Direktlänk till inlägg 23 mars 2017
Vi börjar med att fortsätta med frågorna om matkultur.
Mat efter säsong
I Sverige äter vi mycket rotfrukter, lök och olika kålsorter. Det beror på att denna mat passar att odla i vårt klimat och att de kan lagras under hela vintern och våren.
Odla
Klimat
Lagra
Vinter
Vår
Förr i tiden så åt man den man odlade själv. Det var ovanligt med import och export.
Rotfrukter = ätbara rotdelar
Kålrot
Morötter
Palsternacka
Ingefära
Potatis
Olika löksorter
Silverlök
Gul lök
Rödlök
Purjolök
Vitlök
Olika kålsorter
Vitkål
Broccoli
Blomkål
Vi äter också mycket bär som exempelvis blåbär och lingon samt svamp av olika sorter.
Blåbär, lingon och gula kantareller.
Blåbär
Lingon
Lingon
Lingonsylt
_________________________________________________________________________________________________
Innan ni börjar laga kroppkakor vill jag att ni ska tänka på detta gällande skärbrädor för att undvika korskontaminering.
Vad menas med korskontaminering?
Hur används skärbräderna?
_________________________________________________________________________________________________
Idag ska ni få tillaga kroppkakor som är en typisk traditionell svensk maträtt från förr.
Stekta kroppkakor
Riven kokt potatis, ägg, salt och potatismjöl blandas i en bunke.
Fyllningen består av stekt lök, bacon och peppar.
Man kan ersätta bacon med svamp.
Eller med köttfärs.
Fyll kroppkakorna med fyllningen.
Nyp ihop till bollar.
Koka först i saltat vatten.
Stek sedan i smör eller olja.
Servera med lingonsylt!
_______________________________________________________________________________
Små kroppkakor 2 port
Ingredienser till potatisdegen
Gör så här:
1. Riv potatisen fint.
2. Blanda potatis med potatismjöl, äggula och salt.
3. Arbeta degen så att den håller ihop.
4. Dela degen i 8 bitar.
5. Rulla dem till runda bollar.
6. Platta ut till platta kakor.
Ingredienser till fyllningen
Två alternativ finns nedan. Välj en eller testa båda eller ta både lök, svamp och bacon eller skapa eget recept.
Fyllning 1:
Fyllning 2:
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken.
2. Bryn (= steka i smör eller olja tills en ljusbrun färg uppstår) den tillsammans svamp/bacon.
3. Smaka av med krydda och eventuellt salt.
Fyll och tillaga så här:
1. Koka upp 1 ½ liter vatten i en stor kastrull med lock.
2. Tillsätt 1 tsk salt.
3. Fördela fyllningen på potatiskakorna.
4. Nyp ihop noga och forma dem runda.
5. Koka kroppkakorna till de flyter upp.
6. Lyft upp dem och låt de rinna av i ett durkslag.
7. Stek dem hastigt i smör eller olja så att kroppkakorna får fin färg.
Servera med lingonsylt!
______________________________________________________________________________
Film från Studi som handlar om att vara rädd om vår natur där man bland annat tar upp allemansrätten, återanvända, återvinna och biogas.
https://www.studi.se/l/var-radd-om-naturen
_________________________________________________________________________________________________
Film från Studi som handlar om svamp.
https://www.studi.se/l/var-radd-om-naturen