 23:08

Idag har jag varit på kurs hos Kus Kari Nissniss i Tällberg för att lära mig baka tunnbröd från Dalarna. http://www.kuskari.se/Kuskari/Bagarstugan.html

     

Det som är typiskt med tunnbröd från Tällberg är att man har pressad kokt potatis i degen.

 

Vi bakade ett tunnbröd med surdeg som jäsmedel. Det var både vetesurdegsstart och rågsurdegsstart som ingick i degen.


Recept

Surdegstunnbröd 18 st

3 dl vetesurdegsstart

1 dl rågsurdegsstart

5 dl vatten

1 dl olja

2 msk honung

½ msk salt

Brödkrydda

1 l pressad potatis

4 dl rågsikt

12 dl vetemjöl

Jäses över natten.


Vi var fyra deltagare på kursen och Kus Kari visade instruktivt hur vi skulle göra och så fick vi prova på att utföra hantverket.
Hon visade hur man skulle hantera degämnena så att de skulle bli så runda och
jämna som möjligt.


 
 

Vi kavlade med en randkavel och sedan försiktigt med en kruskavel.

 

Viktigt var att inte passera kanten på brödkakan för då skulle den bli för tunn och lätt bli bränd.


Gräddningen var också lite ”fixig” att få till. Man behövda använda en spilu till att flytta runtbrödkakan med.


Vi gräddade över öppen eld.

   
  

Vi gjorde också Öspa eller Ölsupa. Det är en form att välling med svagdricka i. Kus Kari smaksatte med kardemumma vilket gjorde
Öspan välsmakande. Mycket godare än den jag smakat tidigare.

 

Recept

1 liter mjölk

2,5 msk vetemjöl

2,5 dl svagdricka

1,5 msk sirap

1 knivsudd kardemumma

Lite salt

Gör så här:

Gör en redning på 3 dl mjölk och mjölet. Mjölken kokas upp,
redningen hälles i och koka sedan sakta i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser. Ölsupanserveras fradgande.


Till tunnbrödet serverades messmör blandat med smör (lika delar). Också detta mycket gott fast jag egentligen inte tycker om messsnmör.


Resultatet

 


Jag är väldigt nöjd med kursen och kan rekommendera den till andra.


 
 
Mona

Mona

6 augusti 2011 07:49

Hej Maria. Alskar bloggen och kommer kika in har aven fast jag inte ar elev hos dig :). En fraga till dig darimellan - vilket satt ar bast att varma fryst mat pa? utover sjalvtining vill saga.

http://www.getinthemood.blogg.se

Maria

14 augusti 2011 13:13

Beror på. Fryst mat fungerar bra att värma i mikron. Viktigt är att hetta upp maten ordentligt, vilket man ofta slarvar med i mikron. Bäst resultat är att tina maten i kylen. Vissa rätter vinner på att värmas i ugn om man uppskattar färgsättning och yta på maten

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 januari 2024 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards