Direktlänk till inlägg 18 juni 2012

Rensa strömming

Av Maria - 18 juni 2012 13:27

Tänkte passa på att visa hur man rensar strömming:


Det går lätt att rensa strömming med hjälp av en sax. Klipp först av huvudet.

   


Klipp sedan längs med buken.

    


Klipp också bort ryggfenan.

   


Det är praktiskt att klippa alla strömmingar på en gång därefter tar man bort inälvorna.          


Ta bort inälvorna genom att dra med tummen utefter ryggbenet, först på ena sidan och sedan på det andra.

 


Tryck med med tummen mot fiskens ryggben så att det lossnar. Stick pekfingret under ryggbenet i mitten. Skilj ryggbenet från köttet genom att föra fingret längs med benet.

   


Skölj sedan strömmingen.

  


Dra bort den mörka svarta hinnan och eventuella ben med en liten kniv.

   


Man kan också dra av skinnet lätt om man ska ha skinnfria fileér.

    


Låt strömmingen rinna av på ett galler eller i ett durkslag.

     


Till middag blev det stekt strömming, gott potatismos och ärter. Strömmingen saltade jag utsidan och fyllde med smör/dill/persilja och citron- och pepparrotssmör. Panerade (ströbröd 80% och vetemjöl 20% ) och stekte i smör.

 


Citron- och pepparrotssmör gjorde jag till mitt kalas och den blev en hit på brödet. Testa!!! http://www.recept.nu/lisa_lemke/smaratter_och_tillbehor/agg_och_mejeri/citron-_och_pepparrotssmor/


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards