Direktlänk till inlägg 18 juni 2012
Tänkte passa på att visa hur man rensar strömming:
Det går lätt att rensa strömming med hjälp av en sax. Klipp först av huvudet.
Klipp sedan längs med buken.
Klipp också bort ryggfenan.
Det är praktiskt att klippa alla strömmingar på en gång därefter tar man bort inälvorna.
Ta bort inälvorna genom att dra med tummen utefter ryggbenet, först på ena sidan och sedan på det andra.
Tryck med med tummen mot fiskens ryggben så att det lossnar. Stick pekfingret under ryggbenet i mitten. Skilj ryggbenet från köttet genom att föra fingret längs med benet.
Skölj sedan strömmingen.
Dra bort den mörka svarta hinnan och eventuella ben med en liten kniv.
Man kan också dra av skinnet lätt om man ska ha skinnfria fileér.
Låt strömmingen rinna av på ett galler eller i ett durkslag.
Till middag blev det stekt strömming, gott potatismos och ärter. Strömmingen saltade jag utsidan och fyllde med smör/dill/persilja och citron- och pepparrotssmör. Panerade (ströbröd 80% och vetemjöl 20% ) och stekte i smör.
Citron- och pepparrotssmör gjorde jag till mitt kalas och den blev en hit på brödet. Testa!!! http://www.recept.nu/lisa_lemke/smaratter_och_tillbehor/agg_och_mejeri/citron-_och_pepparrotssmor/