Direktlänk till inlägg 4 oktober 2011
Idag har jag testat att skapa ett surdegsbröd med osötat
äppelmos. Jag tog surdegsstart på råg (1 ½ dl), 2 dl osötat äppelmos, ½ liter
vatten och rågmjöl och blandade till en ganska lös deg. Lät stå i
rumstemperatur över natten. Sedan blandade jag i 6 dl vatten, 3 tsk salt, lite
råsocker samt vetemjöl och arbetade degen ca 5 min i maskin. Lät jäsa till 28˚C
degtemperatur. Bakade ut till 5 limpor som jag la i smorda degformar. Lät jäsa
till dubbel storlek. Gräddade med ånga i ca 8 min i 250˚C sänkte sedan värmen
till 150˚C. Gräddade till brödet har 99˚C.
Gott! Är man känlig för smaken på surdegsbröd kan jag garantera att brödet inte smakar surt. Äpplen minskar den sura smaken.