Direktlänk till inlägg 20 februari 2012

Brödfestival

Av Maria - 20 februari 2012 20:41

Idag efter jobbet så träffades några kollegor och jag i HK-salen för att baka bröd. Inbjudan såg ut så här:


  

”Brödfestival”


Hej!

Vill du umgås med dina kollegor och samtidigt göra något kreativt? Vi träffas måndagen den 20/2 från 15:30 i HK-salen för att baka olika sorters matbröd. Vi tar med oss recept och ingredienser för att baka ett traditionellt matbröd som speglar vår kultur. Vi provsmakar alla bröd, delar med oss av recept och får med oss av varandras bröd hem. Jag tillagar en soppa som vi äter tillsammans med vårt bröd samt kaffe och kaka.


 Det blev en trevlig kväll och vi kom hem med påsar fulla av bröd. Kameran hakade upp sig på något vis så när jag skulle ladda ner bilderna fanns de inte.

Vi blev inspierade till att ordna an tapaskväll som arbetslagsmys. Alla gör en typ av tapas var som vi bjuder varandra på.

Det vi bakade var följande:

Ostbröd

http://www.recept.nu/1.158736/fredrik_eriksson/matbrod/mjol/svenskt_ostbrod

 


Focaccia

http://receptfavoriter.se/recept/focaccia.html


 

Churros

”En churro eller churros är ett spanskt bakverk  som kan liknas vid en munk. En churro består av friterad deg baserad på vetemjöl och är avlång, stjärnformad och antingen rak, böjd eller rund. I Spanien serveras churros vanligen med varm chokladsås eller fylld med chokladkräm, vaniljkräm eller kolasås., så kallad chulse de leched. Churros är nära besläktat med amerikanska doughnuts och prtugiska farturas"


 


Ingredienser


2 1/2 dl vatten

125 g smör i tärningar

1 krm salt

1 msk socker

2 dl vetemjöl

4 ägg

Strösocker att strö över


 

    

Gör så här

Hetta upp vatten, smör, salt och socker i en kastrull under omrörning. När det börjar koka tas kastrullen från värmen. Vispa ner mjölet, lite i taget, till en jämn smet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör i c:a 30 sek.
tills det bildas en deg som släpper botten lätt. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i 5 min. Tillsätt äggen, ett och ett, under omrörning tills degen blir blank och spritsbat. Värm oljan till 180°C. Fyll smeten i en spritspåsemed 8 mm stjärntyll. Spritsa ner 3-4 cm-rullar av smeten i oljan. Fritera tills churron fått fin brun färg. Ta upp och låt rinna av. Strö över strösocker. Servera med nutella.



 


Franske bagarens limpor

 

 

 

Birgittas mörka bröd 1st

Sätt ugnen på 180⁰C.


Smörj och bröa en avlång bakform.



Blanda i en bunke:

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl vete- eller rågkross
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 ½ grahamsmjöl
  • ½ dl vetekli
  • ½ dl linfrö
  • 1 msk bikarbonat
  • ½ msk salt

Tillsätt därefter:

  • ½ liter fil
  • 1 dl sirap

Blanda till en jämn smet.


Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i minst 80 min och upp till 120 min. Täck med folie efter halva tiden.

Ta ut brödet ur formen och lår det svalna på galler under bakduk.

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards