Direktlänk till inlägg 25 juni 2011
På midsommarafton testade jag ett recept som jag hittade på nätet om att röka lax på grillen. Det blev gott och uppskattat men såsen var lite snålt tilltaget så det gör jag lite mer av nästa gång.
Rökt lax i grill
För 6-8 personer.
Vill man ha rökt lax ska man pröva det här. Uppskattad
både på julbordet och framförallt vid midsommar
Man måste ha en grill med lock.
Ingredienser
1½ kg laxfilé med skinn
2 tsk gula senapsfrön, stöts i mortel
2 tsk bruna senapsfrön, stöts i mortel
2 tsk nymald svartpeppar
2 tsk citronpeppar
2 tsk salt
Till grillen:
5 dl rökspån
4-5 små enkvistar
Briketter
Sås:
2,5 dl gräddfil
1 tub pepparotsvisp
1 dl dill
Salt
Svartpeppar
Rökt lax i grill
|
Gör så här
Lägg rökspån och enkvistar i blöt i minst 20 min.
Blanda kryddorna till laxen och krydda laxen rikligt.
Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd.
Skrapa ihop glödbädden till ena sidan. Häll av vattnet från rökspånen och
fördela de fuktiga spånen på glödbädden. Lägg på enkvistarna.
Lägg på grillgallret och laxfilén med skinnsidan nedåt, en bit bort från
glödbädden. Täck med locket och lämna spjällen öppna i botten och på locket.
Barbecuegrilla laxen i 35-45 min, 125-135 gradig värme.
Laxen är klar när du kan lossa köttet från skinnet
Vispa ihop alla ingredienser till såsen ett par timmar innan så att smaken
kommer fram.
Servera med kokt potatis