Direktlänk till inlägg 20 februari 2012
Idag efter jobbet så träffades några kollegor och jag i HK-salen för att baka bröd. Inbjudan såg ut så här:
”Brödfestival”
Hej!
Vill du umgås med dina kollegor och samtidigt göra något kreativt? Vi träffas måndagen den 20/2 från 15:30 i HK-salen för att baka olika sorters matbröd. Vi tar med oss recept och ingredienser för att baka ett traditionellt matbröd som speglar vår kultur. Vi provsmakar alla bröd, delar med oss av recept och får med oss av varandras bröd hem. Jag tillagar en soppa som vi äter tillsammans med vårt bröd samt kaffe och kaka.
Det blev en trevlig kväll och vi kom hem med påsar fulla av bröd. Kameran hakade upp sig på något vis så när jag skulle ladda ner bilderna fanns de inte.
Vi blev inspierade till att ordna an tapaskväll som arbetslagsmys. Alla gör en typ av tapas var som vi bjuder varandra på.
Det vi bakade var följande:
http://www.recept.nu/1.158736/fredrik_eriksson/matbrod/mjol/svenskt_ostbrod
http://receptfavoriter.se/recept/focaccia.html
”En churro eller churros är ett spanskt bakverk som kan liknas vid en munk. En churro består av friterad deg baserad på vetemjöl och är avlång, stjärnformad och antingen rak, böjd eller rund. I Spanien serveras churros vanligen med varm chokladsås eller fylld med chokladkräm, vaniljkräm eller kolasås., så kallad chulse de leched. Churros är nära besläktat med amerikanska doughnuts och prtugiska farturas"
Ingredienser
2 1/2 dl vatten
125 g smör i tärningar
1 krm salt
1 msk socker
2 dl vetemjöl
4 ägg
Strösocker att strö över
|
Gör så här
Hetta upp vatten, smör, salt och socker i en kastrull under omrörning. När det börjar koka tas kastrullen från värmen. Vispa ner mjölet, lite i taget, till en jämn smet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör i c:a 30 sek.
tills det bildas en deg som släpper botten lätt. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i 5 min. Tillsätt äggen, ett och ett, under omrörning tills degen blir blank och spritsbat. Värm oljan till 180°C. Fyll smeten i en spritspåsemed 8 mm stjärntyll. Spritsa ner 3-4 cm-rullar av smeten i oljan. Fritera tills churron fått fin brun färg. Ta upp och låt rinna av. Strö över strösocker. Servera med nutella.
Franske bagarens limpor
Birgittas mörka bröd 1st
Sätt ugnen på 180⁰C.
Smörj och bröa en avlång bakform.
Blanda i en bunke:
Tillsätt därefter:
Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i minst 80 min och upp till 120 min. Täck med folie efter halva tiden.
Ta ut brödet ur formen och lår det svalna på galler under bakduk.