Direktlänk till inlägg 23 mars 2017

Lektion med förberedelseklassen

Av Maria - 23 mars 2017 21:07

 

 

Vi börjar med att fortsätta med frågorna om matkultur.

 

 

 

 

Mat efter säsong

 

I Sverige äter vi mycket rotfrukter, lök och olika kålsorter. Det beror på att denna mat passar att odla i vårt klimat och att de kan lagras under hela vintern och våren

 

 

Odla

 

 

 

    

 Klimat

 

 

 

 

 

Lagra

 

 

 

   

Vinter

 

 


   

Vår

 

 

 


 

 

Förr i tiden så åt man den man odlade själv. Det var ovanligt med import och export.

 

 

 

Rotfrukter = ätbara rotdelar



 

Kålrot

 

 

 

  

Morötter

 

 

 

 

Palsternacka

 

 

 

Ingefära

 

 

 

 

Potatis

 

 

 

 

Olika löksorter

 

 

Silverlök

 

 

 

 

Gul lök

 

 

 

 

Rödlök

 

 

 

 

Purjolök

 

 

 

 

Vitlök

 

 

 

Olika kålsorter

 

 

Vitkål

 

 

 

 

Broccoli

 

 

 

 

Blomkål

 

 

 

 

Vi äter också mycket bär som exempelvis blåbär och lingon samt svamp av olika sorter.


 

Blåbär, lingon och gula kantareller.





 

Blåbär




 

Lingon



Lingon




     

Lingonsylt


_________________________________________________________________________________________________




Innan  ni börjar laga kroppkakor vill jag att ni ska tänka på detta gällande skärbrädor för att undvika korskontaminering.

 

Vad menas med korskontaminering?



 

Hur används skärbräderna?



_________________________________________________________________________________________________



Idag ska ni få tillaga kroppkakor som är en typisk traditionell svensk maträtt från förr.

 



 

Stekta kroppkakor




 

Riven kokt potatis, ägg, salt och potatismjöl blandas i en bunke.





 

Fyllningen består av stekt  lök, bacon och peppar.






Man kan ersätta bacon med svamp.

 

 

 

 

   

 Eller med köttfärs.






   

Fyll kroppkakorna med fyllningen.





  

Nyp ihop till bollar.





 

Koka först i saltat vatten.





 

Stek sedan i smör eller olja.





 

  Servera med lingonsylt!

 

 

_______________________________________________________________________________

 


 




Små kroppkakor 2 port


 


Ingredienser till potatisdegen


  • 200 g kokt, kall och skalad potatis 
  • 2 msk potatismjöl 
  • 1 äggula (äggvitan ska sparas och frysas in) kan ersättas med ½ msk extra potatismjöl. 
  • 2 krm salt (kan minskas eller uteslutas om potatisen kokas i saltat vatten)

 


Gör så här:


1. Riv potatisen fint. 


2. Blanda potatis med potatismjöl, äggula och salt. 


3. Arbeta degen så att den håller ihop. 


4. Dela degen i 8 bitar.


5. Rulla dem till runda bollar. 


6. Platta ut till platta kakor. 


 


 


Ingredienser till fyllningen


 


Två alternativ finns nedan. Välj en eller testa båda eller ta både lök, svamp och bacon eller skapa eget recept. 


 


 


Fyllning 1:


  • 1 gul lök 
  • 75 g färsk svamp 
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

 


Fyllning 2:


  • 1 gul lök 
  • 70 g bacon 
  • 2 krm kryddpeppar

 


Gör så här:


1. Skala och finhacka löken. 


2. Bryn (= steka i smör eller olja tills en ljusbrun färg uppstår) den tillsammans svamp/bacon. 


3. Smaka av med krydda och eventuellt salt. 


 


 


Fyll och tillaga så här:


1. Koka upp 1 ½ liter vatten i en stor kastrull med lock. 


2. Tillsätt 1 tsk salt. 


3. Fördela fyllningen på potatiskakorna. 


4. Nyp ihop noga och forma dem runda. 


5. Koka kroppkakorna till de flyter upp. 


6. Lyft upp dem och låt de rinna av i ett durkslag. 


7. Stek dem hastigt i smör eller olja så att kroppkakorna får fin färg. 


 


Servera med lingonsylt!


 ______________________________________________________________________________

 

Film från Studi som handlar om att vara rädd om vår natur där man bland annat tar upp allemansrätten, återanvända, återvinna och biogas.

https://www.studi.se/l/var-radd-om-naturen


_________________________________________________________________________________________________

 

Film från Studi som handlar om svamp.

https://www.studi.se/l/var-radd-om-naturen

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 januari 2024 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards