Direktlänk till inlägg 21 augusti 2011
I helgen var jag på min svågers 50-årskalas. Jag tog med mig ett par limpor som blev mycket uppskattade och själv tycker jag att de blir riktigt goda. Ett favoritrecept! Receptet publicerades i Allt om mat nr 5 1991 men finns ej i deras receptarkiv. Här kommer receptet:
Det här behövs för 3 normalstora bröd:
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vatten, ca 70˚
4 dl vatten, kallt
100 g jäst
2 msk salt
1 msk kummin eller andra brödkryddor
Ca 22 dl vetemjöl (1320g), gärna vetemjöl special
Gör så här:
Ett bra tips: Vid 99˚C är brödet färdiggräddat.
Ett knäckebröd som jag också bidrog med är efter ett recept i ”Vår kokbok”. Brödet sålde jag också på vår marknad i Broddbo.
Tunt knäckebröd 24 st Ugn 250˚
25 g jäst
2 dl vatten
1 msk hel anis, fänkål, kummin eller rosmarin
½ dl olja
1 ½ tsk salt
3 dl grovt rågmjöl (165g)
3 dl vetemjöl (180g)
Till utbakning
Grovt rågmjöl
Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en bunke eller
köksmaskin. Stöt kryddan i en mortel. Tillsätt krydda, olja, salt och mjöl.
Arbeta degen tills den blir smidig. Jäs under bakduk ca 15 min.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Forma den till en längd
och dela den i ca 24 bitar. Strö rikligt med mjöl på bakbordet. Forma en degbit
i taget till en rund bulle. Vänd den i mjöl och kavla den med en kavel och som
slutet med en kruskavel till en mycket tunn kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg dem
efter hand på plåtar. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Passa brödet så att
det inte bränns. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk.