Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar. Forma bitarna till släta bullar och kalva ut dem till tunna kakor. Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.
Sigrid
29 maj 2009 17:56
Tunnbröd
Beskrivning av recept Recept på tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Hårt tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand. Traditionellt tunnbröd gräddas i stenugn - ofta en som bakar och en som gräddar. Vill du baka tunnbrödskorgar så kavlar du ut tunnbröden 1/3 så stora, ca 15 cm i diameter. Efter de kommit ut ur ugnen och är mjuka så böjer du ner dem i en skål eller kopp så att de stelnar som korgar. Då kan du ha dem till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, creme fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, creme fraiche och blandsallad. Du kan också bryta tunnbröden i snittar och ha som tilltugg. Lägg ex. en röra med hackad renstek, pepparrot, färskost och gräslök i små klickar på tunnbröden och servera med mousserande vin. Tunnbröden är också utmärkta som ostkex till ostbrickan.
Ingredienser till recept 5 dl mjölk 50 gram jäst 1 tsk salt 4 dl rågsikt 2 dl kornmjöl 3 dl vetemjöl Tillagning av recept Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka på, förslagsvis 2 st. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen så att den lösen sig och häll i resten av mjölken. Tillsätt mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Knåda ihop degen några minuter. Lägg upp degen på ett bakbord mjölat med kornmjöl och dela degen i ca 20 delar. Forma degklumparna till runda bollar och lägg upp på två mjölade bakplåtar och täck med en bakduk. Nu är det dags att kavla ut tunnbröden och sedan baka dem efter hand. Börja med en slät kavel och kavla ut en bulle till ett platt tunnbröd. Kalva sedan mönster med den naggade sk kruskaveln. Kavla ut några stycken, så många du har plats på plåtar att baka åt gången. Ex. 4 stycken. Lägg tunnbröden på de varma plåtarna. Grädda tunnbröden i ca 4 minuter. Håll koll så att du inte bränner tunnbröden. Kavla ut nästa omgång under tiden och grädda osv. Låt tunnbröden svalna på galler utan att täckas över - då blir de knapriga och hårda. Njut av dem inom någon dag eller förvara tunnbröden lufttätt. De kan också frysas. Förvaras de ej lufttätt så kan de mjukna något av luftfuktighet och de kan bli dåliga efter några dagar om de ej är torra och förvaras torrt. Liksom knäckebröd kan man dock baka av dem någon minut i ugnen igen så blir de knapriga som nya. Portioner : 20 tunnbröd
Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm
Recept s.215
Riset är färdigkokt.
Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".
Dagens skrivuppgift:
...
Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...
Gör så här:
1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund.
2. Riv lök så det blir ca 1 msk.
3. Krama ur vätskan.
4. Lägg den rivna squashen i en bunke.
5. Blanda i den r...
Innehåll
Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...
Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.