Alla inlägg under november 2010

Av Maria - 16 november 2010 14:51

En del av eleverna i klassen hade matlagningsprov idag. De skulle laga en köttfärsrätt och använda sig av flera matlagningsmetoder. Måltiden skulle vara näringsmässigt komplett. Här är lektionens resultat:


      

Av Maria - 16 november 2010 12:40

En del av eleverna i klassen hade matlagningsprov idag. De skulle laga en köttfärsrätt och använda sig av flera matlagningsmetoder. Måltiden skulle vara näringsmässigt komplett. Här är lektionens resultat:

            

Av Maria - 15 november 2010 20:16

www.svensktkött.se/filmrum

se filmen om ”Mervärden”. Man kan också se filmer om styckning.

Gå även in på tester och gör ”Kunskapstestet”. Man kan också lägga pussel med styckningsdelar.


Här finns lite filmer om svenska råvaror med kocken Malin Söderström.

http://www.tv4play.se/search?text=malin+s%C3%B6derstr%C3%B6m+middagstipset


Här finns några matlagningsfilmer:

www.ica.se/Recept-Mat/matskola


Matlagningsfilmer med Melker Andersson:

http://www.youtube.com/results?search_query=melker+andersson&aq=f


 Lite tips i matlagningen finner du här:

http://www.mynewsdesk.com/se/search/videos?query=middagsfrid+tipsar&sites=se


Räkna ut ditt BMI (Body mass index)

http://www.halsomalet.se/


Självtest om hur mycket frukt och grönt man äter

http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Mat/frukt%20och%20gr%c3%b6nt-test.pdf


Test om mathistoria:

http://www.alltommat.se/sok?sid=&q=mattest


Vad betyder de olika matlagningstermerna:

http://www.recepthjalpen.se/methods.php

Av Maria - 13 november 2010 16:12

Nu är jag i Stockholm och har nyligen besökt Stockholmsmässan i Älvsjö. Denna helg är det matmässa. Det är alltid kul att gå runt och provsmaka på lite smått och gott.


  

Vi lyssnade och såg när Monika Ahlberg lagade några rätter från hennes senaste julkokbok. Det var:


Pepparkakor med lingoncrème (blanda 1/2 dl rårörda lingon med 200 g philadelphiaost som serveras helst på hembakade hyvlade pepparkakor)


Västerbottenssill (blanda 1 brk 5 minuterssill, 1 dl majonäs, 1 dl matyoghurt, 1 1/2 riven västerbottenost, 1 vitlöksklyfta, 1 msk dijonssenap, 1 nypa cayennepeppar, salt och peppar servera gärna på tunnt knäckebröd).


Underbar wienernougat (smält 250 g nougat och 150 g mörk choklad och blanda med 100 g rostad flagad mandel som hälles i en bakplåtspapperasklädd form och skäres i bitar).


  

Allt var mycket gott och lättlagat. Jag köpte hennes bok och fick den signerad.


  

Inköpte dessutom vällagrad parmesanost av Anna-Maria Corazza Bildt (Carl Bildts fru), en flaska fin olivolja, rökt sidfläsk (ska laga Boeuf bourguignon - en gryta med nötkött, rökt sidfläsk, champinjoner och rödvin).


     

Allt om mats senaste kokbok köpte jag också. Allt om mat firar 40 år i år.

Av Maria - 7 november 2010 20:17

Tidigare i höstas blev jag kontaktad av Marie Bengts på Hushållsvetaren som uppmärksammat min blogg. Hon ville skriva om bloggen och här är resultatet; Tyvärr har inte finns inte längre Hushållsvetaren i sin helhet på webben.


  


Så här står det:


"Maria Hagblad bloggar om lektioner, planering, tvättutställningar och tårttävlingar. Ett suveränt sätt att göra reklam för ämnet."

"För två år sedan var Maria Hagblad på Vallaskolan i Sala långt ifrån någon inbiten bloggläsare. Men så fick hon tips om några bloggande elever på skolan. Nyfiket började hon följa tjejernas inlägg, blev förtjust och inspirerad. Idén om en egen ämnesblogg föddes.

Maria Hagblad är 48 år och har varit lärare i hem- och konsumentkunskap i 22 år. Trots att hon inte är så lastgammal tycker hon det är viktigt att inte bli ”mossig”.  Det vill säga, hon vill försöka hänga med i utvecklingen och elevernas intressen. Uppenbarligen är bloggar något som tilltalar eleverna.

Att starta en blogg är hur enkelt som helst, enligt Maria Hagblad. Det klarar alla med baskunskaper om datorer och internet. För egen del har hon använt sig av datorer i undervisningen i tio år.

– På nätet finns många bra hemsidor för eleverna, särskilt då det gäller konsumentkunskap. Hon har också PowerPoint- presentationer på lektionerna, bland annat vid receptgenomgångar.

– Jag har märkt att det varit en god hjälp för svaga elever. När det finns så mycket bra man kan göra med hjälp av ny teknik ska man självklart utnyttja det!

Förra våren drog ”HK-bloggen på Vallaskolan” igång. I första hand var den tänkt som en hjälp för eleverna. Därför har hon lagt ner tid och möda på att samla en lång rad användbara länkar. Men även föräldrar och andra lärare har fått upp ögonen för bloggen. Genom foton och kortare texter visar hon vad som händer på lektionerna, informerar om terminsplanering och annat som rör undervisningen. Dessutom skriver hon om sina studiebesök på olika museum. Men allt rör, utan undantag, ämnet hem- och konsumentkunskap.

Maria Hagblad har inspirerat– minst – två andra kollegor till att börja blogga.

– Det är ett bra sätt att marknadsföra hem- och konsumentkunskapen. Och det är bra att vi som är lärare i ämnet visar framfötterna!

Bloggen tar ungefär ett par timmar i veckan tar bloggen i anspråk. Hon uppdaterar när hon har tid och tillfälle: minst en gång i veckan, ibland en gång och ibland flera gånger om dagen.

– Jag håller det enkelt med korta inlägg och några bilder. Det ska vara både lättjobbat och lättläst, kännas kul.

Hon försöker att alltid ha kameran till hands för att dokumentera.

– Men det är mycket som händer i ett klassrum, det är inte alltid man kommer ihåg eller får tillfälle att ta fram den, konstaterar hon.

För enkelhetens skull, för att slippa be om föräldrarnas tillstånd, har Maria Hagblad valt bort att publicera bilder på elever. De får ändå vara med på ett hörn. Fotona föreställer händer i arbete eller maten de har lagat.

Hon försöker blanda innehållet så att det är både seriöst och lättsamt. 

– Jag ser när jag får flest besökare, vad det är som lockar. När jag bloggade om en tårtbakningstävling sköt besökssiffrorna i höjden. Sådant gillar eleverna, de känner sig delaktiga och vill de visa andra vad de håller på med.

Från och med i höst har alla högstadieelever på Vallaskolan en egen dator. Maria Hagblad planerar därför att använda bloggen ännu mer i undervisningen och hoppas på att kunna göra eleverna ännu mer delaktiga, att de själva kan publicera olika resultat på webben.

Maria Hagblad ser bara fördelar med bloggen. Det är praktiskt att ha all information samlad på ett ställe, den fungerar som en informationskanal samtidigt som inläggen om vad de har gjort på lektionerna blir som en slags dokumentation. Och sist men inte minst, ett sätt att visa vilket viktigt och lustfyllt ämne hem- och konsumentkunskap är.

– Och så är det kul att blogga, säger Maria Hagblad.

Börja blogga

Det finns många sajter på nätet där man kan skapa en gratisblogg. Där finns också tydliga instruktioner till hur det går till att skapa och underhålla bloggen. Vissa skolor har egna portaler där det finns bloggverktyg, vilket kan vara en annan möjlighet.

Maria Hagblad använder bloggplatsen.nu Att blogga är gratis men hon betalar femtio kronor i kvartalet för att slippa reklam på sidan.

Läs ”HK-bloggen på Vallaskolan”: /hemkunskapen.bloggplatsen.se/"



Av Maria - 1 november 2010 08:16

Idag ska vi på en föreläsning om dyslexi "Två i varje klass" med Kerstin Stahre och Kerstin J. Nilsson. Hoppas att det blir givande.

Se vidare denna länk: http://www.kerstin-kerstin.se/

Av Maria - 1 november 2010 08:03

På fredagen hade vi för första gången halloweenfirande på skolan. Elever och lärare klädde ut sig. Vinnare utsåg till de bäst utklädda.


Den här kusliga människan skrämde slag på en del elever...  



Av Maria - 1 november 2010 07:56

    


Denna vecka får eleverna göra potatisgratäng, sallad och steka kött. När de gör potatisgratängen så får de välja mellan tre olika fetthalter.

Recept:

 

Potatisgratäng med tre olika fetthalter.


Den här gratängen ger ca 3 g fett:

1 port

2-3 potatisar

1 dl mjölk

1 krm salt

1/4 krm peppar

 

1.    Sätt ugnen på 225˚C.

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Koka upp potatis och mjölk. Låt koka på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Salta och peppra.

4.    Smörj en ugnssäker form. Häll potatisblandningen i formen.

5.    Gratinera i ugnen ca 15 min.

 

 

Den här gratängen ger ca 10 g fett:

1 port

2-3 potatisar

vatten

1 krm salt

¼ krm peppar

knappt ¾ dl matlagningsgrädde 15 %

 

1.    Sätt ugnen på 200˚C.

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Koka dem i vatten ca 5 min. Häll av vattnet.

4.    Varva potatis, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Häll över matlagningsgrädden.

5.    Gratinera i ugn ca 20 min.

 

 

Den här gratängen ger ca 21 g fett

1 port

2-3 potatisar

1 krm salt

¼ krm peppar

2 msk mjölk

4 msk grädde 40 %

 

1.    Sätt ugnen på 200˚C..

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Varva potatis, salt och peppar i en ugnssäker form.

4.    Häll på mjölk och grädde.

5.    Gratinera i ugnen ca 30 min.



De har möjlighet att vara kreativa genom att förbättra receptet med ex. lök, kryddor och ost.

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards